Friday, January 6, 2012

Lega Rasanya


Assalamualaikum,

Alhamdulillah! segala kerunsingan telah pun reda. Keputusan test darah
untuk kolesterol dan kencing manis semunya normal...lega rasanya. Sudah 
boleh tersenyum sementara.

Jangan dipandang remeh tentang pemeriksaan kesihatan ini kerana ada 
satu kisah ketika hubby berkata pada temannya yang dia sihat dan badan pun 
kurus saja jadi tak perlu nak pergi buat pemeriksaan. Temannya itu juga kurus dan
nampak sihat menceritakan yang dia pernah hampir pitam ketika bangun dari solat. 
Setelah membuat pemeriksaan, rupanya penyakit 3 serangkai telah pun ada dalam
tubuh badannya.

Hati-hati...pada semua yang ingat badan tu sentiasa sihat!

Ini info untuk diri sendiri yang sering terlupa

Waktu yang terbaik untuk menjalani ujian Pap Smear adalah di antara 
hari ke-10 hingga ke-16 kitaran haid.

Sebaiknya elakkan hubungan seks pada malam sebelumnya.
 

Kena tunggu period... tak dapat nak buat pada hari ini pula ...^_____^

25 comments:

munna said...

ALHAMDULILLAH.... MINTA DIJAUHKAN SEMUA PENYAKIT TU DARI KITA

Queen said...

yes..better pi check pap smear instead of amik vaksin tu.. =p mudah dah tak sakit.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul..kurus x semestinya sihat..


cuma kalau obesiti tu risiko utk dpt penyakit 3 serangkai ni lg besar

nabilah_2908 said...

alhamdulillah...bagus la tu..takde apa2.. :)

erm...rasa macam nak pergi check juga la..huhu... :)

Kakzakie said...

Kakak punya schedule pap smear April akan datang dan utk fully medical check-up pada november tahun ini. Utk mammogram pula Feb 2013...

gadisBunga said...

saya buat medical checkup bebiasa je last year. kene buat yg thorough la rasanya...

diana said...

JAGA DIRI BAIK2 KAK TI..:)

Alin Marlini said...

nak buat papsmear tu yg menakutkan kak..

aNIe said...

Alhamdulillah takde apa2... akak pun lama dah tak buat pemeriksaan... terasa macam baru buat... rupanya dah hampir 2 tahun dah

redza said...

mencegah labih baik dari mengubati

kakcik said...

Syukur Alhamdulillah. Semoga terus dikurniakanNya dengan kesihatan yang baik. :)

suri solehah said...

alhamdulillah ati..aida pun tak pernah buat ujian semua tu..huhu

Izan Ishak said...

syukur alhamdulillah kak ati... semuanya normal ye. tp itulah kadang2 kita ni amik mudah pemeriksaan kesihatan ni kan...

izan pun dah lama tak buat pap smear nih...

rasp said...

syukur alhamdulillah semuanya normal...
mmg elok utk buat ujian nie semua kan sis...
at least kita tahu kita 'dimana'...

kasihredha said...

Alhamdulillah :)
harap diberi kesihatan yg baik

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
lepas ni kena la semua menjaga kesihatan dan mengamalkan makanan dan aktiviti2 yang sihat.. untuk tidak di jangkiti atau di serang penyakit2 yang menyiksakan tu.. :)

~ raihazi ~ said...

blm pernah buat pap smear.. nak buat jg nt :)

gedek! said...

uncle takot nak cek darah...

takot jarom

Maya Mayana said...

lama dh tk buat check tu semua kakak kecuali masa pregnant...

pap smear akan dibuat juga...

Pia said...

"alhamdulillah dah tau result nya...smga terus sihat dr segala penyakit,tp ada jugak kes dah jaga betul2 pun tetap kena penyakit jugak...itu ialah ujian Allah kan...pasal PS tu kita lom buat...tak takut nk buat tp mcm biasa takut nk tau resultnya..."

Dee said...

lama gak dee tak buat pap smear..kena buat ni..thx for this entry sis..terus dee teringat..

sal said...

terimakasih atas ingatan..memang kadangkala kita lupa mengisahkan diri sendiri tentang bab2 kesihatan ni..

asliner said...

betul kak..
kurus tak semestinya sihat..
kalau pemakanan tak betul, gaya hidup pun tak sihat..senang je penyakit nak singgah..

eita said...

tak pernah plok gi check kat spital....

Tihara said...

badan sihat tak semestinya siaht ea ..semuga kita semua sihat dari penyakit berbahaya