Sunday, May 8, 2011

Pentingnya Kunci Kecemasan Rumah

Assalamualaikum,

Selamat Hari Ibu buat semua ibu

ketika kita bergembira ini marilah kita semua
sedekahkan al-Fatihah buat arwah Rafidah binti Ismail
seorang ibu yang berkorban nyawa untuk anak-anaknya

pengajaran dari kisah itu membuatkan kita ingin berkongsi
ilmu yang kita dapat  ketika mendengar ceramah
dari pihak bomba untuk semua orang mempunyai
kunci kecemasan yang disimpan ditempat yang khas
yang bertujuan digunakan sewaktu kecemasan
 
kunci rumah selalunya tersalah letak walaupun
kita ada tempat kunci dan kadang-kadang anak-anak
pula meletak dimerata-rata tempat 
cuba bayangkan kalau terjadi kecemasan...
masa itulah baru nak cari mana kunci rumah
pada masa inilah fungsi kunci kecemasan 
yang kita simpan itu

di rumah kita buat kunci kecemasan ini 1 set simpan di bawah 
dan kunci-kunci pintu dan grill tingkap diatas pula kita buat 2 set 
1 set anak-anak boleh ambil bila-bila masa lagi 1 set kita simpan
setiap kunci itu harus dilabelkan untuk pintu dan  tingkap
bilik mummy , bilik 2, bilik 3 dan seterusnya
cuma kunci pintu dapur asyik terlupa nak buat lagi

jadi pada semua sahabat....ada buat tak?
kalau belum...jangan berlengah lagi...malang tidak berbau!

hari ini mummy rehat saje...semua papa dan anak2 yg buat ^____^

23 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

kunci rumah awe masing2 ada pegang...jadi kalu kecemasn atau ape2 boleh panggil mereka..biasa memang sangkut kat tempat kunci, letak dalam kereta :)

diana said...

betul la kak ti..
saya ni kadang2 kunci letak kat mana2 entah..kejap2 kat atas peti es..
kejap2 kat tempat gantung kunci..
ada pernah jugak kunci dalam poket jeans lagi.dalam mesin basuh lak tu..
nak kena buat jugak ni..

Cikgu Nurin said...

kalau dah panik,kdg2 yg biasa kita buat pun dah tak jadi..pengalaman ni...
apa pun, alfatihah untuk ibu tersebut..kasih sayang pada anak-anak memberinya kekuatan luar biasa membengkukkan jeriji besi mengeluarkan anak-anak dalam keadaan terbakar...syurgalah balasannya...

Sz said...

selamat hari ibu utk k ati! :)

kunci kecemasan...ada juga siapkn beberapa set kunci...mangga solex tu senang, ada "master key" blh bukak satu set dia...

sissyira said...

salam

kita pun x buat jugak kunci spare ni..huhu..

sedap duk berehat yea...kalau selalu pun besh gak ada org masakkan..hehe

♥MAMASYAZA♥ said...

yup setuju, akak mmg dah buat kat umah. satu lagi buat grill jenis yg boleh buka utk tingkap, kalo jadi kebakaran grill boleh dibuka. menitik airmata bila baca kisah mereka, kesian anak2

Hidayati Farhan said...

kak ati, nape yaty x tau cite psl arwah rafidah ismail tu.

hurmm, iA da ade umah sendiri kang yaty buat lah :)

Hidayati Farhan said...

kak ati, nape yaty x tau cite psl arwah rafidah ismail tu.

hurmm, iA da ade umah sendiri kang yaty buat lah :)

pipoq said...

kunci pendua memang penting bagi rumah..tambah lak zaman sekarang ni macam macam kunci yang dipasang hanya untuk sebuah pintu..bagus untuk mengelakkan dari kecurian tapi risiko kemalangan tak berbau tu kena difikirkan jugak..

sarah-najwan said...

kunci rumah saya mmg tetap je tmpat dia...tang tu aje..

hak yg duplicate..kami simpan tmpt yg senang capai gak tapi agak tersembunyi..ni kes2 terkunci dr dalam bilik..biasa terjadi..anok ambo ke aktif2..salu je terkunci bilik tu..

dan paling penting gugusan kunci rumah, kereta dll tu hendaklah diletakkan di tmpat yg susah org dr luar nk capai..sesetgh org letak tepi pintu utama..hak tu pencuri bole kait tau...

harap2 kita semua dilindungi..
al fatihah utk arwah..

Adinda Amy Sensei said...

assalamualaikum kak atie..


selamat hari ibu..
moga berbahagia bersama family

Yan said...

sedih kan..pengorbanan ibu.

kena lah kita beringat selalu.

Deliah's Deli said...

slmt hr ibu..n slmt berehat di hujung minggu :)

Citarasa Rinduan said...

ATI..
al fatihah utk arwah...
mmg menghayat hati bila ati berkongsi kisah arwah....

untuk tauladan itu..
mmg ayu dah lama ikuti..
hanya risau.
jika keadaan panik
apa lah yang berlaku??

Kak Anie said...

Ati...kunci2 rumah untuk waktu kecemasan memang perlu... begitu juga kunci untuk bilik anak2... kita kena simpan satu set untuk diri kita sendiri...jika ada sesuatu kejadian yang tak diingini berlaku...(minta dijauhkanlah)

Al-Fatihah buat ibu yang bekorbannya untuk anak2nya ...semoga rohnya dicucuri rahmat...

kakngah said...

alamak! malam ni baru nk ke udara. siang tadi kepala tingtong. tak tau apa kisahnya arwah. nak gugel jap!
Al-Fatihah.

selamat hari ibu utk k.ati...

Papa Daniel said...

Kunci kecemasan perlu dibuat ,dan disimpan di dlm bekas plastic yg senang dipecahkan apabila berlaku kecemasan dan dilekatkan di pintu utama....Maksudnya kunci yang tidak kita gunakan langsung dan hanya digunakan apabila kecemasan.
Nasihat dari Jabatan Bomba KLIA.Marilah sama sama mencuba ye.....

hani@debumelukut said...

Rehat lah wahai ibu..best kan kaalu hari ibu di sambut hari2..hehehe

Daddy Ziyyad said...

Memang tragis kan kisah kebakaran tu...

Thanks kak Ati kerana mengingatkan tentang spare key...

Oh ya...ni saya dah jawab soalan TONSIL akak :

http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2011/05/tonsil-amaran-entri-panjang.html

nurkass said...

huhu..
apsal kass tak tau citer pasal tu..
ni mesti terlepas berita ni..

betul kak ati..
kena tulis kat kunci tu pastu inform ngan ahli keluarga..

sahromnasrudin said...

yup..betul tue..ramai yg tak sedar akan hal ini..betapa pentingnya ia..trime kasih kerana mengingatkan kami

Queen said...

tak tau cerita sangat..
tapi kunci kecemasan memang ada...tapi tak label.kene label la gini nampak gayanya

asliner said...

kunci pintu utama ada 3spare..
kunci bilik ada 2 spare..
tapi masih letak bersepah2 walaupun ada box..
haish..(-__-")