Thursday, November 11, 2010

Kurang TIdur Punca Sakit Jantung

Salam.

Bagaimana hari anda... masalah...tension byk kerja?
Perkara di atas boleh menyumbang kearah kurang 
tidur yang akan menyebabkan banyak lagi masalah 
seperti di bawah...

Masalah tidur boleh mempengaruhi  kesihatan jantung.
Studi terkini yg diketuai oleh Dr. Edward dari Duke University
Medical Center, US, menjelaskan bahawa wanita yg memiliki
tidur yg buruk dan mengalami sleep apnea berkemungkinan
besar akan mengalami sakit jantung.

Ini kerana golongan tersebut mengalami gangguan psikososial
yg lebih besar berbanding wanita yg mendapat tidur secukupnya.
Malah wanita ini juga berisiko mendapat diabetes type 2 yg
mengakibatkan strok.

Selain berhadapan dgn resiko penyakit berbahaya, wanita yg 
kurang tidur juga rentan depresi, gangguan emosi dan 
mudah marah.~Harmoni

rasanya bukan wanita saje..semua orang, tapi selalu yg 
terkena kat kita...mudah marahlah.
  

18 comments:

iLa SaHaR said...

cukup tido tapi tetap stress

Seri said...

klau terlebih tdo mcm sy, camne lak kak?? hehehe..

Ati Masrif said...

Ila,
terlebih byk kerja atau tekanan perasaan kot..hehehe

seri,
jadi malas lah pulak...cewah...haha...

ainnoraini said...

saye ni pulak selalunye terlebih tido...

tq ati for info ni..

cheqna said...

cheqna terlebih tido
bebudak ni kata cheqna ngobok kunyit..sejenis burung yang suka tido awal..=)

ana said...

tidur yg berkualiti juga memainkan peranan kan?

Ati Masrif said...

ain,
ati ni selalu tak cukup tido..coz time anak2 tido masa tu rasa aman jer layan apa yg kita suka buat

cheqna,
ngobok kunyit ..first time dgr..bahasa jawa ke :)

ana,
betul sangat tu

kak ina mail said...

akak hari-hari tidur lambat, bangun cepat.mulai sekarang, kena tidur cukup 8 jamlah.thank info tu.

nabilah_2908 said...

sy selalu terlebih tido...tp tgk keadaan gak..kalau malam2 ada cite best snggup sengkang mata..

kalau boring2..kul 10 mlm dh selesai... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DREAMER FRUIT

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sekrang sejak ada anak kecik nie..memang kurang tido skit la..ye la..bangun malam anak nak menyusukan..huhuhuhu..

Ati Masrif said...

kak ina,
sama-sama kasih..hehe..yg penting bak kata ana
tido yg berkualiti

nabilah,
samalah kak ati kalau cite misteri or penyiasatan yg ala2 CSI
ke Criminal mind ke..sanggup tunggu

purple,
biasalah org ada baby kecik..

Cik Pah said...

aku dari anak 1 sorang lah kedua nih mmg tak cukup tido.. tiap tiap malam mmg wajib kene bangun tak satu dua kali..

ada potensi untuk penyakit jantung kah ?

suri solehah said...

salam ati..memang betullah ati..terutama bab mudah marah tu..kurang tidur malam esok ada je orang yg nak kena hehe..tak baik sungguh

sarah-najwan said...

yeke...kene tdo ckup nih..menten 6 jam...

cha said...

dush-dush, mcm terkena batang hidung sendiri pulak... habis kak kalau kena teman anak main, mcm mana tidur nak cukup. huaaa...

Ati Masrif said...

sarah,
menten 6jam ..tido yg berkualiti

cha,
camne yek...hehe tak dapek nk tolong..
maybe boleh cover time lain ke..nap wktu solat ke..hehe cam xbiasa

rinn said...

salam...bagus info nie...goods job

NM02 said...

terlebih tido camner plak? hehehehe