Friday, January 28, 2011

Pengalaman Di Rumah Mayat

Salam,

Penghulu segala hari tiba lagi
n3 kali ini pun sesuai dengan hari ini

dulu kalau dengar saje bilik mayat 
terus rasa takut dan kalau pergi hospital 
tempat itu lah yang akan kita elak sekali

tapi semasa arwah bapa mertua meninggal
pada hari ke-2 kami sekeluarga kena pergi
ke rumah mayat untuk buat pengesahan mayat

itulah pengalaman  pertama kali dalam hidup
berada dalam kawasan rumah mayat 
pada mulanya kita tak tahan bau yang kureng itu
kejap keluar... kejap lagi datang balik 

keluarga yang terdekat akan di panggil 
untuk megesahkan mayat dan selepas 
itu barulah  mereka akan buat apa yang patut

rupanya baru kita tahu yang buat segala kerja 
potong-memotong tu adalah medical assistant 
bukan doktor macam dalam cerita CSI tu
doktor hanya akan buat pengesahan saje (em..betul tak..doc?)

polis juga ada datang untuk buat siasatan
dan siap buat lakaran lagi bagaimana
cara kemalangan itu berlaku

dah selesai segala atas tu kalau jenazah lelaki
boleh terus dimandikan di dalam bilik mayat itu
ada seorang ustaz datang dengan membawa 
1 set kelengkapan jenazah yang berharga rm130
semua ada dalam tu cukup lengkap

ustaz itu menyusun kain kapan satu persatu
kemudian kapas diatas troley dan selepas itu 
dia menaburkan serbuk warna coklat yang kita tak tahu apa..
kemudian kapur barus dan air mawar
pada ketika itu perasaan sedih dan insaf datang
tiba-tiba airmata mengalir tak berhenti-henti...

semasa mandi anak-anak dan cucu-cucu lelaki
akan di panggil  untuk turut memandikan jenazah
semasa ini barulah kita mengerti kenapa
ramai bapa yang hendak sangat anak lelaki!

pengalaman ini sangat berharga buat kita 
kesimpulannya kita semua patut selalu 
melawat orang meninggal dan membantu 
apa yang patut...dari situ akan datang rasa keinsafan 
dan perasaan jati diri sebagai orang Islam....

rasa bangga melihat ustaz sekarang ramai yang muda-muda!

40 comments:

Kaseh said...

kaseh penah g umah mayat gak...masa arwah bapak mentua meninggal.. ermm mmg bercampur baur perasaan masa tu kan..

Cik Jue said...

pengalam yang menarik untuk berkongsi bersama

Cik Jue said...

pengalaman yang menarik utuk dikongsi bersama

::..Dia daYa..:: said...

Salam
belum ada pengalaman lagi macam nie
melawat orang meninggal boleh ingatkan kita pasal kematian dan dekatkan diri pada ALLAH

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

sy belum berkesempatan lagi walau ibu dan adik saya adalah nurse...tapi sy tgk ibu masa saya kecik2 dulu, saya kalau balik kjer je terus mandi bersihkan badan before amik kami di rumah pengasuh..takut ank-anaknya kne badi mayat huhuhuhuhh

NM02 said...

alamak... tak pernah rasa masuk umh mayat. kat luar je pernah le. mm.. pernah mandikan jenazah aruah nenek. sedih dan sangat insaf

~ yus ~ said...

belum pernah masuk rumah mayat.

Pengalaman melihat mayat di mandikan dari mula sehingga di kapankan tu mmg ada.

Tulah kan, seorang bapa pasti ingin seorang anak lelaki, ibu pula sekurang2nya ada seorang anak perempuan.

Mati memang memberi satu keinsafan pada diri kita...

anie said...

pengalaman yang sgt bermakna buat sesiapa yg pernah mandikan jenazah..

diana said...

sekarang pun ada kursusu menguruskan jenazah kan kak.
rasanye baik kita2 ni ikut serta la..
yang muda2 tu lagi la digalak kan..
senang nanti kalau kita diperlukan..kan??

noor said...

pengalaman yg menginsafkan...
bila kak ati ckp psl ustaz muda2 ni
xsabar nak tunggu IMAM MUDA suka tgk

So Shy Lady said...

salam jumaat ati,

akak sbnarnya takut bc bab2 mcm ni...bukan apa, rasa nk mrh pd diri sndiri sbb masih kurang buat psiapn pdhl kmatian itu pasti.

anyway, n3 ni cukup mnginsafkn. hari ni nk solat awal wktu, tnak tangguh2

Kakzakie said...

Salam Ati,

Kakak dah selalu tolong mandikan jenazah. Tak ada apa tapi kena belajar sebab walau sudah meninggal aib dan maruah si mati kena jaga. Mandi pun kena berhati-hati dan perlahan-lahan sebab sakitnya tidak terperi.

Belilah buku panduan dan ikuti kursus cara-cara mandi jenazah yg dianjurkan.

cikceriacorner said...

salam akak..

takziah..sy terasa insaf apabila tgk jenazah..:)

| cik azeya | said...

sy teringin nak pergi rumah mayatt......

Ati Masrif said...

kaseh,
kita senasib ye..

cik jue,
sekadar nak berkongsi ^__^

Ati Masrif said...

dia daya,
betul..menginsafkan

waalaikumsalam sahrom,
kak ipar pun nurse di hpstl banting

hubby pun lepas mandi jenazah ..balik
tu terus mandi ..baru nak pengang anak

Ati Masrif said...

nm02,
kira hebatlah pengalaman tu

kak ati tak pernah ada pengalaman mandikan jenazah

yus,
anak lelaki..si suami perlu..
anak perempuan ..si ibu pula perlukan

Ati Masrif said...

anie,
kak ati belum ada pengalaman itu

diana,
betul tu diana
kalau ada kursus2 tu elok kita
yg muda skit ni join kan ^_^

Ati Masrif said...

noor,
kak ati pun berangan nak anak
yang bongsu ni jadi imam muda
al-hafiz...ameen!

SSL,
memang masih banyak kekurangan
semoga punya masa nak tambahkan..

Ati Masrif said...

kak zakie,
banyak pengalaman kak zakie tu

nanti ati nak carilah buku2 tu..TQ!

cik ceria,
TQ ..cayang!

ainnoraini said...

belum pernah masuk rumah mayat...cume pernah lalu jer..mcm seram jer..

tapi kalau dah terpaksa takut pun hilang kann...

wahida said...

belum pernah ada pengalaman dlm bilik mayat...serammm!!

azzey said...

mesti seram pengalaman kat bilik mayat.....:)

atie said...

rasa sayu plak bc ni~herm

pipoq said...

tul tu..bila selalu mengingati kematian insyaAllah dapat melenturkan jiwa yang keras..kalo kita dengar bacaan talkin tu pun, kalo bebetul menghayatinya pasti akan membuatkan kita lebih menghargai kehidupan dan bersegera untuk beramal baik..

kakchik@ella said...

thnks for sharing this experience ati. masa tuntut arwah ayah mertua kat rmh mertua dulu pun bercampur baur perasaan. tak terluah dgn kata-kata.

Moga roh mereka tenang disana dan dicucuri rahmat. Amin.

Daddy Ziyyad said...

-sebenarnya, kita semua akan mati. So sepatutnya tidak perlu takut bila ke rumah mayat. Ye lah, mungkin kerana tak biasa.

-ya, kebanyakkan kes2 post mortem di buat oleh MA. Cuma dalam kes kes tertentu, doktor pakar bedah mayat(forensic pathologist) yang akan membuat post mortem. Kerja kerja menjahit kembali body mayat yg dah dibedah ialah tugas MA.

Queenie said...

Salam Ati...

Akak ni sepenakut-penakut umat, tapi bila emak sendiri meninggal dunia, ntah mana hilang perasaan takut tu, kami adik beradik sendiri menguruskan jenazah emak sampai sempurna...

Emak akak meninggal dunia pd hari Jumaat menjelang maghrib, sepanjang malam akak mengaji sampai tertidur sebelah emak, rasa macam emak masih hidup...

e'eh meleret-leret pulak citer..sorry...

sarah-najwan said...

huhu...xde pglmn lagi..ni pestime saya baca pglamn org..

tgk dlm citer csi tu cam elok je..realiti kita xtau kan..

xpe ati..semoga arwah ditempatkan dlm kalangan org2 yg soleh..

cemomoi said...

sebab tu bila orang tanya pasal anak lelaki, "alhamdulillah dah ada orang nak usung keranda" - harap jadik le anak soleh anak-anak kita nanti bio doa mereka menjadik bekalan selepas kita takde

h4ni3 said...

kalau kes yg complicated, selalunya doktor perlu turun padang juga :)


saya tak sanggup
cukuplah 2x saja saya hands-on membuat post mortem
huhu

alinac lover said...

BTOL juga kan

xpernah lg p bilik mayat~

nurkass said...

salam kak ati..
ooo..camtu rupenyer ye..mmg pengalaman berharga tu..

anita said...

assalamualaikum ati, first time ni nak cuba post comment ni..saya budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan..ttg pgalaman dirumah myt mmg tak de..bgus jg dpt tau dari ati..ye

DrSinga said...

psssttt...
saya tak pernah nengok dan buat post mortem.. sebab saya monteng masa buat rotation itu!!

kasihredha said...

terharu sama

nabilah_2908 said...

tk pernh berpengalaman lagi masuk bilik mayat..

tp..pernh juga tengok orang mandikan mayat...serbuk kuning tu mmg wajib ada..

mmg time tu rasa insaf..satu hari nnti kita pun akan jadi macam ni..

erm..dh tu apa yg CSI dok papar kan tu..tak betul la yer...



jom ke APA KATA HATI pulak,
AYAT 1000 DINAR

CIK TOM said...

semoga arwah ditempatkan diklgn hambah yg soleh...

lama xjenguk blog akak..sori ye skang jrg on9...

Al - Mu'allim said...

salam 'alaik.

Sekarang ni ramai anak lelaki pun, xberani nak masuk dekat bila tiba masa nak mandikan jenazah.

Benar kata puan, melawat tempat ini boleh menginsafkan. begitu juga dengan kubur dan wad.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

teringat masa arwah ayah dulu.


alhamdulillah ada anak2 lelaki. harapnya menjadi anak yang soleh.