Monday, November 22, 2010

Sungai Congkak


Salam.

Macamana hari ni mesti bersemangat nak kerja setelah
lama bercuti atau sebaliknya...

Kita nak share perkelahan kami sekeluarga semasa
cuti tempohari di Sungai Congkak setelah bertahun tak
pergi ke sana.

Aktiviti seperti ini memang dapat merapatkan dan menceriakan
lagi hubungan kekeluargaan kalau di rumahkan satu dibilik, satu 
tgk TV, satu memasak tapi di sana semua berkumpul mandi, makan
main-main....bestlah, rasanya nak jadikan aktiviti bulanan pula.
Rasa tenang, mendamaikan bila balik otak pun rasa fresh!

Semasa balik kami saja pusing sampai atas, wah rupanya 
ada lagi tempat yang cantik so, next visit boleh pergi situ pula.


pondok yg kami sewa RM 5...boleh laa
makan dulu! hubby yg msk..selera mkn tepi sungai
papa & syahmi riangnyer....
main bot lawan arus
main tepi sungai xtvt kurangkan rasa sejuk

wajah ceria
di rmh selalu gaduh di sini riang bermain
mumi mandi kaki jer...cutilah pulak...
seronok dengar deruan air
tenang...
mendamaikan...
syahmi kesejukan...nasib bw bantal
ini tmpt yg kita jumpa kemudian..cantikkan
nanti nak dtg sini pula!

masa balik jumpa banyak deretan gerai jual jagung...apalagi borong jagung!!

25 comments:

sarah-najwan said...

mmg best kalu berkelah gini..nati saya berkelah kat air tejun panching di kuantan..best jugak tmpat tu...

Rinna said...

seronoknyaa..berkelah beramai2 kan.. :)

Saya umah yg dekat ngan Sg Congkak pun tak pegi2 pun ke situ.. :)

cha said...

air dia sejuk tak kira tengah hari, petang. pagi jgn dikata laaa, gigil.

kitorang selalu mandi belakang rumah je. hehe.

Ati Masrif said...

sarah,
rupanya awak tgl di kuantan ye

rinna,
tgl dekat hulu langat ke..biasalah yg dekat selalu dilupakan..ngeh3

cha,
iak..pun tgl dekat ke...nx time boleh jumpa cha yer

azzey said...

Ati Masrif: Hari Sabtu lps saya ke Sg Tekala, niat hati nak mandi...rupa2nya kat situ airnya mendatar je......so terus ke Sg Gabai. Dh 3 kali ke sana. Lain kali nak try Sg Congkak plak!

p/s: Happynya wajah2 dlm gbr tu! suka.....

sahromnasrudin said...

salam...sy mcm pernah dgr tempat nie cume tak pasti kat ne lokasinya..hulu langat ke??

Shibam Jelita said...

dah lama tak pergi, tunggu baby besar sikit, baru boleh bersuka ria

Poyaty said...

wahh, kak ati. saya dah lama x gi. last pegi sg. gabai. hahaha. mcm takut nk g mandi sungai time hujan ni

Ati Masrif said...

azzey,
gabai jauh keatas lagikan..pernah pergi tapi suka sini lagi

sahrom,
yer di hulu langat ..tmpt org suka shoot drama ala2 kampung

shibam,
sabaq je lah..hihi

yaty,
datanglah awal ..t/hari panas terik ..best mandi...selau ptg baru hujan

kakcik said...

Bila dah penat main air - serbu bekalan yang di bawa.. memang seronok! :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

bestnya berkelah..tapi takut la nak bawak baby g mandi manda tunggu dia besar skit la...

Cik Jue said...

best tu baru planing nak bawak farisyah mandi sungai..nampaknye..sungai congkak tempat tujuanlah...

NM02 said...

last pegi sungai congkak masa kursus kat situ. huhuhu... air kat situ sejuk bangat. nnt nak p lah. hehehe

Ati Masrif said...

jom kita penuh kan semua pondok2 kecil di sungai congkak...hehe yg tak sempat kena bawa khemah...huhu

noor said...

lama xmandi air terjun..tgk ni best lah pulak..walaupun air terjun pancing tu dkt ngan umah mak saya penah sekali jer pegi

HaSue said...

seronok lak nengok org gi berkelah..last pegi piknik lepas raya aritu..best sgt2 kan kalo dpt angkut satu family..hehe..
tp yg nih lagi best dpt mandi manda air terjun tuu

acik mimie said...

besnye kak ati pegi berkelah ..

nanti nak plan p sg congkak ni .. dulu time mula2 kawin je pegi ... skrg dah beranak pinak nih payah .. heheh

Yan said...

Seronoknya. Dulu akak rajin ke sana. Tapi since kes wabak kencing tikus tu jadi cuak pulak..

wahida said...

uik...lamanya x pegi sg. congkak...dulu pegi pun ngan ofismate lama...

Lyana said...

syoknye kak ati..yana dah lkame sgt2 tak pi air terjun ke, pantai ke, sngai ke..

pasni dah nak banak lak..huhuhuuhu

Cik Pah said...

ala siannyer kat awak..cuti ek ? main hulur hulur kaki dlm air jelah yer..

jagung rebus sgt sedap..dah lama tak makan..

nabilah_2908 said...

seronoknya... :)

if cuti...masih boleh berendam...

bila dah berendam...automatically akan stop buat seketika..tk mengalir dah mcm biasa.. nnti try la..sy dh try...mmg menjadi... (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HOME MADE KUIH BAKAR

Dee said...

seronoknya mandi manda..tp dee musim2 hujan takut nk gi mandi tempat2 gini..takut bola air dari atas..apa eh org panggil..tp kiranya mcm tiba2 ada air besar bentuk cam bola sbb kt atas hujan lebat..terus sapu apa2 je di sepanjang sungai..tu yg takut sebenarnya..

Ati Masrif said...

lyana,
ala siannyer dia...sabaq na lepas due nanti pulun habis-habisan

cik pah,
aha..la sian kan, main2 basuh kaki, tgn dan muka jer

nabilah,
nakal yer..habis air sg tu..
bukan apa takut benda tak elok..almaklumlah ada makhluk lain selain manusia..kan..kena jaga semua tu...huhu

dee,
tapi siang hari tu panas terik..tgk keadaan la camne..kira tu line clear..org pun ramai ^_^

Zullism said...

akak sekali sekala pergi main air sungai berkelah macamtu memang best...dah lama tak pergi sungai mandi2 ni...