Wednesday, November 16, 2011

KUKUHKAH KEWANGAN ANDA?

Assalamualaikum,

Selamat pagi.

Bersemangat sikit pagi ini, buat kerja semuanya cepat kerana rancang 
nak pergi membeli sedikit keperluan sekejap lagi..keperluan ke kehendak..huhu~

Sambil tu sempat sambung baca buku 'Ke Mana Wang Anda?'
Banyak ilmu yang di perolehi dari buku ini dan sememangnya kita mudah tertarik
untuk membeli atau membaca buku-buku macam ini.  

Sudah lama beli buku ini tapi perlu di baca berulang kali agar kekal dalam ingatan 
dan terus bersemangat untuk melakukan seperti yang di nasihatkan. Kita akan 
kongsikan sedikit demi sedikit nasihat-nasihat yang menarik pada n3 akan datang.

Untuk hari ini, membaca petikan di bawah terus berkerut kening dan semangat 
nak keluar membeli belah pun terus hilang....

"Jika anda bersara pada umur 55 tahun, pastikan tabung persaraan anda 
berjumlah RM480, 000, baru anda boleh menikmati 'pencen' RM2,000 sebulan
sehingga berumur 75 tahun."


untung utk orang kerja gomen... pada yg kerja swasta bersedialah 
untuk menabung ^____~

20 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

saya org gomen..hikhikhik...

kaklong said...

tak kojo pun,duk umah yo...
sodeh!
huhuhu!!

kakngah said...

pg td tgk MHI bincang psl tabungan la.. ada sorang caller tu.. dia ikut nasihat mak ayah dia cekalkan hati saving 30% dr pndptn setiap bulan. kendian invest dlm asb dll. skrg umo 60, dia dah taraf jutawan...

aku nak saving sbln 100 pun payah huhuhuhu!!!

Queen said...

480k tu zaman skang punye taraf hidup..nnti zaman kita bersara taraf hidup makin meriah..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy kojo sendiri ahaks..bilolah den nak nabung nih..harapkan pencen suami leh x haha?

missbby said...

saya orang gomen gak, tapi nak menyimpan alahai seksa rasanya...masih dalam proses untuk menabung secara efektif..

delarocha said...

gomen ada pencen... senang la kan.
yg swasta kena pandai2 la urus kewangan.

- GC - said...

tiap2 bulan lps dpt gaji, trus masukkan peruntukkan ke asb.. asb takde atm, susah nk withdraw... hehe

nabilah_2908 said...

huhu..sy pun tak menabung sngt..senang cerita..dalam setahun tu..boleh kira bape kali sy simpan duit...yg lain semua keluar... :)

ada tak de pun..mengharapkan duit potongan KWSP..

ada juga buat potongan utk Insurance..kalau jadi apa2..senang..nak harapkan duit simpanan..mmg tkde..:)

alien said...

tak kukuh~

azian said...

addehhh kak ati.....
duit duit duit......

kl dah pencen 2K cukup ke ek????

ntah ade ke tidak sy lepas pencen nnt...usia kita ni tak tau sampai bila....huhuhu

Hanis Azla said...

mmg kena menabung dari skrg kan.. pencen sendiri + epf hubby nnt tak tahu cukup ke tidak utk perbelanjaan hari tua nnt..

kakchik said...

sedang berusaha menabung :)
selagi hayat masih ada, kudrat masih kuat, usahalah semampu mungkin agar hidup lebih selesa di hari tua.

munna said...

yg keja swasta ni mmg kenalah pandai2 utk masa depan.....rasanya dah sampai umur bersara tu nanti munna tak boleh capai tahap 480K tu...

sahromnasrudin said...

untungla hubby awak kje gomen kan......alhamdulillah rezeki...

Rinna said...

Insyallah..kalau rezekie tuh ada.. mungkin laa dpt menabung tapi kalau boros..tak de sampai le kut ke jumlah tu.. :)

diana said...

sedang aktif menabung..
heheh

~ yus ~ said...

saya tak koje pun..huhu.

Apa pun tetap menabung untuk anak2 dan diri sendiri....:)

makdara TERdiva said...

menabung perlu utk waktu2 kecemasan..utk hari tua tak pasti sebab kita x tau sempat tua @ tak.. :D


pasal nak check statistik blog tu..
ati pergi drafblogger-
kat sebelah kiri bawah new post-klik pada Stats..kat situ Ati leh cek..

rasp said...

saya pekerja semi gov...
tapi bila bab2 gini...
mmg no pencen...
so siap sedia lah i...
syukur dah siapkan tabung :)