Friday, May 6, 2011

Review Hikayat Merong Mahawangsa

Assalamualaikum,

selamat petang

pertama kali melanggan Astro First kerana tak dapat  
menonton cerita Hikayat Merong Mahawangsa di pawagam  
walau dah ketinggalan ... kita tetap nak komen


setelah menonton berkali-kali selama 2 hari ni 
cerita arahan Yusry KRU ni filem epik aksi yang hebat
yelah bukan senang nak mengarah cerita epik dan aksi ini 
dengan lokasi, pakaian, cara bercakap, cara berlawan dan
segala peralatan peralatan perang banyak benda yang perlu di kaji

rasa sangat berbangga dengan pengarah muda 
dari malaysia yang nak mengarah cerita sebegini  
dapat juga orang muda seperti kita ni wow...terperasan pula:P 
yang banyak tak tahu tentang sejarah negara sendiri 
jadi tahu dan lagi ingin tahu tentang cerita sebenarnya

lagu latar dan lagu tema yang best 
selain itu juga ini kali pertama kita dapat melihat  
lakonan Stephen Rahman-Hughes yang kacak tu walau 
masih ada pelat dalam bahasa malaysia tapi lakonan dia hebat 
tak rugilah KRU ambil dia sebagai pelakon utama 
lakonan Khir Rahman memang tak perlu di pertikaikan 
Ummi Nazeera yang comel juga hebat walaupun singkat
saje wataknya...kan best kalau dipanjangkan sikit
babak mereka berdua ni...baru nak feeling dah habis ^___^

jadi kita bagi 8 dari 10 untuk cerita ini... ok tak?
tak sabar nak tunggu dvd ori cerita ni keluar
hubby kata kita mesti beli yang ori sebab cerita ni bagus!


suka tengok babak merong memandang embok di tepi pantai tu...^___~

32 comments:

gadisBunga said...

haaa....puas hati kan kak ?? :D

Maya Mayana said...

banyak tu 8/10...yana belum tgok lg...nanti yana pn nk bg markah dr view yana pulak..diorang komplen pasal pelat dan senjata sebab merong tk guna keris melayu...dia guna apa yer kapak @ beliung kak ati?

Ati Masrif said...

gb cayang,

kalau ikutkan hati mmg tak puas tgl lagi
bayangkan kami tengah tgk utk kali
terakhir kununnya...sekali..pop..hilang
rupanya dah habis 2 hari..huwaaaa

Ati Masrif said...

maya,

kak ati rasakan pasai cite merong mahawangsa ni zaman dulu benar
lagipun yg berlawan tu byk lanun dan
kemudian askar cina dan roman maybe
tu pasal takde keris

tetapi...merong yg hensem tu pakai keris tau :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

tadi konon2 nak tgk waktu lunch sebab lama..dah pasang tapi dudk berborak je..dan layan blog..haha

Rinna said...

Tak sempat lagik nak tonton..tapi tgk ramai yg respon puashati.. :)

diana said...

saya tetap beli yang lanun walupun best..
hahahah

Hanis Azla said...

ni yg rasa nak langgan citer ni kat astro first ni..

sahromnasrudin said...

yusri mmg usahawan melayu tulen

cemomoi said...

tunggu orang donlod n bagi pinjam ... kekadang dah masuk tv pon takdan nak layan

apa pon tahniah kerana berjaya angkat epik melayu ke persada yang terbaik

Dee said...

saya dah tgk wayang..tp saya tak feel tgk citer ni..hehehe..dr segi teknik...kru mmg bagus..keep it up!

Sz said...

dah sihat ke kak?

sarah-najwan said...

saya igt nk langgan malam ni..hehee...astro first ni kene langgan time weken...pulun tgk..kalu ari biasa rugi sb kerje..hehe

nabilah_2908 said...

masterpiece anak tempatan yang boleh di banggakan kan kak..? :)

maya amir said...

kat panggung tak tgk..kat umah tadek astro..sian kan saya? hehe

pipoq said...

ntah apesal sy bukan peminat filem tempatan..heheheh

Citarasa Rinduan said...

ala........

jelesnya..
ati, ayu nak langgan gak lah.. tapi sempat ker ayu tonton kat rumah, asyik bz jer...

Cikgu Nurin said...

Ati, ada lagi ke kat Astro First tu ha...? terlupa pulak la kita....

Ati, anak kita satu sebab dah puas cuba..itu je yg dapat..ha ha ha...

Deliah's Deli said...

betul,betul,betul! :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam,tak sangka anak melayu yg mengarah citer macam nie kan? sekali tengok macam citer org putih jerrr

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

smpai skrg tak dapat nak tengok citer ni..almaklum astro 1st pun x langgan huhu..syahdis!

Mutiara Bernilai said...

salam akak syg.

mutiara tgok last week.

wow! memang terpikat la!

ahah~





p/s: tonsil ape khabar?

Acik Erna said...

Assalam Ati..ramai yang kata best cerita ni..akak belum tengok..nak tunggu dvd le nanti..baru tengok..

Daddy Ziyyad said...

Raya tahun ni keluar tak kat Astro? ekekekeke

ratusiput said...

mase nk tgk citer ni kt wyg...ratu pegi tgk sorang2.gigih tak? :)

jeBateja said...

den dah donlod citer ni....dari internet...baru 5 minit dah busan....ahakz....mmg tak minat sejarah kot...ahakz

kakchik@ella said...

anak kc, tgk sekali ajak repeat lgi. suka sgt dia dgn merong mahawangsa.

nurkass said...

best ke kak ati..
beli dvd la gamaknye ni..hehe

Kunang-Kunang said...

Teringin sangat nak tengok cerita ni.

Masa sekolah dulu-dulu dalam tingkatan 2 Sekolah Menengah, buku Hikayat Merung mahawangsa ni jadi buku teks.

sal said...

anak2 kata filem ini memang bes..teringin nak tengok...

nak ucaapkan pda ati

SELAMAT HARI IBU..MOGA SIHAT DAN BAHAGIA BERSAMA KELUARGA DAN DIRAHMATI ALLAH SELALU HENDAKNYA..AMEEN

toyolkiut said...

oh..
TK lum tngok lg, wlau kt youtube pun dh ada kuar..

anitaare said...

nengok iklan dia aje pun dah rasa dah citer dia mmg best ni..

tp tak tengok lagi..entahlah sejak akhir2 ni cam tak de mood aje nk layan tv ke movie ke..