Monday, December 19, 2016

RESEPI APAM PISANG GEBU




BAHAN2 :

8 biji Pisang Emas / Pisang Berangan
4 biji Telur A
1 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
secubit garam


CARA PENYEDIAAN :

Panaskan kukusan

1. Ayah tepung gandum bersama bikarbonat dan baking powder.

2. Kisarkan pisang, telur, gula, garam dan minyak hingga hancur dan sebati.

3. Tuangkan ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata / kaup balik.

4. Sudukan adunan ke dalam acuan dan pastikan acuan di sapu minyak dahulu.

5. Kukus dengan api sederhana selama 15 minit. Jika guna loyang besar masa kukus adalah 40-45 minit bergantung pada dapur masing2

* boleh letak hiasa hirisan pisang di atas apam atau pun coklat urai

No comments: