Thursday, November 4, 2010

JOM SIHAT!

Salam.

Lambat sikit buat N3 hari ni coz baru balik dari check-up 
di Klinik Kesihatan, bila dah pakai IUCD ni sudah 2 kali  kita
terkena jangkitan kuman di dalam, so ingat nak keluarkan balik 
maybe tak sesuai dengan kita dan masih tak tahu nak guna apa 
pula ... injection ...jadi gemuk, makan ubat ..anak pula susu badan
...emmm fening..fening..hehehe!

Kita nak kongsi sikit info yang di tampal di dinding KK tadi.

ANDA PERLU TAHU KANSER SERVIKS ADALAH

* KANSER YANG KE-2 PALING KERAP BERLAKU DI KALANGAN WANITA

* BOLEH DI KESAN AWAL MELALUI UJIAN PAP SMEAR

* BOLEH MEMBUNUH

Untuk maklumat  layari 
www.infosihat.gov.my


tahukah anda kita perlu melakukan pemeriksaan kesihatan setiap 3bulan sekali 
jangan tunggu hingga kita sakit tau! 

18 comments:

EiJa ZaQuaN said...

oh iye ke..eija planning sndiri jerk..xde amik pun ape2 perancang..

try la implanon..now byk yg guna implanon..

itu la mmg takut bila pk kan penykit kanser serviks ni..tp me x berani la nak wat pap smear..

ana said...

pernah buat sekali je test pap smear tu...

Ati Masrif said...

eija,
pergilah buat pap smear tu, tak sakit pun

ana,
sekali tu bila, kita kena buat setahun sekali sekurangnya

Dee said...

dee dah 2 kali buat pap smear..ingat next year nak buat lagilah..a'ah..x sakit pun..rasanya beranak lagi sakit..hihihi..

azieazah said...

Salam kenal. Berbalas kunjungan.

Kak Azie pun pernah buat pap smear. Memang sbg wanita itulah kanser yg kita takutkan...

ainnoraini said...

tahun ni belum lagi buat pap smear...
pernah dokte sakit puan tu ckp tak perlu malu2...

kak ina mail said...

akak bab mengecheck ni memang takutlah Ati.akak suka kalau tahu mati je.tak nak tahu ada sakit apa? takut hospital.

nabilah_2908 said...

hrumm..pernh baca juga tntg ini...yg lum kawin pun boleh pergi check...tp sy segan la kak..huhu...


jom ke APA KATA HATI pulak,
JERAWAT DAN DEEPAVALI

ainz said...

huuu...ain pun segan,la..dah kawen nnt la bru buat..ngee..neway,nice to meet u,dear.. :)

BLADE EDGE said...

salam...

sesiapa pun, x kira la apa kanser pun, laki or pmpuan kene alert..blh kene pada sesiapa shj..

Poyaty said...

tapi anak dara x perlu lagi kan buat atas beberapa sebab. betul kan kak ati? hehe

Tomato Gurl's Life said...

kalo cam ciktom xkahwin lg kena buat pap smear gak ke kak??

Ati Masrif said...

bagi yg belum kahwin tu kak ati saran tak yah kot...takut terr...tu tu ke..hehe maklumlah ada alat yg akan dimasuk supaya boleh terbuka dan akan di oles sikit utk sample chk...kalau tak ada apa2 tak yah ler..ok cik adik ku sayang!

Ati Masrif said...

Blade,
lelaki pun ada kanser juga, pendek kata semua org kena jaga kesihatan dan kerap lakukan pemeriksaan kesihatan setahun sekali pun jadilah

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

dah banyak topik pasal ni...
risaunya...

suri solehah said...

salam..ati tak payah guna apa-apalah ati..masa muda ni nak ramaikan zuriat :-)

Zezebel said...

Bagus juga ada topik ni. nanti nak buat ujian pap smear tu lar.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Salam, pakai benda nie 99% selamat heehee apa lagi condoms lerrr..