Tuesday, April 16, 2013

Menyerah Akhirnya...


Assalamualaikum wbt,

Bersawang sana sini blog kesayangan hamba ini. Ini adalah catatan pertama bagi tahun 2013. 
Bukan hendak mengundur diri tetapi berhajat nak buka blog yang baru ditahun baru tetapi masa
yang tak mengizinkan. Akhirnya banyak memori-memori yang terlepas untuk dicatatkan 
kenangannya...emmm.

5 hari ini kita terkena penyakit yang tak pernah terkena lagi sebelum ini, yang menyebabkan 
perasaan ingin berkongsi pengalaman di blog ini datang kembali. Penyakit Gastik yang 
sering kali popular bila datangnya bulan mulia Ramadhan...ada yg rasa terperli tak...hihi~

Rupa-rupanya penangan penyakit ini amatlah hebat! Tak boleh nak tidur, tak boleh nak 
buat kerja, tak lalu nak makan...segala isi perut sentiasa menggelodak. Angin pula bergerak 
macam ada baby didalam perut. Badan jadi lemah dan fikiran jadi tak menentu, perasaan jadi lebih sensitif...macam orang sasau lagaknya...hehe~yelah penyakit yang tak nampak dek matakan, orang sekitar kita pun susah nak faham.

Teringat yang kita ada terbaca akan sabda Nabi Muhammad saw:  'perut adalah tempat bermula 
pelbagai penyakitBaginda lebih mengutamakan makanan lembut, terutama jika baru
sembuh atau sedang melalui proses pemulihan.

Hadis daripada Siti Aisyah r.a.: "Jika Rasulullah diberitahu si fulan sakit dan tidak ada nafsu
makan, baginda bersabda: Berikanlah kepadanya 'talbiinah'! "Demi Allah,ia mencuci perut
seseorang seperti kamu membersihkan mukamu daripada kotoran!"

Talbiinah ialah sejenis makanan masyarakat Arab menyerupai bubur atau susu. Ia lembut dan 
tidak membebankan perut.





Hendak ikut sunah Rasulullah, di samping terdesak nak sihat seperti biasa. Kita akhirnya menyerah...inilah makanan yang dimasak dan dimakan 2 hari ini. Alhamdulillah bila masuk saja makanan yang lembut dan panas dalam perut yang manja ni, hari ini rasa kurang 80% sakit ...syukur!

Ingin tahu lebih lanjut perihal penyakit Gastrik ini, sila ke sini. Kita sangat pasti sebelum terkena 
penyakit Gastrik ini, memang kita bedal 'ayam masak tempoyak' yang papa masak bagai nak 
rak. Siap hirup kuah tempoyak lagi, bila sudah terkena ni...setahun tak nak makan tempoyak...
haha~boleh percaya ke...?

Berdiam diri lebih baik dari banyak cakap, baru org percaya kita memang sakit
walaupun luaran tak nampak... ^_____^

23 comments:

qemaishak said...

salam kak...lama menyepi..
moga akak cepat sihat ya..:)

redza said...

lamanya blog ni terbiar..bersawang dah..semoga cepat sihat ya

Irfa said...

RAMAI YG SAKIT PELIK2 SEKARANG AKIBAT PEMAKANAN..DULU2 MANA ADA PENYAKIT MM ZAMAN SKARANG NI.MOGA KITA DIJAUHKAN DR PENYAKIT YG SUKAR DIUBATI

CEPAT BAIK YE

Penjejak Mimpi said...

Assalam. Lama menyepi kak Ati?
Muga cepat sembuh..



JaSSNaNi said...

selamat kembali.. :)

and mmg asben ai tengah kena serangan gastrik skrg.. tak lalu makan, sakit perut.. rasa nak muntah dan macam2.. even smlm dinner pun dia cuma minum susu... sian betul... hopefully dia sihat.. balik ni ai kena buat bubur lagi utk dia.. :)

Dr Singa said...

makan obat tak ni..?

Rasp said...

sis dah ok ke ni...
i kalo kena gastrik...
wajibbbb makan ubat doktor...
baru ok...
sbb tak sanggup nak menahannya tu...
serba serbi tak kena dibuatnya...

Rai Ourkizuna said...

semoga cepat sembuh ya.. makan dan waktu makan kena jaga.. kalau tak suka makan ubat doktor boleh amalkan makan calcium magnesium utk tolong kurangkan keasidan dalam perut.. lepas tu makan protein supaya baiki semula dinding perut yg dah terhakis.. bahaya kalau biarkan gastrik tu.. nanti jadi ulser pulak..

Nurulhuda Abdul Latip said...

lamanya berdiam akak...rindu nak baca semua coretan akak..Semoga akak cepat sembuh

ainnoraini said...

ati....rindu la kat ati..
Bila la boleh jumpa dan sembang2kannn

asliner said...

salam kak ati!
lamanya menyepi..
semoga sihat kembali daripada gastrik kak..jage pemakanan ea. :)

pipoq said...

selamat kembali..

mudah-mudahan lekas sembuh..

kena jaga makan la kalau gastrik ni..

Kakzakie said...

Harap semuanya kembali normal dan baik-baik belaka Ati. Ujian dlm kehidupan tetap ada. Kalau gastrik masih boleh lagi diatasi tapi kadang melebihi dari itu yg buat kita bagaikan terduduk.. Tapi semua itulah menagih kesabaran...

Selamat kembali berblog. Tak payahlah tukar blog baru. Sayang kakak pada blog ini.

- G C - said...

semoga cepat sembuh. :-)

kasihredha said...

Salam atiiii
Lamanya x Dengar khabar
Smoga sentiasa di eri kesihatan yang baik

anyss said...

Assalamualaikum,
Moga cepat sihat ya...sila jaga pemakanan.

Kalau dah kena teruk, nak puasa mmg susah

Eye_nee said...

Semoga kembali sembuh dan dapat berblog seprti dulu T...dugaan Allah tu T...semoga tabah...

gadisBunga™ said...

akak. get well soon oke. :)

kakngah said...

cepat sembuh ye k.ati...

Acik Erna said...

assalam atie..acik pun ada gastrik..lama dah sejak muda lagi..bukan tempoyak tu ati..cuma perut kita jadi sensitif dengan benda pedas dan masam..acik hati2 tang itu...kaalau kena memang tak tidur malam..lagi satu acik tak boleh makan sotong kembang tu..cepat je kena nya sampai muntah dan ceri beri jadinya

munna said...

lamanya akak menyepi... welcome back ye.....

ummiross said...


Ummi pun baru terkena gastrik tak berapa lama dulu,sekarang dah ok sikit, insyaAllah.

Terima kasih berkongsi n3 yang menarik tentang pemakanan yang Rasulullah SAW anjurkan.

Kesuma Angsana said...

done cuit2 nuffngx2 juga yer