Tuesday, December 14, 2010

Melaka Oh Melaka

Salam,

semoga semua sahabat ceria selalu
hampir terlupa nak buat n3 pasal melaka

sudah 7 tahun kami tidak ke sini
sesuai dengan slogan melaka maju
memang banyak perubahan berlaku
paling jelas kemunculan pasaraya  dan 
hotel yang gah sekali..syabas!

kita juga terjumpa kembali teman yang 
dah lama lost contact di hotel Equatorial
menurutnya melaka sering di kunjungi 
oleh warga singapura, jepun dan mat saleh 

dua hari di sini masih banyak tempat 
yang tak sempat kami kunjungi
lain kali pasti kami akan kunjungi Melaka lagi

view dari bilik hotel...rupanya bandar melaka ni di kelilingi laut

masjid yang cantik...dahulu kawasan ini tengah laut tapi telah di tambak

senibina istana melayu lama yang sangat menarik
senibina dalaman istana kayu yg klasik & cantik

beca2 ni disini glamer2 ..penuh bunga, lampu dan radio tp mahal.. snap gambar saja
seronok kalau dapat naik bot ni...nx time

di kawasan bangunan merah

bila lagi nak duduk atas meriam

kapal lama ni mmg jadi tarikan di sini

restoran di tepi sungai ni..view cantik..masakan pun sedap!

akhirnya dapat makan asam pedas tetel melaka...yummi


hubby janji tahun depan akan ke melaka lagi.. anak2 sgt suka ke sini

41 comments:

..::SangRatoo::.. said...

saya suka melaka..thn lepas lepaskan gian mengidam nak naik beca yg ada muzik..hehehe..suami pun tunaikan sebab isteri mengandung.. ngader² nih..abg beca pasang lagu hindustan..terasa diri mcm shah rukh khan dan kajol..tapi lama² mcm kesian dgn abg beca..(sebab tu masa mula² nak naik beca..saya suruh suami pilih orang muda..kalau orang tua..tak sanggup rasanya..siann.. tapi suami ckp "kalau ma kesian..macam mana orang beca nak dpt duit..tu kan rezeki dia.." umm..ye ye..tapi dlm hati kesiannyeee die..tak berattt ke?..huhu~

sahromnasrudin said...

as salam ati..pic kat menara taming sari takde ke? lagi happening kalau dpt panjat menara tue kan heheheheh

Ati Masrif said...

sangratoo,
kita pun tak sampai hati juga

sahrom,
pic ada..tapi tak sempat nak naik..
nx yearlah..huhu

kakcik said...

Kakcik kalau ke Melaka, pergi pagi - balik petang. Sekadar menziarah sahabat.

Tahun depan mungkin ada acara Syarikat tempat suami kakcik bekerja dibuat di Melaka. :)

nurkass said...

amboi kak ati..berjalan saje..sedapkan asam pedas melaka..menjilat jari..hehe..

p/s:singgah blog kass ye..leh join contest sesama..

noor said...

melaka maju 2010

pegi sehari mmg xpuas melaka nih byk tpt nk lawatkan

ainnoraini said...

saye mase cuti hari tu pun kesane jugak...
mmg melaka dah maju..ramai pelancung...tak mcm dulu2 lg...
mcm ade harganye pun boleh tahan jugak...saye pun tak naik beca..cume bergambar jer...

Ati Masrif said...

kakcik.
tak letih ke balik hari saja

nurkass.
mmg sedap...emm yummi

Ati Masrif said...

noor,
kita yg gi 2 hari pun tak puas tau

ain,
mmg dah maju
hotel2 pun harga pun boleh tahan tp kita
cari room with bfast..hihi i like!

NM02 said...

masa gi melaka ari tu, makan asam pedas ikan pari. pergghhh sedap bangat!

Queen said...

nik memang suke gi melaka... dari dulu lagi. =)

Ati said...

NM02,
mmg sedap asam pedas..
tapi kita tak mkn ikan pari hihi..

Queen,
dah maju ni kami pun suka juga..nx yr nak gi lagi

penjejak.mimpi said...

Salam.

Da lame tak gi melaka melancong dan cuci mate...
Gi melaka out station ade la... mane nak same.... huhuhuhuhu

sarah-najwan said...

waaa...saya last pi pada bulan ogos 2009 ..pi a famosa water wol..besttttt...

tapi masa tu xaktip blog lgi..so no stori mori..huhu

eelobor said...

dah banyak kali gak ke melaka, tapi asyik pusing2 kat area bandar tu jer. tengok dalam gambar nie, banyak lagi tempat menarik rupanya

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah bestnya...xpenah lagi g tido kat melaka...setakat jalan2 jerk...

wahida said...

melaka mmg dah banyak berubah...mmg banyak tmpt menarik utk dilawati...

DrSinga said...

saya suka ke Banda Hilir tu!!
macammacammacam adaaa......

Ayuraza said...

cantiknya..
walupun melaka panas tapi saya sangat suker sebab macam mat salleh..hehe :P..tak..sebab seronok macam-macam ada..hehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Bestnya Melaka. Akak suka nak pergi lagi, last year pergi tak puas. Tak dapat naik gandola tu.Semakin membangunlah Melaka sekarang.

miloais said...

bestnyaaaaaa!~
iols gi melaka... dua tahun lepas

masjid tu... cantiknya!
kat area mana tu???

FATIN MRAZ said...

akak ke melaka x singgah ke gerai kuih tradisional kat banda hilir?
a must go tau.. kueh mueh n asam pedas yg sodap!!

Amy Syaquena said...

As'salam..

terliur tengok asam podeh melaka..lame dah x makan hu3...

Cik Tom said...

cik tom last pergi melaka 3 tahun lepas kot..hehe..mmg seronok..rindu nk pergi lg..


akak..soalan akak psl be tue..cik tom dh buat n3..tgklah kl ade masa;

http://tomatogurlslife.blogspot.com/2010/12/bufffered-earning-macam-mana-nak-tahu.html

nabilah_2908 said...

akk duduk di equatorial ke..huhu..bestnya... ;)

sy suka ke masjid selat...bagi sy tu la tmpt paling best sekali...berangin jer tmpat nya.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
SAMAN OH SAMAN

Amirrah Zawani said...

lama dah x pg melaka.. nanti pg teringin nak naik menara taming sari tu :)

Ati Masrif said...

penjejak,
mmg tak sama kalau gi waktu kerja

sarah,
baru juga tu
a famosa pun kita x sampai lg

Ati Masrif said...

eelobor,
kita pun ada byk lg tmpt tak singgah

eida,
kalau tido..kita boleh merayap sampai larut mlm..hihi

Ati Masrif said...

wahida,
betul...betul

DrSinga,
bandar hilir tu yg tengah town ke
kita ni tak tahu nama tempat ..main hentam saja..huhu

Ati Masrif said...

ayuraza,
betul...bila balik baru perasan yang kami semua dah berbelang-belang..hihi

kak ina,
gendola yg eye of m'sia tu ke
time balik baru kami perasan benda tu ada tp tempat lain..hehe

Yan said...

Salam Ati..

wah bestnya jenjalan. Akak pun banyak kali sampai. tapi tak penah explore. Penah ke sini banyak kali masa bujang2 dulu. It was 20 or 19 years ago..hee.. berkurun tu

Ati Masrif said...

miloais,
masjid tu kat depan laut ..kawasan yg baru ditambak..area situ2 jugalah

Fatin,
kedai tu dimana ..kalau yg dekat kapal besaq tu gi lah tapi kalau tmpt lain tak gi...tak cukup masa

Ati Masrif said...

amy,
kalau terliur ...masaklah sendiri
di n3 kak ati yg lepas ada resepi tu..ok slmt mencuba!

cin tom,
lama dah tu..boleh gi lagi b4 kerja tetap nanti

ok ...TQ cik tom sayang ^_^

Ati Masrif said...

nabilah,
kak ati tak duduk htl tulah..jln2 saja, mulanya kak ati booked htl lain tapi bila sampai tak berkenan pula so kami gi cari htl lain so dpt Emperor htl coz kak ati cari room with bfast

bila gi jln2 baru nmpk equatorial htl tu..so nx time saja lah..mmg cantikk! i like

Ati Masrif said...

amirrah,
kak ati pun tak smpt..nx year baru nak cuba..hihi

yan,
mmg berkurun sgt tu
kak yan akn terperanjat melihat
betapa melaka sudah maju dan berubah byk...gi lah..best!

cewah..jd duta pelancongan melaka pula!

Faarihin said...

Melaka memang best.. huhuhu.. (^__^)
next time jalan-jalan lagi ke melaka ye..

sy yg dok melaka pun dah jarang nak jenjalan cam tu.. bila lah ada peluang cam tu...

sekamar rindu said...

salam...

melaka tempat yg selalu saya singgah...lagipun sbn dgn melaka tak jauh mana..

pernah solat di masjid tepi laut tu..

Ati Masrif said...

faarihin,
org melaka rupanya
tak pe byk masa nak berjln tu

SR,
duduk di seremban rupanya
bestnya kalau solat di masjud tu..berangin saja

deqlis said...

Salam..

wah! memang best g Melaka nie.
pergi sekali pasti nk pergi berkali2x..

sebb byk tempat2x menarik tuk dilawati.. walaupun negeri tu kecik jer kan kan kan...

thanks follow me.. i will follow you..FOllower 265..

pada semua pulak..meh join my contest..:-)

azzey said...

Ati Marif: Asam Pedas melaka mmg sedap....blh share Ati check -in kat ne? bp rate per night?

Ati Masrif said...

azzey,
Emperor Hotel
hotel rate dlm 170 rm with bfast
tu pun psl hubby dpt disc