Wednesday, December 22, 2010

JOM SIHAT - Kacang Panjang Sarat Gizi

Salam,

Apa khabar sahabat semua
semoga sentiasa sihat hendaknya

kita nak kongsi info kesihatan tentang
kacang panjang, jom ketahui khasiatnya

mengandungi beta karotena,klorofil, 
vitamin A, C, B1, B2, protein, tiamin, riboflavin,
fostor, zat besi, karbohidrat, kalsium, mangan,
magnesium, potassium folat, sodium

di beberapa negara, sayuran ini di gunakan 
untuk merawat ~ 

gangguan saluran air kencing 
menjaga kulit dari jerawat,
pemulihan luka bakar
gangguan ginzal dan gatal-gatal

kacang panjang juga berguna ~

memperkecilkan risiko strok 
dan serangan jantung, 
meningkatkan fungsi organ pencernaan, 
mengatasi sembelit 
membantu mencengah kanser payudara 
dan kanser darah ~HARMONI


kita baru lepas operation tahun lepas...susah kalau sakit ni!

lebihkan makan sayur-sayuran banyak khasiatnya

nak sihat.. tak nak masuk hospital ..tak nak kena operarate lagi

38 comments:

n.hasleena said...

Salam kak ati...
Byk khasiat kacang panjang nie ye..
thanks sharing kak ati..
Tangan tu kenapa kak sampai kena operate?

NM02 said...

kacang pjg goreng bersama daging, letak sos tiram. pergghh... terangkat beb

kakcik said...

Kakcik baru menjalani pembedahan bulan 3 lepas... sampai sekarang sakit dan ngilunya masih terasa...

Ati Masrif said...

salam leena,

mmg byk rupanyakan

NM02,

uumm...terangkat...hihi

sarah-najwan said...

saya suka kcang pnjg nih..masak sekali ngan daging..goreng je..heeee

setakat ni saya msuk spital sebab beranak je..alhamdulillah..

penjejak.mimpi said...

Salam.

Saye lak suke gorang kacang panjang dengan ayam. Wat goreng kunyit..
perghhh!! sedap beb..

p/s ati, bukan kacang panjang ni angin ker?

gadisBunga said...

salam kak. kacang panjang ni saye suke kalau dibuat ulam...mkn fresh2. kalau buat sayur saya prefer kacang buncis. hihi

Ati Masrif said...

kakcik,

susahkan kalau masuk hospital
lagi pula kena operation

sarah,
kita masa due normal je
pengalaman operation mmg tak suka..kena puasa dari mlm lg

Ati Masrif said...

penjejak mimpi,
bab angin tu..kita kurang arif ..hihi
ye ke..ada siapa2 tahu?

GB,
wah..anak dara pandai mkn ulam
bagus..bagus!
kak ati pun suka boncis juga

Ayuraza said...

wowww..banyak nyer khasiat..
kacang pnjang ni saya tak bape gemor tapi kalo goreng ngan hati macam time kenduri tu..memang meratah tak hengat orang belakang la...hehehe :P

Ayuraza said...

lagi satu kak.
memang angin pown..sebab saya macam orang tua alergi makan benda2 berangin nih..haha

mak cakap sejuk..tang maner sejuk pun tak tahu la...

sahromnasrudin said...

as salam sdri..trime kasih kongsi info pasal kacang panjang nie..mmg ia sgt berkhasiat kan

Cik Pah said...

kacang panjang mmg sedap..kalau goreng letak ikan bilis ..

tak sangka pulak banyak khasiat..

CGG said...

kak ati..
thansk for sharing..
pasni nak makan kacang panjang macam makan bayam:)
baru sehat n kuat:)

FATIN MRAZ said...

sayur yg x tggl everyday time lunch..
broccoli+bayam+taugeh..
nyum2..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

kacang panjang suka gak.Tapi tak selalu masak.

ainnoraini said...

selalu jugak beli kacang panjang ni...rupe2nye byk khasiatnye kann...

tq ati dgn info ni...

atty's said...

Salam ati..
banyak gak ye khasiat kacang panjang nie ..nasib mmg feveret ..

ati takecare ye .semoga selalu sihat amin

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kita genglah Ati...


saya dah dua kali kena operate..


serik dan jeran..


tapi best sebab badan jadi kurus...hehehe..

Rinna said...

Suka gak makan kacang panjang..tapi sedap gak kalau makan mentah cicah sambal belacan.. :)

sal said...

Banyak khasiat rupanya..
dlm peti sejuk de kacang..
serta merta nak masak kacang ari ni sb dpt info..huhu..mekasih..

Yan said...

Salam Ati,3

akak suka kacang panjang yg crunchy tu..best sangat

DrSinga said...

adakah operation di tangan itu kerana memasak kacang panjang??!!

nabilah_2908 said...

hehe..akak langgan majalah Harmoni yer..? :)

best kan majalah tu... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
PINGBOX

Queen said...

kacang panjang paling sedap buat ulam..muehehehe..memang sedaaapp

h4ni3 said...

tak suka kacang panjang
suka kacang buncis jer
hehe

~ yus ~ said...

oo baru saya tahu khasiat kacang panjang ni. Tapi saya mmg suka macam kacang panjang...:)

wahida said...

x suka kacang pjg...
err, nape akak kena operate? x citer pun...

Amy Syaquena said...

As'salam...

Amy suka kacang panjang nie..masak sekali dengan daging..goreng je..heeeeperghh!! sedap ow..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

xsuka sakit..tapi xsuka sayur jugak..huhuhuhuhuhu

Ati Masrif said...

ayuraza,
TQ bgtau..angin rupanya

sahrom,
boleh suruh org rmh masak kcng pnjg selalu

cik pah,
lagi sedap kalau mak cik pah yg msk kan

Ati Masrif said...

cgg,
org pregnant mcm awak elok mkn sayur bykkan..ada minum anmum tak

fatin,
suka semua sayur..

kak ina,
kita suka kalau msk lemak dgn kcg pnjg dan tempe

Ati Masrif said...

ain,
sama2 kita sharing2

atty,
ramai yg sukakan..alhamdulillah sihat

rina,
kita tulah pertama kali..dah tak mau dah..

Ati Masrif said...

rinna,
tak pernah mkn mentah lagi ..hihi

sal,
bagus tu ..gi cepat msk..hihi

yan,
samalah kalau boleh suka yg hijau tu kan

Ati Masrif said...

Dr Singa,
soalan cepuemas yek..nakal

ketumbuhan di jari hantu, tgn kanan
tapi dah besar so habis sakit satu tgn kebas2

TQ to Dr Mano dari Hospital Serdang
dia Dr. Pakar Tangan.
sangat2 baik orgnya ^_^

Ati Masrif said...

nabilah,
tak langgan setahunlah
bila cover menarik kak ati belilah

queen,
mesti baby yg suka ni

h4ni3,
buncis pun suka kalau goreng campur tauhu

Ati Masrif said...

yus,
kita pun baru tahu..hehe

wahida,
ketumbuhan dijari yg dah menekan urat saraf seluruh tgn..so penyelesaiannya..potong sama dia..hehe..3 tahun simpan tu..takut oprerate!

Ati Masrif said...

amy,
wah..tu resepi mana tu..dgr sedap jer..leh cuba

eida,
ishh..ishh..patut ramping ..semua tak suka..haha