Monday, February 7, 2011

Tanda Tanya..?

Salam,

Isnin muncul lagi
selamat kembali berkerja
dan belajar buat semua sahabat

sewaktu di parkson, alamanda semalam
kita dan anak perempuan ke bahagian wanita 
manakala hubby dan syahmi ke bahagian permainan
ada pengumuman yang seorang kanak-kanak 
berbaju hijau di jumpai di customer service centre

kita yang sedang memilih baju tersentak
kebetulan syahmi memakai baju hijau
apalagi bergegaslah kita ni cari hubby

rupanya bukan syahmi yang hilang tapi 
seorang budak yang masih kecil
rasanya dia baru belajar nak jalan saje
maknanya jalan...jatuh saje budak tu 

yang menjadi tanda tanya tu 
bagaimana budak yang tak berapa pandai 
jalan ni boleh hilang dari parent dia 
sekitar tak ramai orang pun 
adakah parent dia terlalu careless 
atau ada orang yang ambik budak ni 

tak lama selepas itu parent budak itu datang 
mengambil dia dan selepas itu mereka dia datang semula
bertanya macam mana budak itu boleh di jumpai 
kerana jarak lokasi dia dijumpai tu boleh tahan jauhnya

memang terus menjadi tanda tanya ...
bagaimana budak kecil baru belajar berjalan 
boleh pergi sejauh itu....

pada kita semua ... berhati-hati sajelah
dengan anak-anak atau adik-adik kita
kena sentiasa berwaspada
kerana bila nak terkena tu 
tak kira waktu dan keadaan 

pernah terkena  tapi syahmi mmg hyperactive ...serik-serik!



36 comments:

kakngah said...

aduh... seram pulak rasanya. sebbaik bdk tu tak diambil oleh org yg tak bertanggjwp.
besar camtu.. dh tentu tak tau ckp sape mak bapaknya..

♥MAMASYAZA♥ said...

pasal tu le, kalo nak g shopping, sanggup pegang tgn anak2 kuat2, walopun sebenarnya tak concentrate pun nak tgk brg, asik dok kelam kabut dgn depa ja. susah sgt letak dlm troli or bwak stroller

Ayuraza said...

ya ALLAH..
ke ader yg amik???..
alamanda??? omg...anak saya pun hyper betol kak...cm ner nak di buek..aduhhh..seram sejuk denga..

Ati Masrif said...

kakngah,
memang tak pandai cakap lagi..nangis saje...

mamasyaza,
anak kak ati..letak dlm troley ..
dia boleh panjat keluar balik..laju je!

Ati Masrif said...

ayu,
tu yg jd tanda tanya..
agaknya kita patut beli tali tu kot..ayu?

poyaty said...

ishh, klau org len yg jumpa mmg naya kan. huhu. kak ati jg anak bebaik. hihi

kakcik said...

Terlalu leka agaknya ibubapa sikecil itu sampai tak sedar anak dah pergi jauh... :(

cemomoi said...

ada yang tak kena le tu

♥ manje ♥ said...

salam

um kena sentiasa pantau... malang ada di mana2... takut baca cerita mcm ni ~

sahromnasrudin said...

byk kes cenggini berlaku kans..mak bapak khusyuk bersopping sampai lupe anak huhuhuhhu..semoga ambil pengajaran

Ati Masrif said...

yaty,
mmg naya dan haru..
comel budak tu

kakcik,
agaknya kot..hairan jugak

Ati Masrif said...

cemomoi,
mungkin juga..mcm ada yg tak kena

manje,
mmg kena sentiasa pantau

Ati Masrif said...

sahrom,
aha..pengajaran buat kita semua
harus sentiasa berhati2

pipoq said...

saya tak pernah la lagi jadik camtu walaupun anak saya tu memang kalo bawak pegi keluar asyik nak jalan sendiri je..kalo masuk shopping kompleks tu memang kerja mengikut dia je la..biasanya saya tukang perhati anak, isteri lak tukang pilih barang..

risau gak kalo tetiba anak hilang dari pandangan ni..maklum la kot kene culik ke ape ke, mane nak cari ganti..

~ yus ~ said...

memang seram bila tiba2 anak hilang dari pandangan kan. Anak2 yus pun semuanya hyperaktif...huhu

Rinna said...

Ishh cam na laa budak kecik jln2 jatuh leh terpisah dari parents nyee..tak masuk akal laa..tak kan tak perasan plak.. bahaya tul laa.. nasib baik dijumpa leh org yg bertanggungjawab kut dpt kat org yg jahat tak ke nanges tak berlagu.. ikss..

rasp said...

isk mmg musykil sungguh sis...
tak dpt dibayangkan budak gitu leh hilang ermmm...

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Barangkali terlalu leka melihat barang-barang belian hingga lupa anak berkeliaran...Allahu Akhbar

cikceriacorner said...

nasib baik jumpe balik anak dia..

kalo x...

nangis xberlagu tu..

sarah-najwan said...

eee..xnak jd gini..seram...
jagalah anak2 tu elok2..jika pyh sgt..sumbat seme dlm troli..ni ralit dok milih brg..anak xtau kemana..

jika anak lasak sgt..xpyh pi soping2..huhu..jika nak jgk..tinggal kat umah..minta tlg org jaga..

Aanas said...

issh seram nya... sesapa yang bawak anak kecik gi shopping tu, extra careful ler.. kalo rasa boleh tinggal, tinggal jer la kat umah.. saya memang gi shopping sorang2.. anak2 tinggal ngan apak nya samada kat umah atau dalam keta.. heheh.. tapi kena shopping ler, bukan window shopping.. kalo tak ada orang akan menjerit.. heheh..

Hanis Azla said...

budak2 yg baru pandai berjalan ni mmg nampak mcm perlahan aje.. tp kdg tu mmg tak terkejar dibuatnya.. tahu2 dah hilang. baca pun seram.. nasib baik tak terus hilang kan.. saya pun serik sbb pernah kena sekali.. sejak tu mmg selalu beringat.

Kakzakie said...

Salam Ati,

Kalau kat England, ada tali yg dijual ikat badan penjaga dan lilit ke pinggang anak. Jadi anak tak mudah terpisah dgn parent. Lebih baik kalau shopping bawa anak kecil gunakan trolley - anak masuk dalam. Tak bimbang terpisah.....

So Shy Lady said...

salam ati,

nasib baik 3 org anak sy tu bukan jnis hyper. ikut je bontot spnjg ms heheh

nabilah_2908 said...

myb mak ayah budak tu terlepas pandang.. ;)

mas asy kecik2 dulu...sy pun selalu hilang..hehehe.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BIRTHDAY DD

Daddy Ziyyad said...

kalau budak baru belajar nak jalan, yakni umur dalam lingkungan 12-14 bulan lah biasanya, boleh sesat mcm tu, memang lah mak bapaknya CUAI!

Dinas Aldi said...

hisy takutnya..jauh sangat tu jalannya, ada orang ambik agaknya? takkan budak jalan2 jatuh boleh jalan jauh2 gitu. kena lebih hati2 la..

en_me said...

seramm kanns.. uhuhu

diana said...

walaupun maisara dah besar..
bila jalan2 tempat ramai orang tetap saya pegang tangan nye..
tak lepas2..
takut!!!

suri solehah said...

salam ati..ishk2,,takut dengarkan dahlah citer budak hilang sering sgt skrg ni..maybe mak dia terleka pilih barang kot..

asliner said...

fuh..
nasib baik bukan syahmi..
betul lah..
skrang nie bnyk sangat dengar cite kanak2 hilang..
mintak nie semua dijauhkan dari kita..
amin~

RaNiA said...

terlalu leka bershopping sampai terlupa ada anak...hmmmm

A.D.A.M. said...

Kesian pulak budak kecik tu.

azieazah said...

Tu kalu ditakdirkan kena culik, mau meroyan kat situ.

Pastu nak salahkan orang, cctv la, polis la..

padahal sendiri cuai.

Seeloknya shopping tak yah bawa anak kecik.

Makan Sakan-Sakan: Aku Puas Hati Benda Lain...

DrSinga said...

hoh!!!
tak sayang anak ke mereka??

azzey said...

Hari ni plak dh hari selasa kannn....