Thursday, April 28, 2011

Tak Pergi Ke Rumah Bakal Mentua

Assalamualaikum,

hai semua...bagaimana hari anda
kita ok...mood ceria ...another 1 day saje...hihi

lain orang lain caranya
masa kita berkawan dengan hubby
kita tidak pernah ikut dia balik kampung
bukan kita tak suka kampung tapi
kita ni penyegan orangnya lagipun tak maniskan

kali pertama bertemu mentua pun 
di hospital semasa hubby kena operate 
masa tu kita yang call bakal mentua...hehe...baik kunun :P

masa dalam tempoh sebulan bertunang pun
kita masih tak pernah pergi rumah bakal mentua 
tapi selalu juga hubby bawa pergi rumah
kakak sulong dia yang kita cerita sebelum ni

hanya selepas selamat bernikah barulah
kita berpeluang menjejak kaki ke Kuala Lipis
dan juga rumah mentua kita

sebenarnya kita nak bagi tahu hanya selepas 
beberapa tahun berkahwin barulah kita tahu yang
mak mentua kita ni pantang orang perempuan 
pergi ke rumah keluarga lelaki sebelum bernikah
itu yang selalu kita dengar dia berpesan pada
2 orang adik perempuan hubby yang bujang

fuhhh...!! nasib baik kita tau....selamat....huhu

hari nak prepare bahan2 yg nak buat choc cheese cake utk esok ^______^

34 comments:

ratusiput said...

nasib baik kan...kalau tak...dah jatuh ckit saham penilaian dr mak mertua... :) wah nk wat ciskek...nnti bubuhlah gambar :)

bujal X said...

tq bagi saya idea untuk entri besok~wee~~~

*nanti saya akan letak link makcik sebagai penghargaan~~~

Yan said...

Ehh..sama cerita macam akak lah. Tapi masa bertunang p sekali sebab arwah pak Hubby nak tengok sangat.. Maluuu sangat..

Hari pertama kat rumah mertua bila dah menikah punya lah ramai sedara mara mai nak tengok..hee..

nurkass said...

ooooo..
camtu ye..
tips nih..hehe
mesti menantu kesayangan ni kan..haha..

jgn lupa dah siap kek tu nanti anto kat kass sikit..:)

Kakzakie said...

Pandai juga hubby Ati. Kalau dibawanya Ati sebelum menikah pasti tak jadi macam sekarang ini....

miloais said...

memang tak elok - tak manis kekdahnya...

ati - nak choc cheese cake tuh
hiks

Piasara said...

"ish2...menantu sapa la nih...
heeee..lain org lain pengalaman dia kan.saya pulak,ingat2 lupa lah,pernah sekali kot,keluar beli brg pastu singgah sekejap..umah nenek mertua pun pernah pegi sekali gak sblm nikah tu..."

qemaishak said...

wah nasib baik..
kira akak ni menantu pilihan la ni hehe

~ yus ~ said...

menantu terbaiklah ni..:)

alahai, apalah yg akan berlaku esok ni ya..:)

Maya Mayana said...

emm bagslah tu..esok anniversary ke kak? jom mkn jambu..hehe

Irma A.Wahid said...

nasib tawu awal..kalau x, x pasal2 kene reject ye kak...heheh

ghostwriter said...

alaa...i pulak selalu jer p. sebab bakal mertua selalu jemput...hehe..
die dah anggap cam anak sendiri...tido ngan die siap...;p
takpe, cara masing2 kan..^^

sarah-najwan said...

saya pom kan..
sepanjg 5 thun kwn ngan hubby
xpenah pi umah dia..
hanya call shj..salu adik2 angkat..

pestime jumpa MIL FIL dan adik beradik hubby..masa dorang dtg utk bertunang..5 buln kendian kami nikah..masa tu baru pi umah MIL FIL..hehehe

h4ni3 said...

hahahaa
sebbaik tak melanggar pantang larang
kalo tak, ada lak yg kene rejek.. kihkih

papepun, dah bahagia aman sentosa pun skrg kan? :D

dhiera said...

camtu ea? saya pula kawan-kawan suruh pergi jumpa family dia. tapi sampai sekarang saya tak pernah pergi sebab maluu..

pipoq said...

memang kebanyakan camtu la..tetambah lak kalo yang duduk kat kampung..tak manis di pandang masyarakat..

Hanis Azla said...

mmg jd menantu pilihanlah yer.. saya pula rasanya sebelum bertunang ada sekali pergi rmh dia sbb nak kenalkan dgn famili.. lps bertunang 2 kali kot sbb mak dia jemput dtg beraya and sekali tu melawat mak dia accident... klu tak pergi takur kena reject pulak.. ha..ha..

kakchik@ella said...

kita pun cam ati gak. tak penah gi rmh mentua masa bertunang atau apa-apa aje.

anitaare said...

oooo

kita lak lain sikitlah..sbb mak mentua kita ni bukan org melayu..jd mmg tak gi pong umah dia waktu couple dulu tp adalah jumpa dia kat luar sbb dia nk nengok kita..

tp bila kita dah kahwin ni..hari2 ajak dtg umah sbb nk main dgn cucu dia..hehe

Daddy Ziyyad said...

Nasib baikkkkk betul kan....:p

Parents saya lain...dia nak tengok dulu rupa bakal menantu..so mmg di suruh datang ke rumah

=sz= said...

ihikss...
mungkin faktor jauh kot nak p beraya smpi ke kuala lipis kak..heehehe

Cikgu Nurin said...

Hubby Ati mesti da tau mak dia tak suka macam tu kan? pandai la dia menyelamatkan keadaan..pa pe pun, mmg tak manis..

*nanti tayang kek tu, tau?*

kasihredha said...

ye...memang tak manis kalau awal2 dah pergi kan.

maya amir said...

tapi ade setengah org, mak mertua nak kenal2 so die tau anak die berkawan dgn sape..mcm MIL saya:)

nabilah_2908 said...

fuhh...nasib baik kan kak... :)

tp kenapa eh dia pantang...sesetgh org beriya2 suh anak dia bawa jumpa dgn bakal menantu..yer la nk kenal2..

lain org..lain ragam nya.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
NASI AYAM GORENG GIANT

Dee said...

org tua dulu2 mmg pantanglah anak dara gi umah sang teruna..org skrg je yg sporting..oh sebenarnya parents takut kalo apa2 jadi kt anak dia, dia nak cari sapa..sebab x kenal lelaki tu kan..sbb tu kot dorang amik pendekatan mengenali siapa yg keluar dgn anak mereka..still applicable utk anak perempuan je..hehehe..

diana said...

cerita kita lebih kurang sama la hari ni..
keluarga mertua saya pun macam keluarga mertua kak ti la..
pantang tok nenek depa belum nikah nak bawak ke rumah..
sebenarnye tu dituntut agama..
masa merisik tu la hari berkenalan..
hari bertanya itu ini..
bukan boleh suka2 hati main angkut je bawak balik umah..
hehehh

Nur Hawa Mohd Zin said...

langkah yang bijak kak..hehe..alhamdulillah kahwin dah akak...awe plak belah laki yang ajak..sebab family dia nak kenal sblm kami bertunang...amik kena masak la jawab nye...selamat lulus

gadisBunga said...

choc ciskek? akak nakk!!!!

ok back to topic:
GB pun. eceh. maksud gb, gb tak penah pegi umah ex bakal asben (mueheh) dulu dan depa pun tak penah datang umah gb. tak manis. lagipun family gb ni konservatif sikit~

Cik SHiNJU said...

nak chocolate ciskek..nakkkkk!!

Yun belum penah gi umah bakal mertua...tp dia x kisah kot..kalau x gi nt dia kata sombong...huhuh

So Shy Lady said...

s elok2nye cam tu la kan...manis skit tp dulu akak pun pnah pgi skali b4 kawin... sbb mak hb bria2 jmput so dgn malu2 kucing pg la jugak ececeh...;P

nak choccheese cake sikit!

gedek! said...

Memang setuju....

'tak manis' is the words...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Aik..terbalik lah pulak. Emak kita pulak yang tak suka. Pergi rumah MIL dulu dengan sorang kawan lain.

Ke Kelantan bertiga rumah kawan ofis kawin pastu singgah rumah MIL. MIL ingatkan kawan tu GF abg tp rupanya kita. Kawan tu kecik molek aje orangnya.


Bila MIL jumpa Emak masa nikah. Mak meletup marah kat kita tapi bila explain dia ok jer.

asliner said...

*lame tak jenguk sini*

wah..
bagusnye mak mentua kak ati..
nak dapat yang macam tue jugak lah..hehe