Friday, January 14, 2011

Terpaksa Juga!

Selamat Petang Jumaat,

akhirnya ...
setelah bertahan 
dengan hanya makan ubat 
dari petang semalam

melihat keadaan syahmi
yang macam sukar bernafas
dan lemah saje
terpaksa juga pergi klinik
ambil nab.!!



nak pegang sendiri
harap2 malam ni boleh le tido..muka mumi pun dah sembab..ngantuk!



 macam mana tak mahu bergantung pada benda ini yek...?

53 comments:

nurkass said...

salam kak ati..
kesiannya si syahmi tu..sampai kena ambik benda tu..semput teruk ke kak ati..lagipun cuaca sejuk sekarang nig..

~ yus ~ said...

salam ati...

alahai kesiannya. Dia ada asma ye ati?

Cuaca tak menentu sekarang kan...senang nak dapat penyakit

DrSinga said...

sekarang cuaca sejuk..hujan...
tu yang selalu kena..
.

FATIN MRAZ said...

semoga die boleh tdo mlm ni.. n akak pun.. ;)

atie said...

dl anak sedare atie pun slalu mcm ni..tp lepas tu kakak slalu jaga mknan die..xbg die pns2..xbg die lari2..xbg minum ais..mknan ringan pun xbg..huhuh

suri solehah said...

salam ati..takpelah ati..kesian kat dia..saya pun kalau kena..memang saya cari benda tu..sian ati..saya tengok pun sedih..

aina yg gilo pepel said...

salam..aina nak berkongsi sikit pengalaman anak aina yg first..dia ni bukanla semput yg kritikal cuma selalu lelah, x boleh penat, x boleh sejuk sangat, kesian jugak tgk..aina cuba bagi anak aina minum jus manggis shamelin bina alhamdulilah dah lama tak kene sesak nafas, asma...

h4ni3 said...

cuaca memang takleh nak kawal
so sape2 yg ada asma, memang kena hati2 la hendaknya

h4ni3 said...

cepat baik yer syahmi cayang! =)

Rinna said...

Alahai ciannya dia.. moga cepat sembuh..

Zullism said...

kesian syahmi ...ader jer hal tentang dia..ibu dia kena banyak tabah...:)

manna_salwa said...

salam,
semoga semuanya baik2 saje..

famli sy pun ade history lelah/asma ni..

jge mknn sejuk, cuace sejuk, habusn etc..

dulu kak ade try berubat cr kg..

try la..

kakcik said...

Along (anak kakcik) dulu, masa kecil memang selalu kena serangan athma yang teruk. Tak putus-putus ke klinik. Syukurlah bila dia remaja dan meingkat dewasa ini, athmanya hilang.

Kakcik kena serangan athma waktu berusia 17 tahun - sampai kini kakcik masih lagi memerlukan ubat dan rawatan.

Mudah2an sakit Syahmi akan beransur hilang seiring peningkatan usianya...

nabilah_2908 said...

kesian dia...

erm...dok tnya2 pakcik google tadi..mmg mcm2 cara..

ada 1 cr yg paling simple...makan madu samada waktu pagi or malam.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HEADER BARU

eMMe said...

moga syahmi kuat n sihat...

bujal X said...

kerap sangat ke makcik?

kakchik@ella said...

salam ati, mak kakchik dulu penah ckp, after taking the nebuliser, biasanya lega tapi pastu bdn letih sgt. mmg camtu eh.

sian syahmi, kan. harap2 dia kuat.

noor said...

sian tgk bdk kalau kena nab
nor sdiri pun xsuka bila kena amik nab nih..rimas

noor said...

moga cpt sembuh!!

miloais said...

alahai.... kesian kat syahmi...

kat umah tak de simpan stock ventolin + pulmicort???
bila dia dah start batuk2... beri ventolin dan jugak pulmicort - gunakan aerochamber

kekadang kalo dah guna aerochamber kat umah.. tak perlu bawak gi spital or klinik...

iols sentiasa ada stock ubat2 tu kat umah.. senang skit bila my son dah start batuk2 tu...

miloais said...

err... lupa plak..
utk syahmi : cepat sembuh ye sayang comel!

diana said...

kesian nye..
saya tak boleh tengok anak2 macam ni..
sebak la..

semoga cepat sembuh..

Kakzakie said...

Ujian betul.... kesian tengok budak kecik lagi dah kena guna healer ni....

Lepas ini lega la kan....

fyna said...

alololo...ciannye..

ainhany said...

insyaALLAH, syahmi anak yag tabah dan akan sembuh juga nanti..
Sabar2 kak dgn ujian ni..Muga2 syahmi sihat satu tika nnti..Amin

sarah-najwan said...

ololol..sian syahmi..
last anak saya kene nab ni meksarah pada disember lepas..siankan..

jika kene nab..barulah bole tido dgn elok dan nafas xcungap2..

xpe ati..sabar yer..

Queenie said...

Salam Ati...

ala...selalu ker dia bergantung ngan benda tu? Sedih ar...paling tak sanggup tengok. Akak bersyukur takder anak2 yg idap athma...

tp tu lar...cuaca yg tak menentu skrg mmg byk menyumbang ke arah tu kan?
Moga dia cepat sembuh...amin.

ummu said...

assalamualaikum Kak Ati
Syahmi, sianyyer kecik2 dah hadapi dugaan ini.bila tengok Syahmi,teringat 2 orang adik saya yg dari kecik dah kene semput.alhamdulillah sekarang dah kurang sikit setelah temu jodoh dgn ubat yang sesuai dgn mereka.moga2 syahmi sihat selalu ya nak.

cik emymilia said...

salam kak atie,

ciannya tengok syahmi...moga dia cepat sembuh..amin.

asliner said...

ciannye..
moga capat sembuh..
btol kate kak nabilah,makan madu

Ati Masrif said...

nurkass,
teruk juga

yus,
dia takde asma...
tapi kalau batuk teruk dia akan
jadi macam ni..

Ati Masrif said...

DrSinga,
once budak dah pernah kena jangkitan
kuman di paru2 masa kecik..

dia akan selalu kena ke doc?why?

Ati Masrif said...

fatin,
alhamdulillah..dapat tido
walau 2-3 kali bangun ^_^

atie,
lepas ni kena jaga ketat2
dia suka ice-cream

Ati Masrif said...

suri,
tak bahaya ke buat budak kecik?

aina,
tq share the tips

Ati Masrif said...

h4ni3,
maksudnya..tak boleh keluar sangat
yek?

tapi dia bukan asma tau..
dia pernah kena jangkitan kuman
di paru2 masa umur setahun

Ati Masrif said...

rinna,
tq for the wish

zul,
tq zul...
tak sabaq nak tunggu anak2 ni besaq
legalah sikit kot ^_^

Ati Masrif said...

salwa,
tq nanti kita cuba usahakan

kakcik,
kesian kak cik
harap2kan begitulah..dah besaq ..hilanglah

Ati Masrif said...

nabilah,
ok tqvm, madu ye

bujal,
tak le kerap sgt
tapi kalau batuk teruk jadi le lagu ni...

Ati Masrif said...

emme,
tq yek ^_^

noor,
pernah ambik ke..

Ati Masrif said...

milo,
hebat betui..dah jadi pakar
tqvm yek..milo cayang bucuk!

diana,
kdg2 kita sampai nangis kalau
tgk dia nangis tau..
terukkan mumi syahmi ni..hukhuk

Ati Masrif said...

kak zakie,
ati pun tak suka gak tak nak ajar
tapi..lepas nab..dia lega skit

fyna,
mmg sian dik

Ati Masrif said...

ainhany,
harapkan begitu..ameen!

sarah,
betul..lepas nab..nafas dia ok skit
maceh ye cikgu..

Ati Masrif said...

quennie,
lama tak nampak..rindulah ^_^
TQ kak ..mumi n papa kena kuat

ummu,
tq..
harap2 dpt jumpa ubat yg sesuai

Ati Masrif said...

cik emy,
tqvm

asliner,
madu ye ok!
tq dear

sal said...

kesiannya.
dia perlukan perhatian yg lebih.
moga dia kuat dan akan sembuh

Daddy Ziyyad said...

Ati, kalau ikut komen2 balas u, anak u memang takde asthma kan?
dan dia pernah dpt pneumonia kan?(jangkitan paru2 tu)

-bagi kanak2, kalau ikut pengalaman saya, bila pernah kena pneumonia semasa baby/kecik, paru2 mereka memang lepas tu a bit lemah, sensitif. Means that bila batuk, senang develop wheezing(walaupun tak pernah ada sejarah asma).

-saya rasa, anak u ni kena jangkitan bronchiolitis. Memang kadang kala menghasilkan wheezing.
Dan memang kena ambil nebuliser tu.

-just make sure, jangkitan kali ni tak merebak, risau2 kalau pneomonia berulang.

-just make sure dia tak demam, kahaknya(kalau ada) tak makin teruk, makan minum dia OK, dia aktif as usual..

Ati Masrif said...

kak sal,
TQ dtg juga
walau kita tak sempat2 nk kermh kak sal..mcm2 hal lah kak...sori yek

Ati Masrif said...

daddy ziyyad,
betul dia bukan pesakit asma
dan dia pernah masuk hosp ptrjaya
selama 5 hari dulu

maksudnya kalau batuk dia teruk
mmg kena ambil neb ye?

kalau demam akan jadi lg teruk ke?

kadang2kan kita juluk lidah dia kasi
dia rasa nak muntah ..dan akan keluar kahak..selalunya time gosok gigilah..ok tak doc?

Terima kasih daun keladi ye Tok Dukun
panjang lebar explanation ...appreciate sgt2 ^_^

Hanis Azla said...

lps ambil nab selalunya legalah sikit nak bernafas kan.. semoga syahmi terus sihat..

Thanks yer ati sudi follow blog akak..

niesz said...

cian nye comel nie..niesz pon ade asma nie..kalau kena habuk ke, sejuk ke..mula la die dtg...kalau da xthn sgt mmg kena masuk gas mcm adik comel nie..

gadisBunga said...

adik GB yg comel ni kene pantang mkn kot...dan takleh duk kat tempat sejuk2...

cemomoi said...

kena tanya doktor juga yea.. moga cepat sembuh

adianiez AIDA said...

ati, aida nak share. nurin pun dulu bergantung pada benda tu. at last, aida amik keputusan jumpa pakar. dia beri 1 ubat utk makan for 3 months. then, advice dia - pantang makan! antara nyer ialah segala benda yg ada pewarna, buah2an yg bergetah (majoriti local fruits la), air sejuk, makanan sejuk. alhamdullillah, da 6 bulan nurin ok. still mudah dpt batuk if cuaca sejuk. but tak berpanjangan.