Tuesday, February 2, 2016

A close neighbor is better than a distant relative

Assalamualaikum,

Tajuk ini saya dapat dari kata-kata orang cina

Sesuai untuk kehidupan kita yang punya jiran..sentiasa buat baik dengan jiran ..bertegur sapa, kerana bila kita dalam kesusahan jiranlah yang akan membantu. Rasulullah pun pesan kita sentiasa buat baik pada jiran.

Alhamdulillah saya punya jiran yang baik-baik, walaupun bukan semuanya tapi yang baik-baik ini pun dah cukup buat kami sekeluarga. Sebenarnya saya kembali menulis ini lebih kepada untuk membuat catatan perjalanan majlis besar yang akan berlangsung tak lama lagi, sebagai kenangan.

Seringkali berdoa semoga Allah permudahkan segalanya dengan bantuan jiran-jiran dan saudara mara. Alhamdulillah diperkenankan, bila mula hanya nak buat seringkas yang boleh tapi tiba-tiba ibu mentua nak sponsor bunga telur. Jiran selang 2 buah rumah, kak ana pula nak sponsor telur 120 biji, jiran selang 3 buah rumah, kak win pula menghulur rm50 dan hari ini jiran selang sebuah rumah, kak shima pula kata nak sponsor acar buah.

Alhamdulillah syukur, untuk saya yang tak ramai saudara mara ini rasa sangat bertuah punya jiran yang perihatin. Ok sat lagi nak sambung kemas rumah walaupun badan mula tak sihat, tekak perit, kepala pening...semoga saya terus bertahan sehingga selesai majlis berlangsung nanti.  

5 comments:

Nor Ezwaty said...

Salam akak..alhamdulila byk yg sponsor..rejeki kan kak..alhamdulila jiran2 baik..moga segala urusan dipermudahkn dan majlis berjln dgn lancar

Nor Ezwaty said...

Salam akak..alhamdulila byk yg sponsor..rejeki kan kak..alhamdulila jiran2 baik..moga segala urusan dipermudahkn dan majlis berjln dgn lancar

Dewi Aja said...

Hello Admin!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Alhamdulilah dpt jiran yg baik2....seronok hidup berjiran..gitu :D

Alin Marlini said...

Alhamdulilah ...