Wednesday, January 26, 2011

Laporan Akhbar Yang Tidak Tepat

Salam,

rasa tidak puashati terhadap laporan sebuah 
akhbar popular tempatan yang menyiarkan berita yang 
tidak tepat mengenai cara kematian arwah bapa mertua 
yang disiarkan pada 21 Januari hari jumaat lepas 

akhbar itu melaporkan seperti arwah yang bersalah
dengan menulis arwah keluar secara tiba-tiba

tetapi tidak pula melaporkan yang mangsa 
dilanggar oleh budak sekolah tingkatan 2
yang tidak berlesen
yang road tax motor sudah mati
yang sibuk dengan hand phone
dan memandu laju ketika membawa motorsikal

ada akhbar lain yang menyiarkan berita itu 
secara online tapi tidak menyalahkan sesiapa
di sini 

jika tidak tahu cerita yang sebenar 
janganlah menulis tanpa siasat hal yang sebenar dahulu
tidak kah mereka tahu bagaimana perasaan keluarga kami?
  
ibu mertua kita turut menyimpan keratan akhbar tersebut!

emm..boleh teka akhbar mana tak...?  

64 comments:

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..akhbar memang tidak boleh dipercayai..kiter harus membuat penelitian sendiri sebelum menaakulnya

Kaseh said...

saman je dear...

Ayuraza said...

harap family bersabar...akhbar tabloid mmg macam tu...penuh dengan konspirasi bagi menaikkan nama sendiri...kalo nak clear...wat je aduan berkaitan..

nabilah_2908 said...

Metro...betul tak kak...?

nabilah_2908 said...

undng2 kt Malaysia ni...kanak2/budak2 sekolah tk boleh sentuh..kalau accidnt..even budak sekolah tu salah..kita ttp yg akan disalahkan... :(

ezzu said...

btol3...akhbar memg byk cter yg merepek jer...
x tau nk buat yg btol...

Ati Masrif said...

waalaikumsalam sahrom,

yang pelik selalu akhbar tu je..
lapor salah..

nasib rakyat malaysia semua cerdik2

Ati Masrif said...

kaseh,

malas nak panjangkan cerita

ayu,

betul sgt...lani kita kena fikir sendiri

Ati Masrif said...

nabilah,

salah!

betul ke..
patut le tak sebut langsung psl budak tu..huh!

ezzu,

kena cari info sendiri le gamaknyer

~ yus ~ said...

Akhbar memang tak boleh di percayai 100%. Dulu masa arwah atuk sedara saya mati kemalangan pun dapat nasib serupa. Laporan akhbar tu suka hati je menulis. Langsung tak tepat

cemomoi said...

dia fikir nak masyuk je, tak fikir dosa dan pahala lagi dah

Rinna said...

Ikss.. wartawan mana laa tuh yer..yg tak reti2 nak siasat sebelum menulis..ish2..sabo je laa..

kakcik said...

kakcik cuma baca HM itupun pilih2 berita. Macam orang selalu cakap 'Keputusan 4E je yang selalu betul kat suratkabo'... kadang2 waktu solat pun silap! :(

Encik MamaT said...

cerita kat akhbar bukannya leh ambik 100%.. mcm kes arwah sahabat saya dulu pun sama juga.. mereka buat cerita bukan berdasarkan cerita sebenar.. dapat info sikit. tulis jee

So Shy Lady said...

hisyhh...sabar je la. sy pun geram jg baca nih. reporter tu asal siap kj dia jer bukan nk check btul2

takpe la, dia buat t.btul pd org nanti org buat t.btul pd dia plak

bsabar je la...moga dpt byk pahala

wahida said...

kak, kawan saya pun kena mcm ni, laporan akhbar yg x tepat..diaorg tulis kawan saya ni mati di tempat kejadian, padahal dia koma masa tu, belum meninggal pun...kesian pd family dia, belum meninggal, tapi dikatanya dah meninggal...huh!!

cikceriacorner said...

sabau ye kak..

kdg2 diaorg nak untung tanpe memikirkan perasaan org lain..

kakngah said...

salam takziah yer utk ibu mertua awk dan keluarga..

Al fatihah

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ikut suka dorang aje..

Cuba kalau kena batang hidung sendiri.


Sabar ya Atie..

miloais said...

kak ati : kekadang... akhbar jugak memberi berita yg misleading... mana2 akhbar pun sama jugak...

FATIN MRAZ said...

itulah kan..
sebab itulah kita x boleh terus 'telan' berita2 yg kite dgr.. perlu diselidiki dahulu kesahihannya..

DrSinga said...

AlFatihah..

sarah-najwan said...

sabar ati...
janji kita tahu cerita sebenarnya..

diana said...

saman kak...
baru diaorang serik nak tulis cerita2 rekaan ni..
melampau!!

Cik Jue said...

ikut suka hati dia je...tak siasaat betul2..pikir nak laku surat khabar dia je...

Hanis Azla said...

aduh tak best betul kalau mcm tu.. dahlah kita dalam kesedihan.. ditambah pula dgn kenyataan yg tak betul mcm tu.. bukan laporan tu kena tepat ke?? kalau saya pun geram juga..

Yunus Badawi said...

Salam kenal. Terima kasih kerana sudi ke blog saya yg tak seberapanya itu.

Al-Fatihah utk arwah.

Akhbar ni kadang lapor ikut suka hati dia org aje. Bukan nak jaga hati org dan keluarga mereka yg dilaporkan itu.

azieazah said...

Rasanya luahan hati ATI ini seperti juga mewakili ramai lagi orang awam/masyarakat yang mana ada berita kemalangan ahli keluarga tidak dilaporkan dengan tepat.

Kesian, kan.

tumpang simpati.

Imran nyambek said...

tak gi sound pihak tu?

h4ni3 said...

mesti dia ambik cerita tak abes, pastu bantai tulis jer
hmmm..
sabar ye

suri solehah said...

salam ati..teruk betulkan ..tak de etika kewartawanan tu..sabar je lah ati..akhbar ni kdg kita kena teliti dulu...

ainnoraini said...

sabar ye ati...
suke hati dia nak tulis...
entah2 byk lg yg tak betul yg dah kite bacekan...

Aanas said...

tu la Ati, wartawan ni pun kadang tak betul jugak.. supervisor dia cek tatabahasa jer, bukan cek pun kesahihan citer..apapun, banyak bersabar ye.. semoga Allahyarham ditempatkan dengan roh para solihin..

Nafisa81 said...

sabarlah yer...

nurkass said...

salam kakakku..
yelah..kdg2 laporan pun tak sama..yang ni citer camni..yg tu pulak citer cam tu..haihhh..mcm manalah diorang ni..mengelirukan pembaca..

atie said...

biasela berita kak..sabarla..

NzA said...

salam ziarah kembali...
kebykkan gitulh, berita kt akhbar xleh dipercayai 100%.....

Farhan Zulhusmi said...

yeke???xbaca lah....
tapi dia x datang tanya pihak keluarga mangsa kan....
n pelajar tu???
ape hukumanya.....xptut betul....

Daddy Ziyyad said...

Akhbar kat Malaysia memang tak boleh pakai..lebih2 lagi akhbar picisan macam Harian Metro, KOSMO tu semua...heboh letak cerita seks aja, nak tarik audience..

Saya sendiri ada pengalaman, masa kerja di hospital..ada patient mati, dan masuk paper...akhbar hanya siar cerita sebelah pihak aja, dan menyalahkan hospital & doctor.

Saya teka, cerita tak betul tu dalam paper METRO.

JunAina said...

salam...
kalau bab akhbar memang tak leh percaya 100%. siapa yang pernah terkena pasti tau macam mana sakitnya dan family aina juga pernah melalui saat2 sakit sebegitu sehingga memalukan keluarga...mereka hanya mementingkan jualan akhbar berbanding hati orang.

kawan aina pun sama meninggal lemas di langkawi dengan bangganya tajuk ` ajal tak sempat memadu kasih' lebih kurang macam tulah...keluarga tengah sedih bertambah sedih baca tulisan macam tu sedangkan sebaliknya bukan itu sebenarnya yg berlaku.

dua2nya akhbar metro!

sori tuan rumah terlepas geram pulak...

Kakzakie said...

Salam Ati,

Entah mengapa tiba-tiba hati kakak jadi luruh. Terbayang bagaimana ibu mertua Ati menghadapi jenazah suamiditambah berita menyakitkan hati.

Kakak rasa akhbar yg buat tu akhbar yg selalu menggembar-gemburkan sistem politik kita sebab itu berita begini pun cuba dipolitikan dan diputar-putarkan.

noor said...

selalu mcm ni kak kak ati..
hormatilah keluarga mangsa sepatutnya..patutlah ramai org komplen

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

pasai la yg jd mcm tu...mau saman ja lepa tu..br tau langit tinggi rendah...wat cerita pandai2 ja...

Muhammad Burn said...

slm.memang tak boleh pcye langsung. papepun, takziah yer...

Shiela Latif said...

Takziah & Al-fatihah untuk arwah bapa mertua ya...semoga rohnya tenang di sana. amin.

selalu kan pihak tabloid kalau tulis berita tue mesti tak betul? kadang2 nama kawasan yang dia tak arif pun main tibai jer tulis..kita org tempatan kadang baca pun naik pelik..mungkin diorang nie kana jugak di tegur satu masa...sebab selalu sangat bagi laporan yang salah.

pipoq said...

akhbar ni memang kekadang tak leh nak percaya pun sebab kekadang tu reporter yang tulis tu tak tau apa pun pasal kejadian..just tau maklumat sikit pehtu main tulis je..asalkan akhbar diorang laku je dah bole jalan..

Drama Mama said...

haish..ni mesti tak siasat betul2 main tulis ikut sedap hati dia ja! tsk tsk tsk

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Zullism said...

saman jer kak...nak untung jer tau diaorang tu

asliner said...

berite yang disiarkan memang sangat tidak lengkap!
saman jer..=)

Ati Masrif said...

yus,
rupanya ramai yg kena yer

cemomoi,
gitu ler gamaknya

rina,
hairankan..

Ati Masrif said...

kakcik,
mcm tu rupanya..waktu solat pun main hentam yek

en. mamat,
rupanya ramai yg terkena

SSL,
harapnya gitu ler..

Ati Masrif said...

wahida,
kejamm betui na..

cik ceria,
tengah sabau ni..

kak ngah,
terima kasih ye ^_^

Ati Masrif said...

rina,
hanya nak bgtau hal sebenar je

milo,
semua sama je yek

fatin,
mmg selalu tak percaya..xsangka
bab kematian pun salah gak

Ati Masrif said...

Dr Singa,
terima kasih ye

sarah,
tulah nak bgtau gak kwn2 tau cite

diana,
mcm je.. rasa nk saman

Ati Masrif said...

yunus badawi,
TQ sudi dtg sini yb
TQ sekali lagi..

kak AA,
tak sangka pulak jadi wakil
paling tak sangka ramai yg terkena gak

noor,
tu yg hairan..

Ati Masrif said...

h4ni3,
rasanya gitu le
dpt info skit..lain main tambah je

suri,
TQ ye..

ain,
rasanya mmg banyak kot!

Ati Masrif said...

aanas,
kena supervise pula kesahihan citekan

nurkass cayang,
mmg keliru..uhh

farhan,
tak tau apa cite budak tu
hari tu dgr cite kena masuk hospital temerloh
apapun dia masih bernyawa..

Ati Masrif said...

daddy ziyyad,
alahai..doctor pun kena salah juga

bukanlah..akhbar yg besar
rasanya yg paling senior kot

junaida,
tak sangka ye..byk lagi kes2
yg salah dan memalukan family mangsa

apa harus kita buat yek...

Ati Masrif said...

kak zakie,
sampai sekarang pun ati masih rasa sebak..bila ingat balik

apalagi lah perasaan mak mertua kita tu..hanya dia yg tahu...

noor,
sampai tak tahu nak cakap dah..

shiela,
selalu kes2 mcm tu mesti jadikan..salah nama..salah nama kawasan..

Ati Masrif said...

lady zul,
tak mau pnjgkan cite ..

pipoq,
nak senang kerja aje yek

SEMUA SAHABAT,
TQ yek atas sokongan ^__^

kasihredha said...

akak rasa akak boleh agak surat khabar mana...
harap bersabar ye..semoga tabah terutama baru saja khilangan org tersayang.

ainhany said...

ohhh ini yng dikatakan penyebar fitnah...mga2 dijauhi dari terlibat dgn angkara begini...

salam takziah dan muga dicucuri rahmat atas roh almarhum ayah..
Amin

Al - Mu'allim said...

Takziah buat puan.

saya sgt tidak terkejut dgn berita salah lapor ni. Ini bukan pertama kali bahkan berkali-kali.

saya juga pernah menjadi sbhgn dari salah lapor (baca:fitnah) mereka.

pengajaran utk kita semua : akhbar ni, baca boleh tp nak percaya, tapis dulu 100000x.

Bersabarlah

Miss Yaty said...

akak sepatutnye mengadu kat akhbar tu kak...kalau di biarkan nanti ada lagi kes macam ni..

akhbar sekarang memang susah yaty nak percaya jugak...sebab bila baca paper lain cakap lain..bila baca paper lain cakap lain..tak tahulah mana satu betul mana satu tipu...

yaty ada baca pasal artikel arwah mentua akak tu..tapi tak de pun mention budak tu main henpon...kan kita dah nmpk fakta yang betul bukan nk tulis kan akak...

semoga akak sekeluarga bersabar...