Thursday, March 17, 2011

Hati-Hati... Jika Perbaharui Lesen Bukan Di JPJ

Assalamualaikum,

hampir terlupa kita nak bercerita tentang hal 
di JPJ tempohari...almaklumlah kita ni mudo lagi orangnya :P

sambungan dari kes kita kehilangan lesen pada n3 ni
ketika kita nak buat salinan baru di JPJ minggu lepas 
kita telah di kejutkan oleh gadis ni kaunter tu yang 
mengatakan di dalam rekod mereka lesen kita
sudah mati 2 tahun lepas iaitu tahun 2009

haruslah kita terkezutt ala-ala dalam drama gitu
setahu kita lesen yang hilang itu mati bulan Mei 2011
sebabnya hubby dah renew 2 tahun sekali 
cuma nak buktikan takada lah ...pasai dah hilangkan

CS tu suruh kita check balik semasa renew lesen dulu
dimana...di JPJ ke...di tempat lain..tut.. ke...
kita pun call hubby dan hubby kata dia renew lesen kita
di tempat lain tu ...ala tempat yang biasa semua orang buat tu

jadi terkeluarlah cerita dari CS tu jika renew lesen 
selain dari JPJ ...kita mesti simpan slip yang kita dapat tu 
dan sahkan semula pada bila-bila masa di JPJ 
kerana pernah terjadi kes di mana kadang-kadang 
semasa tempat lain tu tengah proses online kita punya
lesen tiba-tiba tersangkut di tengah jalan...
ehh...boleh pulak jadi macam gitu yek...
percaya sajelah kan... depa yang lebih mengetahui...

nasib ada kes macam tu pernah berlaku 
jadi kita pun dapatlah perbaharui lesen 
tapi mula dari tarikh minggu lepas lah
seperti yang kita jangkakan kaunter JPJ 
di banting memang lengang...sekejap saje
alhamdulillah semua sudah pun selesai 

jadi ingat ye...sahabat semua 
sila simpan slip bayaran itu untuk tujuan pengesahan 
jika bukan renew di JPJ


kita sempat pergi JPN untuk tukar alamat baru di IC ...dah 6 tahun pindah 
alamat masih rumah lama di pandan indah ...pun cepat juga...best ..^_____~

32 comments:

Cikgu Nurin said...

Haish..benda tu tak boleh online ke?bukan ke kalau kita buat kat mana-mana,dia mesti link ke HQ jugak kan?

macam kita bayar bil kat Post Office...

ke diorang yang malas nak semak...

Yan said...

Akak selalunya renew di Pejabat Pos setiap 5 tahun sekali.. ALHAMDULLILAH ok..

Kakzakie said...

Kakak memang tak pernah renew di JPJ. Slip memang simpan tapi kekadang tu simpan kat mana ntah? Sama macam hilang juga....

p/s: kakak renew 5 tahun sekali lama sikit.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

sy setuju dgn cikgu nurin..sepatutnya tiada masalah kerana semua dah online...saya merasakann ada yang tak kena dengan stafnya tetapi bukan pada sistemnya huhuhhuh....

apepun, trime kasih atas info ini

Dee said...

syukur segala urusan mudah ye semalam..

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Ati,

Akak pulak lesen selalunya renew diJPJ tapi road tax selalunya minta agent yang ambik.

Mintak2 insuran dan road tax tu 'asli'.

Daddy Ziyyad said...

Samada budak CS tu yang mereng..atau memang sistem online jabatan kerajaan di malaysia ni langsung tak boleh harap.

Berapa kerat yg renew lesen kat JPJ?
Saya rasa, 80% buat kat post office..~haha

diana said...

saya pun nak tukar alamat ic ni..
dah 7 yahun dok penang alamat masih kat jb lagi.huhu

Ati Masrif said...

cikgu nurin,

ntahla...setahu kita kalau offline
depa tak boleh buat kan

Ati Masrif said...

kak yan,

haa..kat situ ler
hubby ati renew...huhu

Ati Masrif said...

kak zakie,

lepas ni kena pastikan simpan slip tu
dalam beg duit..senang kalau ada road block tau

Ati Masrif said...

waalaikumsalam sahrom,

itu yang menghairan kan..
tak ke naya... kalau kena tahan
dek polis..slip pula dah hilang?

Ati Masrif said...

dee,

alhamdulillah..selesai dgn mudah

Ati Masrif said...

kunang-kunang,

bila dah terkena ni..
semua kita kena dbl check...risaukan

Ati Masrif said...

DZ,

kita rasa yg nombor 2 tu kot..
hairan macam mana dia agak boleh sangkut di tengah jalan..

kita ni yang naya..kan

Ati Masrif said...

diana,

gi tukar cepat2

senang nak gi ngundi...huhu

Zura said...

selalu renew kat pos opis je..tp xde pape jd plak..

nurkass said...

salam kak ati ku cayang..
emmm..ada jugak kes mcm ni ye..
kass selalu renew kat pej pos..tak cek pulak resit nye..adehhh..

Hanis Azla said...

Alhamdulillah dah setel yer ati.. tp skrg ni mmg mudah nak buat urusan.. tak kiralah jpj ke, jpn ke immegresen ke.. semuanya cepat.. layanannya pun dah byk improve..

kakcik said...

Oh! macam tu pulak jadinya, ya? Macam-macam hal...

cikceriacorner said...

o yeke kak..

kalo mcm tu..better renew kat jpj aje la kan..:)

sissyira said...

salam

kita selalu buat kat pos opis,dulu sll simpan, tapi ramai ckp x penting, skrg dah tak simpan lg...huhu

lepas ni kena p jpj terus la senang.

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

baguslah kak ati...sharing is caring

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam ati, saya kalau renew lesen tak pernah pun nak simpan slip renew. tq 4 info.

dhiera said...

saya baru je renew lesen..naseb memg renew kt jpj~

Cik Pah said...

erkk..boleh ek..dia jawab camtuh.. mana boleh tak online kan.. gilo kat sistem jpj nih

Aanas said...

laa, kes cam ni pun ada ekkk...? abih cam mana tuh? siapa yang nak disalahkan.. komputer?? hehehe..

..::SangRatoo::.. said...

kak atie..alamat kat ic kite pun masih alamat rumah lama..jadik bila tukar tu..ic yg baru la ye?

nabilah_2908 said...

ish...risau pulak saya...

sy biasa renew lesen kt post office je...

jom ke APA KATA HATI pulak,
SELALU KEKERINGAN IDEA ??

h4ni3 said...

alamakkk

rasa macam baruuuu jer terrrbuang aritu.. huhu.. hope takde pape la

Kaseh said...

tak penah renew kat JPJ..biasa kat pos opis je..dari dulu kini dan selamanya hehehe

qemaishak said...

ye ke kak..risau lak selalu renew kat post opis je, harap ok la.