Monday, November 15, 2010

Keperluan Dan Kehendak

Salam.

Seronok cuti 2 hari ...jalan-jalan cuci mata
dan fikiran, pasti semua pun begitu hendaknya.

Semasa sekolah dah belajar dah pasal ni, 
bezakan antara keperluan dengan kehendak 
lebih-lebih lagi di tengah bulan ni,
tapi nafsu manusia memang susah nak di kawal. 
Walau awalnya plan hanya nak pergi bawa 
anak jalan-jalan, sudah siap berapa budget khas 
untuk hari itu budget makan, budget minyak....
tapi kesudahannya terbeli juga.

Nasib kami memang tidak mahu guna kredit kad
kalau tak mahu lagi banyak terbeli....hehehe


set cadar single dari rm100 jadi rm28..terbeli kalau tak beli rasa cam rugi
 King set + comforter dari 700 jadi 160..camne tak terbeli ^_^

terbeli..nasi claypot yg tak diterima dek tekak

syahmi dapat free bear dari parkson..yang ni suka!

sempat tukar bj..budak2 suka kalau dpt jln2

riang...aktiviti utk kanak2


camne yek nak kawal mata dan nafsu nak membeli...

17 comments:

Cik Jue said...

sama nye cik jue...kalau murah macam gini macamana tak terbeli..kalau tak beli rasa mcm rugilaak...

sarah-najwan said...

saya pom kdg2 alah pada kehendak vs keprluan..huhu

tapi setakat ni..yg biasa2 aje..xdelah jatuh ke membazir..hehe

Dee said...

dee biasanya kawal dgn tidak keluar rumah..kalo keluar confirm bocor poket..hehehe..

ana said...

mak aih..gile2 punya turun harga. klu saya pun terbeli gak hehehehehe

wahida said...

awak, kiteorg pun decide x nak pakai lagi dah kad kredit...sgt x terkawal expenses kalau ada kad kredit ni....huhuhu....

ainnoraini said...

salam ati...
saye plk bile duk rumah tu pandai la pulak tak teringinkan...
bile keluar jer, pantang nnpk semua jadi keperluankan...

NM02 said...

tak pe, sekali sekala

Shibam Jelita said...

terbeli katanya ye, hihihi

kak ina mail said...

Biasa berlaku, sebab tu malas nak pergi saja-saja, kecuali, kalau betul-betul, barang yang nak beli tu kehabisan.

noor said...

salam ziarah...

nabilah_2908 said...

boleh kawal...masa pi shopping tu..bawa duit cukup2 je...toksah bawa bnyk2...hehe.. :)

kt melaka tmpt best :

akk boleh pergi ke ayer keroh..ada zoo...tmn buaya..tman rama2..ada melaka wonderland..tmpt mandi2 (tp makan mahal sikit..)

pusing2 kt bandar hilir...boleh try naik bus dua alam..Melaka Duck Boat...boleh singgah solat di Masjid Selat..cantik sngt tmpt tu..

shopping... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
REUNION

Cik Pah said...

ko tau tak..umah aku ngan care4 lebih kurang 5 min je.. balik kerja jer mesti bawak anak gi sana.. seminggu dlm 4 kali gak lah.. setiap kali gi .mesti abis rm 20-30 camtuh.. akhir bulan = pokai

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

orang yang hati kering jerk boleh jalan2 tengok sales tanpa membeli kak..hehehehhe...klu eida pun xkompom xbeli..harus jugak sambar walaupun satu..
anyway cantik la bedsheet akak..nice sangat..

Zullism said...

hahah saya rasa berbaloi akak swipe tu..cantik dan murah set cadar tu

Tomato Gurl's Life said...

wah bestnya tgk akak shopping..nak ikut..hehe..

akak yg pasal nak buat top pengomen tue nati cik tom bg link ye akak..

azieazah said...

Kak Azie guna kaedah: kuar masuk kompleks, bawa duit untuk makan tambang saja.

Wpun lebih 10 tahun kerja area BB, Pavilion, tapi jarang shopping situ, sbb time lunch jer meronda tapi bawa duit utk makan jer..

berkesan gak cara tuh. Berabis utk makan takper, tapi utk barang yg dah memang ada, fikir lah 1000x...

*My 20 sen advise..

azzey said...

Ati Masrif : set cadar yg single tu klu saya pun terbeli coz murah! lg2 tgh mencari2 cadar utk my princess ni!