Friday, November 25, 2011

Taman Secuit ...Selesai!

Assalamualaikum,

Pagi yang cerah dan hangat hari ini kan.

Akibat fobia tengok ular tedung masuk ke halaman rumah jiran disini.
Kita dan hubby semalam pun gigih mengemas dan mencantas segala
pokok, daun dan rumput di taman nan secuit kat rumah tu. Bila dah 
selesai dan dah nampak kemas tu ...walau kat mata orang lain nampak biasa2 je..hee~
Mata kita ni pun asyik nak pandang ke luar saje. Seronok pula nampak bersih.


Sebelum ni pasu-pasu kat sini 2 baris ...skeri pulak kalau ada ular menyorok
di baliknya. Buat sebaris saje sekarang dan alih mana pokok yang pasu kecik 
ke pasu besar senang sikit nak jaga.


Semua rumput dan daun dah di cantas kasi nampak tanah kat bawah supaya tak 
ada benda yang sembunyi bawah tu...hihi~


Papa dah selesai mesin rumput di laman kita nan secuit ni. Kolam mandi
yang comel tu ingat nak upah orang kambus saje....anak-anak dah besar
tak muat nak mandi kat situ. Tapi kesian pula kat papa..penat dia buat 
itu semua tau...camne yek?


Pokok ini yang paling kita sayang sekali. Kerana ia mengingatkan kita 
pada rumah arwah nenek masa kecil dulu. Nenek yang kita panggil wan 
suka dan ada tanam banyak pokok ini. Sekarang cucu dia pula minat.  





Pokok tu di letak di situ bertujuan untuk melindungi diri kalau 
lepak kat kerusi ni. Kasi orang yang lalu tak perasan sangatlah kununnya.
isshh..kalau dah bulat tu boleh ke orang tak nampak...hahaha~


Lepas ni nak kemas mana pula yek? Seronok tau mengemas ni..i like! ^_____^

35 comments:

qemaishak said...

best tgk pemandangan hijau camni..sejuk mata.

Nafisa81 said...

nampak mmg nampak kak..tapi samar samar...

kakcik said...

Cantiknya halaman rumah Ati.:)

kaklong said...

kalau tengah semangat nak mengemas ni baik terus kan saja,nanti penyakit 'M' tu dah datang....susahlah jawapnya kan?

Cik SHiNJU said...

Salam Kak Ati..
Fobia betul Kak Ati ngn ular tedung tu yer..

Umah yun pun ade masuk ular bulan lepas..ular ketam tebu org panggil..badan dia itam belang2 kuning..nt yun up gambor kat blog..

Pas ular masuk tu,kami beli belerang n tabur keliling umah..belerang tahan lama baunye wlupun kena ujan...

eus said...

bestnya dapat umah bawah ni.. boleh bercucuk tanam.. umah eus umah tgi! sempit plak tu.. huhu..

ratusiput said...

besar halaman umah akak ek.puas ni budak2 main.kalau buat majlis pun sng.umah ratu takde laman.ade carpoarh utk ltk kete je pastu sempit dah.tp ble la lg nk bercucuk tanam dlm pasu.ratu pun sme..bila tgk pokok2 tu besar...puas hati sgt2..

diana said...

lawanya laman secoet kak ti..
saya suka la laman gitu..:p

Eye_nee said...

Biar penat sikit kan T..janji hati kita tak cuak..ular tedung koo...jgn buat main...mauttt...

Kakzakie said...

Bagus juga ada ular masuk rumah jiran. Kalau tak, Ati taklah buat operasi mencantikkan laman....

adarnadzmie said...

secuit pun nampak cantik jer tgk... hehe... dapat gak sejuk kan mata memandang... hehe..

cemomoi said...

comel lamannnn...

koi ni plak jenis takleh tengok taman yang kosong gitu, kalu susun bunga mesti nak padat biar nampak rimbun, memang sejuk untuk ulo atau lipan lepak... jadik tabur aje belerang kuning tu

kakngah said...

kolam tu.. transform jd kolam ikan la...

munna said...

cantik dan kemas laman rumah kak ati...munna pun berangan nak ada taman bila dah ada rumah sendiri nanti

- GC - said...

kemas dan bersih!

seronok duduk rumah ada halaman, boleh tanam2, duduk apartment tak best. huhu

kakchik@ella said...

Bila dah kemas, sedap mata memandang. Kan Atie

Rinna said...

Cantik laa umah ati.. bestnyaa ada rumput..hijau.. sejuk mata memandangnya.. :)

~ yus ~ said...

cantik betul taman kecik kak ati ni...saya suka tengok...:)

kasihredha said...

suka tengok
green je

aNIe said...

Ati...cantik taman tu biarpun secuit...hehehe

gadisBunga said...

kolam mandi tu boleh transform jadi kolam teratai pulak kak... :)

Ros said...

Salam Ati,

Pandainya Ati hias halaman rumah..nampak cantik sangat...hijau ja...

CIK TOM said...

mmg nmpk kemas..cantik laman kak ati..kak ati pekaba??hrp sentiasa sihat..

umie naziera said...

cantinyer rumah dye

sal said...

nampaknya bunga subur menghijau, sedap mata memandang,buat penyeri di halaman rumah..teruskan usaha menjaga dan membelainya..hik2

alinac lover said...

hehe tgh ada mood nak ngemas elok kemas je satu rumah hehe

ieyza afieyna said...

cntik nye hiasan luar rumah ni.. pndai decorate.. :)

azieazah said...

Jemputan khas buat tuan rumah dan semua pengunjung blog ini. Sudi-sudikan:

Pertemuan Blogger 18 Dis: Jemputan Istimewa

Papa Mifz said...

cantek la laman rumah akak...terbaik...
mak papa mifz suko la tanam2 pokok bunga mcm akak nih...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

adess, fobia dgr ular..
nk lg ular tedung!

elok gak kemas2 sket, depa suke la tempat sejuk2 bwh pokok bunga ghitu..
aritu sy abes alih pasu sbb takutkan benda itulah..

comel aje laman, siap ada refleksology lg.. =)

nabilah_2908 said...

yeay...dah cantik dah laman akak... :)

apa kata akak bela ikan dalam kolam kecik tu...tk payah la kambus.. :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ati..rajin menanam mcm2 bunga kat umah.halaman umah atie pon cenonet gak..bunga2 semua masuk lam pasu.mudah nk susun..

محمد رازيق said...

salam kak ati.. lama sy tak drop komen ni.. cantik lah pokok kak ati tanam.. hehe.. segar jer.. sy kalau tanam pokok bnyk tak jadi.. org kata tangan panas.. hehe...

abah khalisha said...

seronoknya rumah atas tanah..huhuhu..abah impikan rumah sedemikian iaitu landed house tapi mampu apartment je..

rara pinkmafia said...

kemas je laman akk =)