Tuesday, November 15, 2011

Bila Kali Terakhir Pergi...?

Assalamualaikum,

Selamat Petang.

Semalam terdetik dalam hati yang kita  tak buat pemeriksaan kesihatan
lagi pada tahun ini dan rancang nak buat awal tahun depan. Kali terakhir
buat rasanya tahun lepas kot...yang leceh tu nak kena buat temujanji dulu 
lepas itu pula kena puasa dari tengah malam lagi dan kena ambil darah 
pula 2 kali. Pertama kali waktu pagi dan kali kedua tengahari nanti. Lepas
tu kena pula bawa budak syahmi yang baik ini. Kalau nak buat di klinik swasta
pula harganya boleh tahan juga.

Sebelah petang pula hubby bagitahu yang isteri pada kawan sekerjanya 
mengidap kanser payudara, terus berderau jantung kita. Baru saje terfikir 
pagi tadi, yang kesiannya isteri beliau sepatutnya di bedah akhir bulan ini
tapi di awalkan kerana kanser yang di kesan itu sudah sampai tahap 3. Beliau
juga masih muda baru nak masuk 30an dan anak-anak pun masih kecil lagi.

Walaupun kita tak kenal dengan dia  tapi naluri perasaan seorang wanita
dan ibu, kita rasa sangat bersimpati dan berdoa agar semuanya selamat 
juga berharap dapat melawat beliau di hospital nanti.

Pada sahabat semua jangan lupa pada rutin yang sepatutnya kita ambil 
berat iaitu pemeriksaan kesihatan agar dapat mengesan awal sebarang 
penyakit yang hadir dalam tubuh badan kita semua.
 

27 comments:

~ yus ~ said...

yus pun kalau dengar pasal kanser ni mmg seriau...

lama juga tak lakukan pemeriksaan kesihatan ni kak..huhu

makdara TERdiva said...

btul la ati..nak kena buat jugak ni..

mencegah lbih baik dr merawat..

tp kan..nak pegi cek tu yg bercinta..

takut ada..seram pun ada..huhu

- GC - said...

kesian kan..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

alamak..seriaunya kita..kita plg takut nk buat medical chekup..bukannya apa..takut nk terima hakikat (jgn contohi)

munna said...

citer pasal kanser ni mmg takut mendengarnya.....semoga sahabat tu tabah menghadapinya

kakcik said...

Kakcik jadi malas hendak buat pemeriksaan bukan sebab apa - bila kita sakit, doktor kata 'tak ada apa-apa pun'!

Cik Rose Cute said...

Cik Rose pun dah lama tak buat...takut jugak nie...

Hanis Azla said...

saya buat check-up pertengahan tahun ni.. tp bila dah buat check-up paling takut nak tunggu result.. papsmear pun last buat 2 tahun lepas.. mmg kena pi buat lagi dah ni..

nabilah_2908 said...

errr...kali terakhir buat pun..masa nak masuk kolej...huhu..

bujal X said...

saya dah buat dah~~terus dapat ceramah free~~tu yang sekarang jaga makan~keh keh~

PUTUBAMBU said...

tulah..takut dengar kan..

nak kena buat gak le.. dah lama tak buat medical check-up ni

Kakzakie said...

Mammogram kalau tak ada apa boleh buat 2-3 tahun sekali Ati. Tapi kalau pap smear memang kena setiap tahun. Kakak rasa macam ati walau sekadar ketulan tapi baik ikut jadual diberi doktor bila kena check-up...

Eye_nee said...

Bagus N3 ni T..akk pon dah lama rasanya tak buat PS..bila dgr berita kwn ni kena kanser kawan tu sakit..hati seriau tp lepas tu tangguh2 tak pergi...

yan said...

Scary lah kan.. Mintak2 dijauhkan lah dari kita semua..

qemaishak said...

qema time checkup ammar ni nak buat pap smear & check breast..risau gak kan kak..moga dijauhkan lah.

kakngah said...

PSP mmg wajip buat sebulan sekali terutamanya selepas habis period. bukan susah pun.. lepas mandi tu buat la..
PS lak.. lebih bagus buat secara berkala...

Dee said...

dengar pun takut..kena buat medical check up segeralah kan sis..

So Shy Lady said...

sy pun dh ambik package utk 5 thn pmriksaan mnyluruh kt spital tropicana... risau kan. kanser pmbunuh dlm snyap

ratusiput said...

ratu paling takut bab2 nk check ni kak...aduh...

Acik Erna said...

Assalam Ati..acik pun dah lama tak buat pemeriksaan menyeluruh..tapi yang kolesterol memang 2 bulan sekali ambik darah..

Juliet_iRa~" said...

takutnya..

kena gak wat medical check up nt..

aNIe said...

Ati... paling last akak buat check up keseluruhannya ialah tahun 2008... rasa macam baru pergi...rupanya dah nak masuk 3 tahun tak buat check up...

ainnoraini said...

Dah lame tak gi buat ni...
Takut pun ade jugak ni...tetiba tahu ade penyakit...

Alin Marlini said...

bab tu memang Alin seriau...tgh kumpul kekuatan nak buat check up

asliner said...

salam..
tu lah kak..
sekarang nie macam-macam penyakit ada..
kene jage pemakanan..
doa moga di berikan kesihatan yang baik..
inysaAllah boleh..

*yang penting pemeriksaan berkala*

kaklong said...

pap smear atie dah buat?
kaklong dah lama tak buat,asyik bertangguh jer...huhuhuhu!

cemomoi said...

ahad baru ni tv3 pon dok crita pengalaman sorang isteri yang kena kanser. tapi bila nak abih segmen rupanya dah ningggal. gamaknya tak lama lepas temu ramah dia pergi kot... sentap jantung juga tengoknya