Friday, February 24, 2012

Panik Syahmi Terkurung!


Assalamualaikum,

Sudah 2 hari pintu bilik Angah dan Along terkunci dan tak boleh di buka.
Bilik itu sudah menjadi bilik mainan untuk Syahmi kerana tuan bilik tak ada.
Malam tadi Papa pun repairlah pintu tu dan setelah dapat di buka Syahmi 
pun sibuk masuk ke dalam kerana khemah dia ada di dalam bilik tu.

Ntah macam mana Papa boleh terfikir nak testing pintu bilik tu dah betul ok
atau tidak dengan menutup pintu bilik semasa Syahmi masih ada dalam bilik tu.
Sekali pintu tu masih problem dan  tidak boleh di buka, apalagi paniklah kita ni.
Terus menangis bersama Syirah di luar pintu bilik, bila mendengar Syahmi dah mula 
menangis di dalam bilik yang terkunci itu. 

Papa yang sedang sakit bahu dan bergerak pun slow ala robot, terus gelabah 
dan boleh bergerak dengan laju untuk mencari segala tools untuk membuka pintu. 
Huru hara rumah kami sekejap, setelah 15 minit baru pintu dapat dibuka. Itu pun habis 
rosak pintu bilik kena congkil. Aduhai...maka terjadilah drama ala hindustan dimana
kami anak beranak berlari mendapatkan Syahmi dan berpelukan menangis....huhu~


si bucuk yang tak reti duduk diam :)


Maaf juga kerana kita kesibukan sepanjang minggu ini kerana mengejar dateline.
Jangan ingat orang kerja kat opis je ada kejar dateline tau. Kita pun ada juga....



Inilah dia sibuk menyiapkan 2 tempahan baju. Bahagian yang paling susah ialah
sewaktu nak memotong kain dan waktu jahit pada bahagian leher. Kalau bahagian ini
tak boleh di ganggu ...nanti rosak baju orang. Bila leher dah siap di jahitkan 'mata lalat'...
 
 barulah boleh disambung bahagian yang lain dah jadi kacang saje...hehe~



Ini lagi 1 baju yang belum di jahit bahagian lehernya dan kena disiapkan sebelum 
cukup bulan nanti. Ada lagi kain untuk di buat sarung bantal ..mungkin boleh dapat
6 sarung bantal kot. Hanya selepas itu baru boleh kita bersenang-senang kembali.
Sebenarnya mood menjahit ni dah menurun kalau tidak kerana jiran rapat memang
kita tak terima sebab kita lebih suka baking dari menjahit.


ESOK HARIJADI FARAH YANG KE-11 TAHUN. SEKEJAP SAJA ANAK DARA KITA
NI DAH BESAR!! ^____________^

34 comments:

Melati Qistyna's Mummy said...

Seronoknya pandai menjahit... Bosan2 leh godek2 buat apa yg patut ye... Heee

kakchik@ella said...

Alahai .. Ella blh bygkan bagaimana 'paniknya' ati dan famili.

Atie .. satu hari nanti buleh la tlg jahit baju kita. hihihi.

kakcik said...

Anak2 sedang membesar. Macam2 karenah mereka yang boleh membuatkan ibubapa sesak nafas seketika. :)

Happy birthday in advance buat Farah. Semoga menjadi anak yang solehah. InsyaAllah.

..::SangRatoo::.. said...

ala..syiannyee handsome boy terkurung.Anak jue pun hampir terkurung gara² tombol pintu rosak..sib baik sempat diselamatkan..ouh utk Farra.Selamat Hari Jadi ye :) dah boleh terima menantu ni kak atie ..hehehe :P

gadisBunga said...

kalau takde drama maka tak meriahlah nak cerita bila anak2 dah besar nanti kan kak? heheh!


saya dgn adil2 saya dulu pun selalu buat drama kat umah. lepas tu sekarang ni kalau cerita balik mesti ada yg gelak sampai nak nangis. kehkehkeh!

*Happy birthday in advance to Farah ye..beso dah anak dara akak. :D

Pok Amai-Amai said...

Aydin pun merase terkurung dlm bilik. Adehh!

qemaishak said...

Gelabah la kan kak tambah syahmi duk nangis kat dalam..untung org pandai jahit & masak ni, rajin akak:)

kaklong said...

kak,klu ambik tempahan sepasang berapa?

~ yus ~ said...

kak Ati, ABid pun pernah terkunci macam ni dulu. Memang gelabah habis. Dahlah malam2 buta masa tu, memang terkopak tombol pintu di kerjakan suami...huhu.

Dapat rasakan apa perasaan akak masa tu sbb yus pun dah pernah mengalami saat serupa...

aku budak klang said...

dulu anak ABK pun pernah terkurung dlm bilik...masa tu ABK tak ada kat umah yg ada maid aje...nasib la ada adik lelaki sebelah umah dia panjat dr syiling tu....trauma dah...lepas ni boleh tempah abju la ye

pipoq said...

ganasnya pintu tu..hehehe..

adarnadzmie said...

panik ooo klu jd mcm tu...pengalaman...:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

amboi ptt lama x nampak..sibuk menjait rupanya..


kita jait x pandai, baking pon hancus takat masak lauk hari-hari nyer makan je boleh..tu pon x sehebakk mana..


aww..malulah kita surirumah apa seme x reti kan haha


mmg seriau lah kalo anak terkurung camtu kan..syahmi pulak ada asma..misti lg risau..tp syahmi boy..boy berani hehe

ieda said...

oo kak ati pandai menjahit ye ..
sure cantik2 kan kak
suke org ada kemahiran macam nie
boleh buat duit kan kak ;)

ps : eppy bday in advance buat farah .. dah anak dara anak akak .. x lama nak bermenantu ;)

kakngah said...

kompem sok g ada orang baking kek..
:)

Hanis Azla said...

kalau saya pun panik klu anak terkurung macam tu.. wah.. bagusnya akak ni.. serba serbi pandai.. menjahit boleh, memasak pun boleh.. kagum saya..

kasihredha said...

hihi...anak lelaki mmg mcm tu atie :))

pandai atie mjahit

cheqna said...

mmg pnik sgt2 kan?
alhamdulillah..
takpe kak
setelkan keje akak dgn molek2 ye..

Mr.Clive said...

hahaha mcm mcm ragam bebudak kecik kan kak? suka sy baca entri ni...memamparkan kisah kekeluargaan yang amat setailo... :D

Acik Erna said...

assalam ati..nasib baik dapat dibukak..cemas sekejap kan.
ati pandai menjahit jugak ye..

suri solehah said...

huhu..cian si hensem tu..tapi ati,,tombol gitu mmg cepat rosaklahkan..aida pun selalu,,pernah sekali tu takleh buka masa nk pg kerja,,haru betul tel kawan sek datang kopakkan huhu

Rinna said...

Bz menjahit yer Atie.. iye dah org mintak tolong jahit baju kena laa tolong kan nanti dikata tak nak membantu plak..

Sian Syahmi.. nangis dia yer.. :)

ratusiput said...

akak beruntung sbb ada 2 kemahiran.kite jahit mmg tak ble masuk kepala langsung.byk kali dah g belajar tp tu la tak dapat2 lelama fed up dah.mesin jahit pun ada tu CK blikan dulu last2 simpan je dlm kotak nak guna pun dah lupa camne :)

Aishah Jahirah said...

cianya dia terkonci dalam bilik...mmg panik la....

dulu masa sek minat la jugak jahit menjahit ni,sekarang suruh jahit baju koyak pun suka ati je buat jahitan jenis apa pn tataw la asal terjahit je....;p

che mid said...

alahai.. ati pun ikut nangis juga ke..

sal said...

ciannya syahmi..tentu panik sekejab.
dugaan yee....

selamat hari jadi utk fara..

asliner said...

lincah si syahmi tue..
cepat je gi ke bilik tue..hihi..

p/s: bestnya pandai menjahit..nnti kite pun nak blaja menjahit. azam sebelum capai umur 25 tue..hehe

azieazah said...

Agak-agak serik tak budak si Syahmi yang keletah lagi agresif tuh? hehehehe

Wahhh rupanya bukan saja pandai masak, tapi juga pandai menjahit yaaa!

diana said...

kak ti ni kalau duduk berjiran dengan saya kan best..boleh ajar saya menjahit..:p

Mr.Clive said...

selamat hari ahad akak! :D

Queen said...

tetiba teringat mamat despatch yg terkurung dalam toilet sebb kunci rosak..hahahhaha
dah la die despatch yg urgent

memula memang panik..kesian..

tapilepas tu kelakar.. kesian die.. =)

sian syahmi.. ape boleh buat...

Eye_nee said...

dlm panik2 tu sempat jugak ala2 citer hindustan berpelukan bagai..hehe..pengajaran ni sis..lain kali kalau nak testing pintu apa bagai..pastikan tiada individu bernyawa didlam bilik hatta kucing sekali pun..tak nnt kalut lagi...

nabilah_2908 said...

Ya Allah..boleh bayangkan mcm mana paniknya family akak time tu..huhu..

Maya Mayana said...

yana lg pernah terkurung Nabhan dlm buai dlm bilik kak,nasib la dia tido lena jek...

entah camana dan sapa yg main pintu agaknya...call ayahnya balik dr Muar terus jd mc guyver :)