Thursday, November 25, 2010

Mumi Dah Pening..

Salam.

Apa khabar semua...
Bagaimana hari anda..ceria..murung..

Hari kita sehari dua ini kurenggg sikit..
kepenatan dengan kerenah anak-anak
terutama Syahmi yang semakin hari semakin nakal
yang paling buat kita rasa frust sangat ialah ....
kita telah terrpukk...Syahmi ... haiii sedih sangat tau..

Anak jantan seorang ni dah di ketegorikan  sebagai 
hyper active ... kekadang boleh menangis di buatnya.
kakaknya dulu boleh gak denda... FACING TO THE WALL!
tapi bujang ni tak jalan semua denda tu....



Mak bapa yang kena buli, ada tak tips yang dapat tolong problem kita ni... 

26 comments:

acik mimie said...

FACING TO THE WALL ....

hehehe .. teringat zaman kanak2 bila kena denda dengan ayah ... nak bergerak sikit pon tak berani ...

rieyana ynn said...

budak2 memang nakal kan...myb kita juga mcm tu..kena byk2 besabar...;b

sahromnasrudin said...

salam..suh dia berdiri atas kerusi hehehehe

nurkass said...

hehe..dah terbalik pula..anak buli mak pak..emm..dulu sepupu kass pun camtu gak..dia nye cara, bila anak dia nakal je dia kurung dlm toilet sambil tu ckp nak buat lg tak..skrg dh ok..hehe..tak taulah..lain org lain caranya..

wahida said...

anak saya yg sulung tu lak..kalau nakal sgt sampai x dengar cakap, saya letak dia kat belakang umah, kunci pintu dapur..dan saya akan cakap nak buat lagi ke x? so far, dia dah ok...ini adalah utk ajar dia aje...x bole buat selalu tau...
err..anak yg nakal adalah anak yg bijak...banyakkan bersabar...

sarah-najwan said...

ati..saya ade 3 bujang..huhu..lagilah lasak dan bikin huru-hara rumah..saya lak..dah jadi mcm tarzan..melaung aje..

Rinna said...

Kalau anak perempuan senang sikit kan nak jaga.. tapi kalau anak lelaki mmg laa kena byk2 bersabar. Sebab bila dia org buat hal mmg ada masa2 kita akan menangis..Masa umur gini mmg dia tak kan makan saman punya.. tapi bila dia dah berakal sikit..dah boleh kontrol..

Cik Jue said...

anak2 biasalah akak..jue pun selau kena buli kata farisyah..entah tak tahu jue tak de anak laki tapi anak perempuan jue pun bukan main lagi...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

anak2 zaman skrang nie memang mencabar kan...tunggu la amani besar nanti lak..nak tengok camna ragam dia..huhuhu menakutkan kalau pikir2 balik..

Ati Masrif said...

acik mimie.
kaedah tu jln buat 2 ank dara je..hehe

rieyana.
kekadang kesabaran tu melayang jua..huhu

sahrom.
lg dia suka berdiri atas kerusi

nurkass.
takut dia main air ...ngeriilah

Queen said...

ada doa utk anak2 nakal..cara die ibu kene baca doa tu dan hembus kat ubun2..sebelum tidur dan sebelum die bangun tidur..tapi tak ingat la pulak ape doanye tu

cheqna said...

salam
sabo jela kak
budak2 kang....

diana said...

kena kerap2 peluk sambil
berbual2..
anak sedara saya pun tak duduk diam gak..
mak ayah dia buat gitu la.
lama2 ok dah sikit..
tapi memang biasa la budak2 nakal..
tambah2 lelaki..

kak ina mail said...

Budak-budak memang cam tu.kalau nak tegur,mesti kena explain yang betul.Kita tak boleh berkeras ngan budak-budak .Anak akak pun cam tu.

Cik Pah said...

dulu wan cik pah pernah pesan..kalau waktu anak kita tgh lena tido. kita bisikkan kat telinga dia pesanan ..contohnya .jgn nakal nakal .. inysallah .pesanan itu akan sampai..

Lyana said...

sabo kak ti,,sabo...

nabilah_2908 said...

tak dpt nk tolong..lum ada pengalaman...

apa kata akak pergi tanya pakcik google...

ini ada web2 yg baru sy cari..
TIPS CARA TANGANI ANAK NAKAL

harap dapat la membantu akk... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CIVIC-MINDED

Ati Masrif said...

wahida,
tulah nakal tapi bijak
if ltk luar takut ..pi jln2 lak

sarah,
ingatkan kita jer yg mcm bini tarzan kat rmh ^_^

rinna,
mmg dah nangis pun bila xthn sgt..huhu

jue,
zaman lani ..anak buli mak bapa pula

Ati Masrif said...

purple,
hehe..tunggu..amani besaq na

kak Q,
ada doa ye..nanti suruh hubby cari

cheqna,
tgh sabaq lani

diana,
TQ ..tips bagus tu ..leh cuba

lyana & nabilah,
terima kasih...

kak ina,
TQ ..noted.

cik pah,
wah..pesanan org lama tu ..leh cuba

MiYOKO TACHIBANA said...

terigt dolu2, mama sy akan kurung sy kt luar umah..tak kasi msk dlm umahh...sedih sgt2...tp, tula sape suh nakal sgt..hehehe

tips, byk2kan berdoa...hihihi

Tomato Gurl's Life said...

cik tom belum kahwin akak..so xdpt bg tips..tp rs pernah bc tips dr majalah solusi..kl berkesempatan nati cik tom share dlm n3..hehe..

p/s: pasal pertanyaan akak psl top kommentar tue..cik tom akan buat autopublish entry tue 28/11/2010 pukul 12pm..sebabnya start sok hgga 1/12 cik tom maybe xdpt online la akak...

Ati Masrif said...

lyana.
tgh sabo ni..ngeh3

nabilah.
TQVM..rajin adik sorang ni

miyoko.
kurung kat luar xberani lg coz kecik sgt

cik tom.
TQ yer..
nanti kak ti pi sana na..
oh cik tom dah nak p konvo kat s/alam ke..
mailah jumpa kak ati lak..^_^

azieazah said...

Jangan sekali kali berkasar dan berkeras dengan anak.

Jadilah kawan baik. Kalu yang masih kecil, kita boleh jadi anak kecil juga..

psikologi.

Moga anak terus cemerlang.

sekamar rindu said...

salam...puan,

saya membaca entri puan dgn penuh minat,.berulang-ulang kali..sebagi guru yg mengajar tahun 1-6, saya sangat memahami apa yg puan rasa..

puan mesti risau melihat perkembangan anak puan, (Syahmi), begitulah dunia kanak-kanak, dunia bermain..serba indah dan ingin bebas semahu-mahunya..

saya bagi beberapa tips untuk puan, mana-mana yang baik boleh ikut..

1. Puan perlu sedar dunia kanak-kanak adalah dunia bermain.sebagai guru, selalunya budak yang aktif adalah budak yang cerdik dan pintar, dengan aktif seseorang anak akan memberi kesan yang positif terhadap sistem motorik, cerdas bukan hanya pintar dalam bidang akademik, malah perlu melibatkan unsur2 lain, seperti emosi, jasmani, dan rohani.

puan,

anak adalah ujian,dan juga perhiasan yang sangat mengagumkan.Mereka adalah harta yang paling bernilai dan nikmat Allah swt yang paling unik. Jika puan bersabar dan berikhtiar dgn bersungguh2, puan mampu membentuk anak puan menjadi "manusia pilihan"

2. Puan, jangan sesekali menyebut kalimah'nakal" pada anak-anak. kerana malaikat akan menulis perkataan itu sebagai doa yang akan dimakbulkan oleh Allah swt Semakin kita menyebutkan perkataan itu, semakin "mencederakan anak-anak"

3. Jangan kita hanya pandai menyuruh, mengugut, memukul. Dekati dan jadikan anak-anak kita sebagai sahabat, bimbing dan buat aktiviti bersama mereka.

tiga tips yang boleh direnung2kan..mana2 yang baik boleh ambil dan jika tidak sesuai..tak mengapa...

sekamar rindu

apik pehe said...

tips?apik xdok anok lg kak ati..hehe

tp berdasarkan pengalaman apik, bagi dia sesuatu untuk buat..kalo bg mainan tu mmg dia akn sentiasa main jer..hehe

Ati Masrif said...

kak azie,
TQ ..tgh bersabar ni..hehe

sekamar rindu,
oh ..cikgu juga ye.
TQVM ye kongsi info yg panjang lebar..i'm appreciate it!

apik,
betol sgt deh..