Friday, February 11, 2011

Breast Cancer...

Assalamualaikum sahabat semua,

breast cancer...
itulah yang pertama muncul dalam fikiran
dan seterusnya hanyalah...mati!

my left breast ada bengkak dan bernanah
sebesar 1 inci dan ada tanda merah sekeliling
hari pertama ...kita kerisauan seorang diri..
nak cakap takut...pendam saje

hari ke 2 ...dah tak tahan sakit bagitahu hubby
dan kami ke klinik berdekatan 
kita berharap sangat hanya sakit biasa
tetapi bila doktor tu refer ke hospital 
kita mula rasa down sangat...
selera makan terus hilang...tak ada apa yang kita fikir
hanyalah nasib anak-anak kalau di takdirkan kita pergi dulu...
syahmi tu kecil lagi dahlah nakal...ada ke orang nak jaga dia.. 

cakap pada hubby esok sajelah pergi ...nak tenangkan fikiran dahulu
bila lepas solat ....kita mengadu padaNYA...menangis sepuasnya
hanya Allah yang tahu perasaan kita waktu itu....
memang fikiran kita tak stabil masa tu dan baru kita tahu bagaimana 
perasaan orang yang dapat tahu dia mengidap penyakit kritikal
sungguh teruk perasaan itu ...bercampur baur ...tak konsisten

banyak juga dugaan yang kita terima sebelum ini
tapi kita lebih suka pendamkan saje...tak nak cakap apa-apa
walaupun tahu ada orang mengata....pedulilah..
tapi bila datang yang ini rasa macam tak tertanggung pula
bila kenangkan anak-anak dan adanya Allah....kita jadi kuat!

khamis 8.15 pagi dah sampai klinik pakar hospital serdang 
nasib pun baik dapat jumpa doktor walau sepatutnya kena 
buat temu janji dahulu kerana jumpa nurse yang sangat perihatin

doktor melati dan doktor nazirah ada lagi 2 doktor pelatih
doktok-doktor yang muda, baik dan cantik 
rasa sangat bertuah dapat jumpa doktor wanita 
selepas di periksa oleh  doktor melati katanya
ini adalah jangkitan di luar kulit dan bukan breast cancer

Alhamdulillah...itu yang terkeluar dari mulut kita
selepas itu doktor nazirah pula membuat 
breast self exam pada kita dan kata ok clear
lagi 2 minggu kena datang balik jumpa doktor

bila keluar dari bilik doktor tu kita terus peluk hubby
rasa legaaa....sangat ! Alhamdulillah  Ya Allah...
banyak pengajaran dan hikmah yang kita dapat
sepanjang 3 hari yang muram dan kelam ini...

kita dibekalkan dengan antibiotik dan ubat tahan sakit
sebab masih sakit dan merah...rasa macam bisul 
yang kita rasa macam nak picit-picit saje....

tak pasti sakit apa ini?? 

mungkin Daddy Ziyyad, Dr Singa or H4Ni3 ....sudi terangkan???

pada sahabat semua jutaan terima kasih atas doa kalian
kita rasa sangat bertuah mempunyai sahabat yang perihatin 
walau hanya dalam maya ...terima kasih...sayang you all

nak jaga pemakanan dan plan nak buat mammogram lepas sihat nanti

75 comments:

sarah-najwan said...

ati..alhamdulillah..minta dijauhkan dr nyakit itu

lagipun doc da ckp bukan..
tapi mmg kita akn cpt down jika mana2 anggota bdn kita sakit..terus fikir yg bukan2..tu paranoid org ckp..

saya pom..even dpt tahu kwn sakit yg parah2 tu pom..kita pun rasa cam takut..

xpa..yg pnting..amalkan gaya hidup sihat..kita pun xcheck memo tu..

apa2..alhamdulillah ati..ceria deh pas ni..nyakit pun cepat baik..

nurkass said...

allahuakbar...
syukur alhamdulillah..at least kak ati tau kebenarannya..syukur..sebagai wanita, penyakit tu paling ditakuti..minta simpanglah..

kak ati jgn lupa mkn ubat dan buat rawatan susulan tu ye..sama2 kita berdoa supaya kita semua sentiasa dijauhkan dari perkara yg tidak2..

cemomoi said...

alhamdulillah dipermudahkan Allah segala urusan dan terjauh daripada sakit berbahaya tu. jiwa pon dah kembali tenang dan bersyukurlah kepada Allah.

apa pon setiap yang berlaku negatif atau positif semuanya ada hikmah yang mesti kita cari rahsianya. lebih baik kita fikirkan negatif pada diri kita dalam mencari hikmah supaya kita sokmo sedar bahawa ujian yang Allah beri ni sebagai peringatan kepada kita.

semoga sihat dan ceria lepas ni dan sesama le kita jaga kesihatan

Ati Masrif said...

cikgu sarah,

terima kasih banyak-banyak ye

memang kena jaga pemakan selepas ini

Ati Masrif said...

nurkass,

terima kasih banyak-banyak ye

minta dijauhkan penyakit kritikal dari kita semua ye dik

Ati Masrif said...

cemomoi,

terima kasih banyak-banyak ye

banyak yg kita fikir dan nak ubah selepas ini..

gadisBunga said...

akak...berderau darah saya kak...

alhamdulillah bukan.

apa-apa pun akak kene jaga diri dah ikut nasihat dokter ok.

nanti saya akan buat satu entry pasal bende ni. harap2 berguna. :)

Ati Masrif said...

GB cayang,

terima kasih banyak-banyak ye

alhamdulillah bukan...dan keputusan seterusnya ...harap pun tidak!

♥ manje ♥ said...

syukur pada Allah... jaga diri baik2 kak... moga Allah sentiasa berikan kesihatan yang terbaik untuk akak... AMIN ~

Lyana said...

alhamdulillah takde ape2..akak rhat eh..mkn ubat tu..

ainnoraini said...

alhamdulillah ati...makan ubat ye...

mintak jauhkan penyakit tu...

semoga kite semua diberi kesihatan yg baik...

CiK JuE said...

aduh kak ati nasib baik...bukan...risau gakkan...moga kak ati sihat mcm biasa....ok jangan risau2 lagi ye...

**jue suka tengok gambar farah yang kat tepi tue...comel sangat..dah macm budak sekolah menengah...

kasihredha said...

Atie
panic juga akak baca n3 ati kali ni...tapi Alhmdulillah tak de apa2.
Kadang2 kita ingat cancer, tp mungkin cist atau infection biasa saja kan ati...
Take care ye...apa2 pun alhamdulillah.

Kakzakie said...

Salam Ati,

Dulu kakak punya kakak pun pernah kalot ingatkan breast cancer tapi selepas diagnose hanya cyst. Kena buat minor operation juga. Lepas tu ok. Alahamdulillah Ati bila dah tahu penyakit sebenar dapat melegakan jiwa yg kusut.

Hanis Azla said...

Alhamdulillah takde apa2..saya pun pernah ada pengalaman mcm tu.. Mcm ada ketulan. Pergi klinik dr suggest pi jumpa pakar.. mmg takutnya masa tu Allah saja yg tahu. Lepas buat breast scan semua dr kata takde apa2.. syukur sangat2.. memang kita kena buat pemeriksaan selalu kan.. mamogram, papsmear semua tu sebagai langkah berjaga2..

atie said...

Alhamdulillah kak ati tak ada pape..semoga cepat sembuh..semoga Allah mengurangkan sakit akak..

DrSinga said...

hisyyyyyyy dia niiiii!!!
Dr tu dah kata skin infection je kann..
biasanya kalau merah..dan sakit ..nak jadik bisul tu ..tapi tak masak2..don wori lah... makan je antibiotik tu!kalau nak aku check.. meh datang klenet.. izat_ttdi@yahoo.com aku deh!!

Kaseh said...

ya allah..alhamdullilah.. sib baik takde apa2.. erm arwah nenek ngan maklong kaseh ada breast cancer...mmg seksa tgk dorang..

apa2pun kaseh doakan akak cepat sihat dari bisul tu eh.. hubby akak takleh usik dah..lalal lariks... hehe

~ yus ~ said...

kak ati,

yus pernahkena mcm tu. Serupa mcm akak, ada luka dan mcm bengkak dan merah di sekitar breast. Thn 2009 dulu. Sama mcm akak takut sgt masa tu, tp bila jumpa doktor alhamdulillah bukan penyakit yg di takuti itu.

Dapat ubat lebih kurang sama mcm akak, doktor kata mungkin jangkitan kuman, bra kurang bersih. Selepas dari tu, mmg yus hati-hati basuh bra, pastikan sentiasa bersih.

alhamdulillah ye kak. Lenkali jgn pendam tau, terus je beritahu pada suami , ingatan utk yus juga..

miloais said...

alhamdullilah... syukur sangat2 tak de apa2....
memula baca - iols terkedu sangat2...

kakngah said...

tetibe aku tingat 1 emel gamabr nenen yg kene jangkitan akibat pakai bra baru yg tak dibasuh.. huhuhu!! ngeri.

syukur.. jauh dr apa yg ditakuti

ms kt tempat keje lama dulu kan, makcik klener tu kene breast kanser. dh buang sebelah nenen dia. tp, sel kanser tu degil. dh buat kimo sume.. dia serang tulang pulak..

Nafisa81 said...

alhamdulillah...semoga cepat sembuh yerr..

atty's said...

salam ti..alhamdulillah tade apa..
lepas ni jgn risau2 lagi ye.jaga diri tau

Jom baca: Tutorial Link Entry di Komen

kakcik said...

Alhamdulillah... semoga tiada lagi yang perlu dirisaukan. Mungkin bisul sahaj tu...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

alhamdullilah sis...derau darah eida baca...syukur alhamdullilah hanya jangkitan biasa..akak jangan risau sangat k...insya-allah nanti baik la tue...makan ubat..get well soon...don't think too much k...

suri solehah said...

salam ati..baca coretan ati berderau darah...alhamdulilah..atkdak apa tu..kita dulu pernah gak bengkak..pg klinik dr kata kelenjar..insya allah ati ok je.

nabilah_2908 said...

masa mula2 baca tajuk n3...terkejut juga...

tp..syukur kan kak...apa yg di risaukan tk terjadi...tumpang gembir juga dgn akk...

hope lepas ni..akk sihat2 selalu...take care kakak...

sekarang ni dah boleh senyum kan..? (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
TERAPI MINDA

sal said...

brdoa agar ati sihat selalu..jaga diri dan kesihatan..

Cik Pah said...

alhamdulilah kak.. mujur takde aper yer kak..tapi akak still bf kan syahmi kan ? sbab ibu yg bf nih susah nak dpt penyakit macam tuh..tapi kalau kehendak tuhan kita takleh nak tolak ..

Dee said...

alhamdulillah kak..sy bengkak kt bwh ketiak pun risau..manalah tau kan..lps ni mmg kena buat mammogram selalu lah kan..supaya kalo kena leh kesan awal..moga akak terus sihat ye..

anitaare said...

Ya Allah..ati mula2 baca dah terharu dah sebab ada gak rakan2 kita yang mmg breast cancer..dan ade yg dah buang pun sebelah..sedih tau!apapun alhamdulillah ati dah disahkah doc tak de tu..mohon pada Allah minta dijauhkan ye..kita doakan ati cepat sembuh ye..

Cikgu Nurin said...

Alhamdulillah..syukur sangat...eee berdebar jugak..mungkin bisul tu...

Ati, akak pun macam Ati dulu, bila kena foward kes ke hospital, rasa macam hilang diri sekejap, tengok wajah anak, mulalah terpk yg bukan2 kes dirujuk terus ke pakar, buat mammo,dah mcm mcm treatment, kena buang gak ketulan di breast tu, yg masih di peringkat intermediate...

kena jaga life style kita...sebagai usaha mencegah...dan mohon selalu dipanjangkan umur...

Da...jangan susah susah hati lagi ye...stress pun kita kena kawal, sebab stress salah satu punca penyakit...

niesz said...

alhamdulillah kak..niesz happy dgr..mesti mcm2 perasaan nk tggu result dr doctor tu kan..niesz pon lpas ni nk jg mkn jgk la..rase berdebar2 gak bc entry akak nie..ehe..

Daddy Ziyyad said...

sabar ya..makan antibiotik tu...

sila ke sini ;)

http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2011/02/semoga-puan-ati-masrif-cepat-sembuh.html

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Alhamdulillah.

Dah bergenang air mata mula-mula baca tadi tau... huhhh lega sungguh.


Ada ex-colleague dah buang di bahagian sebelah kiri . Masa tu dia di 2nd stage. Lima tahun berlalu dan dia masih sihat.

Aanas said...

salam ati,
aiyo, mau gugur la jantung ai baca title.. terus teringat pasal doa hari tuh.. berdiri bulu roma.. huhu, tidak dapat dibayangkan perasaan ati masa tuh..

apa pun, Alhamdulillah, syukur sesangat bukan itu rupanya.. huhu, nak taip pun tak sanggup..

awak peluk hasben, kita pulak yang terasa kena peluk.. heheh..

pipoq said...

saya doakan semoga kak ati cepat sembuh..takde apa yang saya dapat bantu melainkan doa supaya rakan rakan dilindungi Allah..

untuk ikhtiar, cuba kak ati pegi kat link ni..semoga boleh diusahakan..

http://www.rawatanislam.org/2010/04/rawatan-islam-ayat-untuk-mengecilkan.html

Mak Su said...

betul tu kata doktor tu, bukan breast cancer kalau jangkitan di luar kulit, sbb kalu breast cancer, adalah di dalaman

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam ati, sori saya baru baca N3 ati. Alhamdullilah terkejut mula2 baca tadi. Tapi kan saya rasa baik ati selalu pegi buat check up for brest dan pap smear. Saya setahun sekali g buat kat hos. kerajaan. free jer..

diana said...

pengalam lebih kurang la kakti..
sekarang rasa lebih menghargai kehidupan..

kak Erna said...

ati..alhamdulillah..semoga ati didalam perlindungan allah sentiasa.

Cikgu Tie said...

N3 pertama yang mampu membuat jantung Cikgu Tie berdegup kencang kerana terkejut.Berderau darah membacanya.
Alhamdulillah.....
Kerana terselamat daripada Tajuk N3 nie.

Ati Masrif said...

manje cayang,
TQVM ye..
minta di jauhkan dari kita semua

lyana,
TQ ..mmg kak ati nak sihat cepat

Ati Masrif said...

ain,
TQVM
ya..utk kita semua...ameen!!

jue,
TQVM
hihi..nak wat menantu anak cik jue kecik lg

Ati Masrif said...

kasehredha,
ati ni lg panic kak
coz takde pengalaman lgkan b4..
TQVM kak...sayangggg akak

kak zakie,
mmg takut nak jumpa doktor tp kita
kuatkan semangat nk tahu juga apa sebenarnya...TQVM kak!

Ati Masrif said...

hanis azla,
memang suspenkan..
lepas sihat ni plan nk gi buat mammogram tu lan
mmg seriklah hanis..TQVM ye cayang!

atie,
terima kasih ye cayang!

Ati Masrif said...

dr singa,
ye ke doc?
kita just nak pastikan betui2

insaAllah satu hari nanti kita nk dtg gak
kedai doc..jauh benor..hihi
sebenornya jln klang lama pun kita tak tau mana doc

Ati Masrif said...

kaseh,
itulah ...bila ingatkan barah saje
terus ingat...KEMATIAN!!
mati itu pasti...tp bila tahu tu rasa lain saje...

haha..masih nak nakal lagi ye cayang!

Ati Masrif said...

yus,
Ya Allah ...yeke yus..
kalau kak ati tahu mesti kita dah bagi tau yus dulu
itulah lepas ni nak jaga kebersihan
segala2 nya juga..TQVM yus

milo,
Alhamdulillah ..harap seterusnya juga
maceh milo cayang!

Ati Masrif said...

kak ngah,
itulah yang paling kita takutkan sangat tau!!
terbayang2...langsung takleh nk makan...huhu
TQVM ye kak ngah!

nafisa,
terima kasih ye dik

Ati Masrif said...

atty,
TQVM ye
sama-samalah kita semua menjaga kesihatan diri

kak cik,
syukur kak cik...harapnya begitulah

Ati Masrif said...

eida,
TQVM..
semoga kita semua sihat sentiasa
ok cayang..

suri,
harapnya begitulah

lani masih bengkak dan sakit lg
nanah pun tak habis keluar lg...i'm so worried!

Ati Masrif said...

nabilah cayang,
TQVM dear...

dah boleh senyum skit...
coz tak sembuh sepenuhnya lagi

Ati Masrif said...

kak sal,

terima kasih doakan ati ye
harap ati ni cepat sembuh

cik pah,
ya..kak ati masih breast feed lg
apa nak buat..redha sajelah

Ati Masrif said...

dee,
masa kak ati di self exam oleh dr kan
sampai ketiak atas n bwh doc tekan tau
maknanya itu juga part of the area ..

TQVM dee..sama2lah kita ok!

Ati Masrif said...

anita sahabatku,

mmg kita takut sgt masa nak jumpa doktor tu
kita call juga kwn2 rapat tapi semua tak dapatlah..
lupa pula nak call ita..mesti ita pun bz
sbb pagi2 buta lagi dah ada depan klinik pakar tu
semoga kita semua dijauhkan dari penyakit itu..ameen!

Ati Masrif said...

cikgu nurin,
Ya Allah..cikgu pun pernah kena ye
sampai kena operation..ati ni takut sungguh
kalau kena operate lg..cukuplah 2 thn sudah
rasa seriklah..bila lepas operate tak terdaya..
badan pun dah mcm bukan kitakan..ak rasa langsung
ati harap b4 2 week ni ...nanah ni akan hilang
tak sangguplah nak operate lg

Ati Masrif said...

niesz,
perasaan tu tok sah ckp
macam-macam ada...
tp bila doc ckp je bukan cancer
terus nampak ...semuanya berbunga kembali..

TQVM niesz cayang!

Ati Masrif said...

niesz,
perasaan tu tok sah ckp
macam-macam ada...
tp bila doc ckp je bukan cancer
terus nampak ...semuanya berbunga kembali..

TQVM niesz cayang!

Ati Masrif said...

tuan doktor DZ,

terima kasih banyak2
tak ada apa boleh ucapkan lg
buat doktor yg sgt perihatin mcm DZ ni...
sesuai jadi doktor pakar tau!!
jadilah doktor pakar...ramai memerlukan tau ^_~

Ati Masrif said...

reen,
nangis ke cayang..
kita ni sampai bengkak mata lah..
takut sunguh dgn penyakit tu tau!

TQVM ye reen!

Ati Masrif said...

aanas,
perasaan tak keruan saje ..
serba tak kena semuanya tau..

TQVM ye...cayang aanas!

ehem...sila peluk hubby masing2 :P

Ati Masrif said...

pipoq,
terima kasih banyak2 atas doa
utk kak ati ni..
terima kasih juga utk rujukan itu ye
kak ati sgt2 hargainya

Ati Masrif said...

maksu,
wah..mesti pernah tgk yek
kita ni tak pernah tgk live..
psl tu naif sgt..TQVM ye

BSB,
kita pun selalu chk juga
tp lepas ni nk buat yg lebih detail
mammogram wokey...jom!

Ati Masrif said...

diana,
muda2 lg dah ada pengalaman mcm kak ati ke cayang..

betui2 tu ..sgt2 hargai..semua2 nya sekali..Alhamdulillah!

Ati Masrif said...

kak erna,
terima kasih banyak ..doa utk ati tu ye

cikgu tie,
wah! hebat sungguh penangan tajuk ni ye...hehe

Alhamdulillah..TQVM!

muss said...

Assalaamua'laikum..

Mula2 baca dah merisaukan inikan pulak orang yang diuji...

Sebelum dr sahkan bukan penyakit tu, kerisauannya dah tentu tahap macam terjun dari bangunan 100 tingkat...

Alhamdulillah tak apa-apa, saya doakan Ati sekeluarga sihat sejahtera dan dilimpahkan rahmatNya dan dilapangkan rezeki...Amin

muss said...

menerima jemputan kak ati, saya datang dan baca sekali lagi, tapi tak semestinya wantia je yang baca entry ni kan....?

lelaki juga harus ambil tahu, sebab di sebelahnya ada wanita....

kakchik@ella said...

Salam Ati, baru hari ni ella berpeluang BW dan baca n3 ni. Alhamdulillah .. nthing serious. Moga ati cepat sembuh ye.

Ati Masrif said...

muss,

macam tulah lebih kurang yg kita
rasakan...tak keruan di buatnya

betul tu share dgn org rmh ..

terima kasih muss ^__^

Ati Masrif said...

ella,

harap gitulah nanti bila nx appointment dgn doktor

harap cepat sembuh..merah..nanah
bengkak dah cepat hilang

thanks ella ^__^

Yati said...

Syukur kak Ati tak apa-apa. Rajin-rajin makan ubat ya. Mama Yati dulu breast cancer, jadi Yati tau camana rasanya.

cikceriacorner said...

alhamdulila akak..

nasib baik xde ape2..

saya pon risau..

harap semua kwn2 semua sihat

asliner said...

alhamdulillah hanya sakit biasa..
mintak dijauhkan semua itu..
mungkin ada hikmah disebaliknya..
waallahualam~

cik mimah.com said...

saya ada perasaan yang sama sekarang... harap takder aper2 yang akan berlaku...