Wednesday, October 19, 2011

Nak Sihat...Guna Minyak Ni..

Assalamualaikum,

selamat petang  


tajuk.. bukan main gempak ye ...heee~ 
mendung dah bertukar gelap dan berguruh pula disini

semenjak kebelakangan ini kita mula belajar jaga tentang pemakanan
sudah jarang sangat masak berlemak, gula pun 1kg tak habis sebulan

hasrat tu termasuk sekali dengan hajat  nak mengecilkan badan...dietlah kunun :P
bila kita dah kurangkan makan hubby pun sibuk nak kurangkan 
makan juga...kesian pula pada dia, jadi masak tetap masak tapi 
kami dah bertukar minyak masak dari yang biasa kepada....




jika dulu guna minyak seri murni atau care4 dan mesti 5kg..banyak betui guna minyak



sekarang ni yang 2kg ni pun dah lebih setengah bulan guna pun 
tak sampai setengah.... punyalah guna sikit saje setiap kali 
nak menumis atau menggoreng ikan...korang pula macam mana?


TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK KEPADA SEMUA SAHABAT YANG 
BAIK HATI BERKONGSI CERITA DAN DOA UNTUK SYAHMI
KITA SANGAT HARGAI.... ^______^

30 comments:

kakcik said...

Minyak ni agak mahal harganya, kan? :)

ratusiput said...

mmg pun guna myk ni sihat skit kan kak.skang ni kerana pemakanan je dh ble kena mcm2 penyakit.tp tu la kdg2 degil gak kan.ehehe...takpe slow2..lelama nnti biasala kan...

bujal X said...

terus saya rasa nak tukar minyak masak~

Zie said...

saye..errr....umah kitorg x dpt masak..tuan umah x kasi masuk dapur barang2 letrik lain..

semoga syahmi sihat selalu..kak ati jgn sedih2 ya..btw, syahmi comelllll

kakchik@ella said...

Ella mmg dh lama guna minyak ni.

cheqna said...

dapur cheqna jarang berasap..weekend jela =)

~ yus ~ said...

bagus untuk kesihatan ya minyak ni kak?

tapi mahal sikit kan??

Niena Pengembara Ilahi said...

mahal pn xe asal mnjaga kesihatan

Yan said...

bagus tu ati.. akak kalau tumis sayur, pakai olive oil. lagi bagus..

azian said...

minyak mahei ni ati...heheheh

sy guna seri murni jek...

2kg tak abis????
addehhhh...bagusnyaa.....sbb tu kolesterol sy tinggi kan....huhuhu

SYANI said...

Tingin nak beli tapi sekali tengok harga kensel la dulu...

diana said...

saya dah tak makan apa2 yang berminyak..
hari2 makan roti dengan sayur ke..
sedih..:(

sahromnasrudin said...

mahal la minyak nie..tak mampu den huhuhuhhhh

h4ni3 said...

kat rumah hanie sekilo pun boleh tahan 2 bulan. hihi
jangan goreng! bakar or kukus or rebus jer.. boleh? ;)

So Shy Lady said...

ada omega. elok utk anak2 tu n mngelakkn dr pnyakit alzhmier ntah t.reti la nk eja ;D

Aku Ibu Muda said...

pernah guna minyak ni sekali je

ms carrefour buat promosi singgit sebotol...hehe

kasihredha said...

nak diet jugakkk
tapi selalu jek gagal bila tgok mknan.

syahmi kenapa...akak ketinggalan ni...misti akak terlepas n3 atie yg lalu .

Anaa said...

minyak ni takde cholestrol kan.. sebab tu dia mahal kan..

Muhammad Burn said...

sy suka makanan berminyak. huhu

Acik Erna said...

Ati..akak guna minyak jagung.

Cik tikah said...

wah! bagusnya. baguslah macam tuh. jaga kesihatan tuh penting! :)

missgee said...

Kak Ati,
Esok betul2 stat diet..
harap2 berjaya..
huhuhu

anitaare said...

diantara minyak yg pernah kita guna..mmg bagus tp agak mahal le sikit

cemomoi said...

guna mminyak gamat time nak urut... minyak ni kena tanya orang rumah!

asliner said...

kat rumah kite pun pernah pakai minyak nie..
ade omega kan..?
baik untuk jantung tak silap..

p/s: pemakanan kami kat rumah agagk terjaga..tak pernah masak yang bersantan, kalau buat kari pun, we never put santan..mak ajar kite, kalau nak minum air..jangan manis2..setawar mungkin..hihi. tapi kalau orang datang rumah, buat manis sedikit lah..hehe

n kalau mak kite, die jarang-jarang sekali tumis..semua akan di rebuskan sahaja..

tapi kalau incase dah bekerja..
dan beli makanan luar..
dah tak boleh nak buat apelah kan..
makanan kat luar semuannya berlemak..
kolesterol tinggi...(-___-)

jeBateja said...

Uikkk..minyak ni mmg pakai sket2 je ke..???

mak encik | SZ said...

minyak masak umah saya pun lambat habis kak,
sebab mak enciknya malas menggoreng, sumer masuk oven je...muahahaha

Maya Mayana said...

minyak sayuran kan...nak sihat kena extra care kan kak? hehe

qemaishak said...

Qema guna minyak biasa..5kg dekat 3bln, gula 1kg tuk sebulan lebih..tapi nasi pula makan byk hehe

CIK TOM said...

ciktom nak suggest kat emak la guna minyak ni jgk...