Friday, December 17, 2010

Pengalaman Kemalangan Itu....

Salam.

Penghulu segala hari tiba lagi memang cepat hari berlalu
semoga kita semua sentiasa di lindungi Allah SWT

pada petang 15 disember 2010, kita pemandu sendiri 
dgn di temani seorang anak ke pekan banting niat ikhlas 
tak nak menyusahkan hubby yang kepenatan pulang kerja 
ke sana nak membeli barang sekolah anak
 
setelah selesai semua urusan baru saja 
nak memulakan perjalanan pulang di satu selekoh
yang pasti orang di hadapan yang tidak bergerak 
dan disebabkan mata ni memandang jalan 
sebelah kanan utk pastikan jalan tu dah clear 
kita telah terlanggar kereta orang selama 
9 tahun bawa kereta inilah first time kemalangan  

syukur sangat walau pun bunyi BOMM!...kuat kedengaran
tapi tak ada yang cedera cuma kita rasa lenguh2 tangan
sebab pegang steering kuat takut terlepas lagi teruk jadinya
kereta kita tak apa cuma kereta orang tu saja calar sedikit

walau apapun alasan.. kalau kita yang di belakang
so kita juga yang akan dipersalahkan 
melihat pula kita ni wanita so mulalah nak 
di buli ...meminta yang lebih-lebih!

Syukur Alhamdulillah ..malam 16 disember semuanya 
selesai dengan baik orang itu setuju menerima sedikit 
saja sumbangan dan sign surat yang kita buat

Terima kasih buat pemilik Naza Auto, yang mengajar 
kami cara2 nak hadapi orang seperti ini dengan 
hanya kesan calar di kereta pun nak tukar satu bumper!

Jutaan terima kasih buat hubby yang berani membantu!
kejadian ini ada banyak hikmahnya ...salah satu 
kita dapat lihat kasih sayang hubby yang selama ini
dia tak tunjukkan ... a shoulder to cry on!

rasa berdebar & fobia tu masih ada dan tidur pun masih teringat2

pengajaran yg dapat ialah kita mesti tahu HAK KITA sebelum 
buat sesuatu 

45 comments:

n.hasleena said...

salam kak ati...
alhamdulillah sayapn tak pernah lagi terlibat dlm insiden mcm ni. tpi kadang2 terfikir juga kalau berlaku mcm mana ye...yelah bila kita pompuan terlanggar kereta yang drivernya lelaki mestilah rasa berdebar nak menghandle masalah kan. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar ye kak ati...apapun tahniah kak ati, hati telah berbunga riang bila terlihat kasih sayang hubby :)

sahromnasrudin said...

alhamdulillah sdri tidak apa2..semoga ia menjadi pengalaman yang mematangkan kita kan

noor said...

morning kak ati..
alhamdulillah xder apa kan
kalau nor pun fobia cam akak
wah2..loving gitu!!!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Alhamdulillah, segalanya dah selesai ngan cara baik. Cara yang baik hendak menangani satu masaalah adalah dengan cara yang penuh hemah dan beradab. Manusia jenis macam tu, tak guna nak di buat lawan. Orang yang berkenderaan cam ati, jgn risau , kita pun ada hak cam org berkenderaan yg lain. okey

Ati Masrif said...

leena,
TQ ye
mmg kak ati fobia nak bw car utk
long distance buat masa ini

sahrom,
terima kasih
pengalaman yang sgt berharga!

Ati Masrif said...

noor,
mmg fobia ..lg2 kita woman kan

kak ina,
nasib baik juga org tu bukan samseng
kalau tak ..tak tau apa jadi..mlm tu!

nabilah_2908 said...

syukur la akk tk pape...n semuanya selesai dgn baik.. :)

tak patut la org mcm tu...asal nmpk perempuan je...terus nk ambil kesempatan... ;(

Ati Masrif said...

nabilah,

alhamdulillah dik..syukur sgt!

tulah nasib wanita kan

pengajaran kalau boleh elak driving malam
tanpa ada org dewasa lain yg temankan

Daddy Ziyyad said...

Alhamdullilah, selamat. Itu yang penting.

Tapi kalau ikut undang2 JPJ pun, kereta kat belakang memang dikira bersalah. Itu ikut undang2 lah.

nurkass said...

as salam kak ati..
alhamdulillah takde ape2..at least kak ati bekajar dari pengalamankan..so,lepas ni berhati2 tau..istighfar dan zikir byk2 nak hilangkan fobia tu..

cemomoi said...

pnah gak eksiden orang langgar. salah sendiri dan tak mau nanggung dosa ngaku je la walopun ikut undang-undang sapa langgar belakang dia tetap salah. kat dunia kita lepas kat akhirat kita kantoi buat apa, kan...

Cik Pah said...

walau kita bersalah..tapi dia tak leh lah nak sampai potong kepala kita camtu skali kan..

setakat calar sket.. buat touch up dlm rm 200.00 camtuh kot..skang nih kalau kenel tokey bengkel boleh dapat discout..

Kakzakie said...

Salam Ati,

Pernah sekali di traffic light time tunggu lampu hijau tetiba satu camry langgar belakang kereta kakak. Boom!! terkezut kakak.

Amoi tu menangis ketakutan. Rupanya tak ada lesen. Settle tepi. Kesian juga....

Macam Ati nasib baik tak cedera...

Queen said...

Yabang tak bagi nik handle sendirik..sebab die kata nik gangster tak bertempat.. hahahhaha

so everytime eksiden..MESTI call die dulu..baru buat keputusan..sebab nik pernah ada rasa nak tibai Cha Ya Nun Alip tu sebab salah die nak salahkan orang pulak kan...

hihihi

..::SangRatoo::.. said...

Salam n selamat pagi kak ati..alhamdulillah syukur nasib takde apa2 pada kak ati n anak.. :)

Yan said...

ALHAMDULLILAH Ati tak apa2..Weiii Ati, takkan lah Hubby tak tolongg..bini dia oooiiiii....

Cik Tom said...

alhamdulillah akak selamat...terkejut baca komen kak ati kt entry cik tom...

thanks ye support segmen cik tom..kalo akak nak join pun boleh..ade 4 lg kosong...huhu..

sekamar rindu said...

salam...

kak, malang tak berbau...alhamdulillah..kak dan anak tak apa2...

alhamdulillah..

Ayuraza said...

kak..alhamdulillah takda apa2 yang teruk jadi..giler ahh mintak tukar satu bumper..tp kan..mmg yg belakang akan disalahkan..
ap pn n3 ni ending touching..
a shoulder to cry on..

laki ku mne???? hehe

sarah-najwan said...

nasib baik xapa2..
saya xpenah lagi terlibat spjng 8 thun bw kete..alhamdulillah..

seme yg berlaku mmg ada hikmahnya
trauma itu tetap ada..amik masa lah utk hilang..

wahida said...

huh, melampau betul calar sikit nak mintak tukar bumper bagai...

Ati Masrif said...

daddy ziyyad,
alhamdulillah tak apa2

tahu psl undang2 tu..psl tu kita byr juga...huhu

salam nurkass,
mmg byk belajar..yg penting sekali walau takut mcmana pun jgn ketepikan hubby..dia pasti akan bantu!

Ati Masrif said...

cemomoi,
mmg yg belakang ttp salah..tapi yg geram tu itu olang yg tak mau gerak bila itu jhalan sutah clear nape...akakkk gak yg susah weiii..hehe..tau na org apa itu??

cik pah,
brother kat bengkel kita suruh byr kurang dari itu..berdasarkan gambar...hihi kebetulan ada bw camera..time kalut2 tu sempat snap pic tmpt yg kena tu..hihi

ainhany said...

alhamdulillah ati selamat.
syukurla naza auto dtg mmbantu, hubby pun turut suppOt. Catatan ini utk peringtan buat diri juga. Semuga pasni ati lebih berhati2 dan selamat. Buatla air yasin kuatkan semngat tu...selamat mmandu

Ati Masrif said...

kak zakie,
ati pun terkezut sgt langgar buntut kereta tu..asyik termimpi2 je..haru..

quenn,
semula jadi ke menurun baby tu

tapi bahaya tau kalau kena yg bangsa satu lagi ...mahu kita yg kena balun!
huhu..

Ati Masrif said...

sangratoo,
nasib baik..dilidungi ..alhamdulillah

yan,
hubby ati tu garang skit takut dia smash blk tapi alhamdulillah dia tak marah cuma nasihat lain kali jgn terlalu kesian dgn dia ...coz dia lg risau kalau kita drive sendiri..pulak dah...hihi

Dee said...

mujur xde apa2 kan..syukur..

Ati Masrif said...

cik tom,
TQ ..risau kan kak ati pula..hihi

cuma kak ati masih fobia tgk kereta laju2 selit kat depan2 kita..eeee ngeri!

SR,
tulah cikgu ..malang mmg tak ada bau..tiba2 je dah kena..huhu

Ati Masrif said...

ayuraza,
part tu mmg touching..sapa lg kalau bukan hubby ..a shoulder to cry on..

nape ..hubby out station ke sayang oi..

sarah,
mmg selalu drive berhati2 tak tahu pula mlm tu nak kena deh

mmg punya hikmahnya

Ati Masrif said...

wahida,
tulah ..nasib baik brother kedai bengkel tu ajar kami cara2 nak handle cha ya..n..a.. tu..

Ainhany,
TQVM atas nasihat tu..hargai sgt!

n@m@n said...

salam..

memang kalau kita langgar orang dari belakang, kita yang salah walau apa keadaan pun.;)

saya pernah dilanggar dari belakang, memang fobia jugaklah sampai sekarang..

apa² alhamdulillah akak dan anak takda apa², yang tu palin penting kan..

ainnoraini said...

alhamdulillah..ati tak de ape2...
kalau ain mcm tu..dah sejuk satu badan..

gadisBunga said...

kak ati, nasib baik akak tak ape2.

mmg melampau la org tu sebab nak amik kesempatan. GB pernah dicium montot, rasa terenjut. tapi bola tgk takde apa2 calar kecik je, GB pun pegi cemtu je. malas nak panjang2 citer nanti jem tgh jalan.

Ati Masrif said...

cikgu naman,
tahu tu..hehe..nak wat cane kan

dee,
TQ, syukur...alhamdulillah

Ati Masrif said...

ain,
yelah nasib baik
mmg menggeletar satu badan ni ha..

GB,
kalaulah GB yg depan tu kan best..hehe

miloais said...

kak ati : sib baik kat ati n kids tak apa2...
harap lebih berhati2 next time ya kak!
take care :D

Amy Syaquena said...

As'salam..

Alhamdulillah tak apa2..semoga ia menjadi pengalaman yang mematangkan kita..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Lega semua dah selesai.



mula-mula memang macam tu; lama2 nanti insyaAllah balik seperti sediakala..

Cik Jue said...

selalu gitu calar sikit tapi minta tukar satu banper..nasib baik akak dan anak tak cederakan..hati2 ye kak...

eman said...

nasib baek xde pape :)

DrSinga said...

dah ok??
gabra dah hilang??
jangan serik bawak kereta..
:)

sal said...

assalamualaikum tuan umah
berziarah di sini untuk ukhuwah..
moga kuat brhadapan dengan musibah..Allah sentiasa bersama kita..bersabarlah..

Ati Masrif said...

milo,
TQ, sama2 lah kita berhati2 ok

amy,
betul-betul

Ati Masrif said...

rina,
harapkan begitulah nanti ^_^

jue,
biasalah org kaut untug dari musibah org lain

eman,
alhamdulillah syukur dik!

Ati Masrif said...

Dr Singa,
dah ok
tapi gabra tu belum hilang lagi..ngeh3
mcm gayat je

salam kenal sal,
TQ bertandang
alhamdulillah bila ingat pegangan agama
kita masih boleh bersabar dgn ujian ini