Wednesday, January 12, 2011

Hidup Merempat

Salam,

berbicara tentang hal yang lebih serius 
sedikit pada pagi yang terang ini

mengenai peningkatan harga rumah yang
menjadi semakin luar biasa sekarang ini 
dalam akhbar Utusan melaporkan
sejak 2 tahun kebelakangan ini menunjukkan
peningkatan luar biasa dengan rekod 
lonjakan nilai lebih 30 peratus tahun ini

harga rumah di sekitar Kuala Lumpur sahaja
sangat mahal sehingga kita terfikir hanya
orang kaya sahaja yang mampu membeli
bagi orang yang pendapatan tak seberapa
hanya mampu tinggal rumah di atas langit 
atau lebih popular dipanggil rumah burung merpati 

kalau sanggup tinggal di pinggir-pinggir  bandar 
seperti kita bolehlah duduk dirumah yang selesa sedikit 
itupun impian untuk tinggal di rumah yang lebih 
besar dan selesa hanya tinggal impian sajalah

semoga kerajaan yang perihatin akan dapat
melakukan sesuatu demi rakyat dan generasi 
akan datang tidak merempat tak berumah
hanya kerana harga rumah kediaman yang 
semakin naik saban tahun


harga rumah dipinggir bandar pun dah naik...
di sekitar KLIA saja 200 ke 500K tau! 

47 comments:

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Harga rumah di bandar-bandar memang mahal sekarang ni...

░♥si lampu neon♥░ said...

entah laa yang gaji cukup2 makan ni tak tahu nak beli rumah ape..flat pon da 40k hahaha



ENTRI MANTAP & MELETOZZ :
# VIDEO THE BACHELORETTE BERCINTA & BREAK UP#
# RAKAM VIDEO PEREMPUAN KENCING#
# CAWAN AJAIB UNTUK PEREMPUAN SAHAJA#

Dee said...

itulah..dee duduk KL..beli rumah merpati je..kalo nak selesa kena beli rumah di pinggir bandar..tu pun dh mahal gak..abih camno..

cheqna said...

uhuk uhuk....
ni malas nak fikir bab2 rumah ni...

Daddy Ziyyad said...

rumah di ENSTEK tu mahal tak?
Berapa average harga Semi-D / Banglo di sana, kalau tau..

noor said...

btl tuh kak ati..
tu pun kalau kita sanggup nk ddk jauhkan

Queen said...

rumah pinggir bandar semua dah RM250k keatas... kalau duk di kawasan pinggir kampung dapatla lagi RM200k ke bawah..

sedih kan..tapi apa boleh buat..kene la struggle utk dapatkan juga..huhuu

Cik Pah said...

cik pah beli satu condo kat ampang..dlm rm158..tuh yg murah kot..

kat ampang nih nak cari rumah teres ngan harga camtu mmg tak jumpa ..tapi sebab mmg tak nak kluar dari ampang kan..tu terpaksa beli gak

sarah-najwan said...

hartanah mmg akn meningkat setiap tahun
tu psl jika xbeli skrg
tahun dpn naik lagi..

mulalah merancang ke arah itu..

**kat kuantan pom sama
dulu saya beli semiD dgn rega 199K pada tahun 2008..skrg ada member nk beli semiD jugak-->250K..huk huk..mahal weh....

sahromnasrudin said...

alhamdulillah..saya duk kampong je..uma skrg memang melampau..tak masuk akal dibuatnya

Aanas said...

salam,
tu la pasal i dok kat semenyih, tempat jin bertendang...punyalah jauh, selangkah jer lagi jatuh gaung sebab kat ujung dunia.. heheh..mula2 memang rasa jauh, tapi bila lama2 dah biasa... nak buek camno, kalo tak tak merasa la dok umah sendri... :)

Ayuraza said...

ye kak..
kalo ader yng mampu li umah area damansara height ke..apa2 height ke mesti saya pun bukak mata sebab saya macam pelik org banyak duit smpai leh li umah yang lebih 500k..sape kater umah kat kg murah?? sama je kot..cuma murah sikit je..
tengok flat kat area keramat sudah..flat 2 bilik yg dapo laga bontot tu pun dekat 90k..lum lagi li bukit antarabngsa ke...setiawangsa ke..adoiiiiii..macam nih..tunggu menang petronas la baru boleh li umha..hehe

Kakzakie said...

Salam Ati,

Buka pagi ini FOML dah tukar wajah. Mana pergi sicomel 3 org tu? Rumah baru lah gitu.... nak yg 500K di bandar memang mahal. Tunggu saving dulu.....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Alhamdulillah tak sia-sia beli masa kitorang bertunang dulu.


walaupun rumah kita kecik @ murah aje..

FATIN MRAZ said...

...& nilainya akan sentiasa meningkat. perlu ada satu juge.. mcm main saidina laks.. hehee

Rinna said...

Kalau nak dapat umah atas tanah kena laa beli nunnn kat area Rawang, Bkt Beruntung jauh dari KL.. Kalau kat KL nie..mmg laa..susah nak dpt yg harga murah2. Kalau dapat pun umah 2nd laa..

Yan said...

lepas menyewa hampir 9 tahun baru dpt beli in 2004. masa tu masih murah lagi. Luas 24 x 75 = RM384K. Now dah almost half a million.

cikceriacorner said...

salam akak..
emmm tu la umah semua naik harga...kat kl x usah ckp le..memang mahal kan..eemmm...saya xbeli umah lagi ni..hehehhe

bujal X said...

saya bertuah sebab dapat rumah dengan harga 20 tahun yang lepas.

sila cemburu ok??

sebab saya beli dari abah mertua saya~~

hahahaha~~

Ati Masrif said...

waalaikumsalam ustaz,
yg di pinggir bandar pun dah mahal

lampu neon,
tu yg ramai masih menyewakan

Ati Masrif said...

dee,
nak buek camno..cari rezeki
di bandor kan

cheqna,
terpaksa gak..kan rmh tu penting gak

Ati Masrif said...

daddy ziyyad,
Enstek kalau 3-4 tahun dulu kwn hubby beli
banglo dapat dapat dalam 400k tapi
lani tak tau lak harganya..pasti dah naik

kalau di Pajam pun rumah dia besar2 gak
kelebihannya ada highway baru ..hurmm..LETRAK kot

Ati Masrif said...

noor,
mcm kak ati duduk jauh skit ni sekolah pun senang
tak mahal mcm sekolah di bandar
jalan pun tak jem

queen,
betul..kena juga beli kalau tak
tahun2 depan lagi naik pula

Ati Masrif said...

cik pah,
condo kat ampang dgn harga tu ..murahlah

tapi ampang jem teruk kan...
dah puas duk sana ..dulu

sarah,
199k di kuantan semi-d ..murahlah yek
untunglah..teringin nak rumah ada tanah kat tepi...huhu

Ati Masrif said...

sahrom,
untunglah dok kg..
tapi harga di johor pun mahal gak kan

aanas,
semenyih taklah jauh sgt ..
kita ni pun jauh gak..hari2 hubby
ulang alik gi kerja KL

Ati Masrif said...

ayuraza,
mmg harga naik melampau2
rasanya depa ni target warga asing je
coz warga asing boleh beli rmh di malaysia
dgn harga melebihi 250k...kalau masih tak berubah lg

Ati Masrif said...

kak zakie,
berubah yg tidak sengaja..
blog templates terhilang
yg ni sementara sahaja

saving pun tak tentu dpt 500k..

Ati Masrif said...

rina,
pandai planning na..
kita nasib beli lepas je kahwin
masa tu murah lagi

fatin,
dapat satu pun jadilah kan..dari
tak de langsung

Lyana said...

jb pun dah makin mahal dah umah...

agaknye time yana nak beli nanti lagi lah mahal..huhuhuhu

kakchik@ella said...

ela heranlah ati, dlm keadaan ekonomi camni pun developer masih tak mau turunkan harga rumah.

ati, my 1st contest dah on. kalo sudi mari lah support. hihi.

azieazah said...

Dengar cerita rumah paling murah adalah di Terengganu, betul ker?

Bandar yg maju, serba lengkap tentulah setaraf dgn harga rumah.

Harga kemajuan sebenarnya tu.

niesz said...

huhu..tu la..niesz pon ngah pk nk li uma kat mane la ek..aduh!mahal sungguh hrga uma skang..

~ yus ~ said...

Di kawasan kampung pun dah naik apa lagi di bandar2 besar kan.

Alhamdulillah dah dapat memiliki rumah sendiri..

gadisBunga said...

betul kak...saya hampir terbeli apartment berharga 230k dgn keluasan tak sampai 1000sf pun. nasib baik tak beli.

Zullism said...

wahhh..akak kenapa tetiba entri kali ni agak lain dari yang lain heheh..caiyok akak

Miss Yaty said...

@azieazah: mane de rumah kat terengganu murah2...same je mahalnye...

ermmm ....awak cakap "Bandar yg maju, serba lengkap tentulah setaraf dgn harga rumah." means kalau rumah jual murah negeri tak maju ke?

@kak ati: setuju ngn pendapat akak tu..niat nak tambahkan perumahan untuk rakyat memang bagus tapi kalau jual mahal tu nampak sgtlah nak kaut untung je dari nak menolong..

ana said...

bagus klu bina rumah mampu milik banyak2...tapi jgn la sampai pemiliknya bila disemak rupanya org kaya jugak.

disewakan untuk mencari pendapatan tambahan....eee tu yg terjadi sebenarnya.

Ati Masrif said...

rinna,
ehem..kitalah salah seorang darinya..ahak!

yan,
untung dpt rmh luas tu
rmh kak yan di shah alam kan..lagi mahal sekarangkan

Ati Masrif said...

cik ceria,
dah kena fikir2 area mana yg nak di pilih...hihi

bujal,
harus cemburu..hihi
bertuah badan le si bujal

errrk...ingatan bujang lagi..huhu

Ati Masrif said...

lyana,
wah..kalau gitu..apakata lepas pantang ni
harus pergi lihat rmh idaman b4 naik
lagi tinggi...gomen senang je

ella,
mmg hairankan ..nampak cam ada kepentingan dok..

ok..nanti kita mai sana..TQ

Ati Masrif said...

Kak AA,
hihi..dah ada org ganu kito jawabkan

errkk..ini cakap betui2 ke..atau sebaliknya yek...

niesz,
takpe2 cari yg betul2 kita mampu sudah..hihi

Ati Masrif said...

gb,
wow..kat area mana tu..
gila punya mahai na...gb bijak!

zul,
amboi2...sesekali lepas geram benda yg betui..gelak aa..nanti nak beli rmh
fening kepala..kita gelak kat dia pula...hahaha :P

Ati Masrif said...

yus,
betul tu tapi rmh yus cantik dan besar..
i like ^_^

Ati Masrif said...

yaty sayang,
berapi2nye..ada gaya seorang pemimpinlah
ni mesti dah puas rehat yek..
anyway thanks share info abt di sana ye ^_^

ana,
betul sangat tu ana!
kita tgk kat are sentulkan rmh je flat
tapi kereta mewah berderet parking di bawah tau

Penjejak Mimpi said...

Salam.

tu la pasal. Kalo gitu nak beli kat Ipoh ajek. Tp x survey lg rege bape kat sane..

d' azali said...

beli 3 kontena placing atas kondo mahal2..byar sewa tapak udah le. boleh gitu?

sal said...

Assalamualaikum ATI..

Mahal rumah kat bndar ya..
sewa rumah pun mahal..
makanan camne..