Wednesday, April 17, 2013

Kerabu Mangga bersama Ikan Bakar


Assalamualaikum wbt,

Ketika menziarah kawan-kawan maya semalam, terlihat hamba Kak Queenie membuat 
Ikan Bakar Kerabu Mangga....waduhhh terliur sih! Terus talifon Papa minta belikan magga 
muda balik nanti.





Walaupun baru pertama kali buat kerabu mangga, hasilnya tidak mengecewakan dan amatlah 
mudah. Papa dan anak-anak suruh buat lagi malam ini tapi sori...nanti mummy yang makin 
bom-bom...heee~

Bahan2:

Ikan kembung - di bakar 
sebiji mangga muda - kita guna 2 bj
1/2 biji karot
1 biji bawang merah
cili padi 
sos ikan
limau nipis
gula
ikan bilis goreng ( kita tambah sendiri)




Kupas kulit mangga dan disagat bersama karot ( tapi kita buat manual sebab penyagat di rumah
ni  terlalu halus ...huhu~) Hiris bawang merah dan cili padi. Gaul bersama semua bahan, sesedap rasa kalianlah...wah!

Jika nak lihat step by step, sila ke blog Kak Queenie...memang sedap bangat kak, licin...hihi~


Selamat mencuba.... ^______~

16 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sebenarnya kita pun terliur dengan menu ni, tulah semalam nengok kat blog Queenie, memang kena cuba laaa..membuka selera orang mengandung cam saya nii

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam ati..kecur airliur tgk kerabu mangga tu :D

Cik Puan Rara said...

wow terliur hokehhhhh!

munna said...

sedap nampaknya kerabu mangga tu.... kak ati.....

Kakzakie said...

Terus kakak pun terliur sama Ati.. Kakak rasa siapa pun suka kerabu mangga ini.

Izan Ishak said...

salam singgah kak atie. lama sungguh izan tak ke sini. harap2 kak atie sihat2 ye.

alahai.... terliurnya tgk kerabu mangga tu kak. tapi kan smlm pun izan ada buat sambal tomato... itupun makan nasi dah bertambah2 juga.

Rasp said...

kerabu mangga ni memang pembuka selera kan sis...
kalo buka posa ada ni mau bertambah2 nasi oooo....
terkecur sungguh i tgk....

JaSSNaNi said...

perghh.. kecur liur dah ni.. sedap nyeeeee!!

Queenie said...

hehee sedap ek?
akak pun rasa macam nak buat lagi arini..:)

Hanis Azla said...

Salam kak ati..

ikan bakar dengan kerabu mmg gabungan yang best tu.. terliur betul tgk kerabu tu..

redza said...

sedapnyaaaa!!!

ummiross said...

Salam Atie...lamanya tak nampak jejak Atie, harap2 Atie sihat2 selalu.

eLL said...

amboi kak.
sedapnya menyelerakan.

Tihara said...

sedapnya kerabu mangga..sekarang saya ske benda masam2 macam ni..selera :)

kakngah said...

kot dpt tabut gajus ke.. kacang ke dlm kerabu tu... meletop!

Kesuma Angsana said...

KA bab2 kerabu2 ni mmg hantu ler