Tuesday, November 9, 2010

TEMPE....emm sedap!

Mengenai Tempe, makanan kesukaan kami sekeluarga
Masa kecil dulu kita tak makan tempe maklumlah makanan
ini adalah tradisi makanan orang jawa jadi kami tak biasa 
dihidang atau makan tempe.

Semuanya bermula bila dah berkerja dan ada seorang 
kawan dari Aceh yang menghidangkan makanan tempe goreng 
ala Aceh, barulah kita tahu betapa sedapnya tempe ni jika 
kena dengan masakannya. Sejak itu kita sangat suka tempe
goreng dan tak kira cara masakannya. Kita juga ajar anak-anak 
dan hubby makan tempe.


Tempe Goreng ala Aceh

Bahan:
1 bungkus Tempe
2 ulas bawang putih - mayang
1 bj bawang besar - mayang
cili merah - mayang


Cara:
Tempe dipotong ikut suka, cuci dan letak garam, pak aji sikit, kunyit serbuk
goreng tempe bila nampak nak gareng sikit masukkan bahan2 yang dimayang
simple aje tapi rahsianya bawang putih tu yang menyedapkan dan mewangikan. 


Tempe Goreng..yummi..syahmi suka ratah aje

Diantara Kebaikan Tempe:

Kebaikan tempe ini adalah kandungan probiotik yang terdapat dalam makanan 
tradisi ini. Apakah itu probiotik? Ia adalah bakteria yang membantu dalam
pelbagai proses yang berlaku dalam tubuh badan kita. Dr. Bernard Jensen,
merupakan seorang pakar dalam bidang terapeutik probiotik merumuskan 
fungsi probiotik dalam tubuh kita:
 
1. Membantu pergerakan usus
2. Membantu penambahbaikkan sistem imun
3. Membantu pembentukan vitamin
4. Membantu penyahaktifan agen barah
5. Membantu mengawal kolestrol dan paras hormon
6. Membantu dalam penghasilan laktasi (enzim pengurai susu)



Teman-teman yang bukan orang Jawa, marilah belajar makan Tempe

19 comments:

azieazah said...

Selain digoreng begitu saja (makan ratah sampai tak sedar abih semangkuk), boleh juga dimasak lemak, campur dgn sayur lain, atau dgn ikan masak lemak cili padi.

Atau potong nipis kecil, goreng garing, buat Sambal Tumis dgn Bilis. Perhhhh!!

ainnoraini said...

suke...suke sgt makan tempe ni...suke goreng dgn cili, mcm azieazah tu...mmg sedap...

Ati Masrif said...

kak azie,
masak dgn ikan xnah cuba lg
nak try lak le..bglah resepi

ain,
sedapkan...pandai dia mkn tempe

Cik Jue said...

macam best je tengok orang makan..tapi cik jue mintak maaf memang tak boleh masyuk..dah try tetap tak boleh...hehehehe

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Tempe goreng + garam dgn kunyit saja pun sedap. kena p cari nie..

Shibam Jelita said...

sangat2 kebetulan, entry saya yang dah dischedule untuk publish hari khamis pun nak bagi resepi tempe, hihihi

♥ manje ♥ said...

salam

kita suka makan goreng gitu aje

ana said...

lagi satu..boleh putihkan kulit mcm dr khir toyo...ahaks!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

dulu memang xmakan tempe...tapi since mengandong hari leh lak layan makan tempe..hehehehhe

Cik Pah said...

depan umah cik pah mmg ada orang buat tempe untuk jual.. dia balut pakai daun pisang.. sedap ..sebab slalu dapat free..hehehehe

..::SangRatoo::.. said...

i like tempe..bekos my father is jawes..hehehe

suri solehah said...

salam..ati kitapun suka ngan tempe masa mengandung anak sulung dulu tempe je yg jadi mcm makanan ruji hehe

nabilah_2908 said...

sy pun suka tempe...goreng gitu je pun sedap...(^_^)

p/s: ari ni sy busy tahap gaban kak...dh nk dekat balik baru ada chance jln2 ke blog org...(^_^)

Tomato Gurl's Life said...

cik tom xsuka tempe la akak..hehe

Noradzuan said...

syahmipun suka tempe goreng

Lyana said...

tempe my fav tooooo

Poyaty said...

kak ati, saya x mkn tempe. walaupun saya anak jawa

Ati Masrif said...

semua,

nampaknya ramai yang makan tempe dari yg tak makan tempe.Kesimpulannya makanan kegemaran tekak kita ni tak leh nak paksa, walaupun ada banyak kebaikannya ...tepuk dada tanyalah selera!

contohnya kitalah tak leh nak makan ikan air tawar..ngeh..ngeh..ngeh!

Rinna said...

Hmm..sedapnyaa..tgk goreng tempe tuh.. Dulu tak berapa nak suka sgt..tapi bila dah wat goreng pas tuh wat sambal..lagik suka.. :)