Tuesday, October 12, 2010

Berjalan kaki otak bijak

ADAKAH anda bijak? Atau anda ingin jadi bijak?

Amalkan senaman berjalan kaki. Pengkaji di University Illinois membahagikan 
124 objek kajian kepada dua kumpulan untuk mengkaji kesan senaman dan 
kaitannya dengan kecerdasan minda. Satu kumpulan diprogramkan dgn 
senaman berjalan kaki 45minit sehari, tiga hari seminggu sementara kumpulan
kedua  melakukan senaman regangan sejam, tiga kali seminggu. Hasil kajian
selepas enam bulan menunjukkan kumpulan pertama yg melakukan senaman
berjalan kaki mendapat markah 15 peratus lebih tinggi drpd  kumpulan kedua 
dalam ujian yg direka utk mengukur kepintaran dan kebolehan fokus. -Harmoni

lagipun jauh berjalan luas pengalaman...banyak yg boleh kita amati dan pelajari.

11 comments:

Shibam Jelita said...

laaaa, patutlah saya bijak, sebab saya pun memang rajin berjalan kaki, hihi

nabilah_2908 said...

lama dh tk jalan kaki...parking kete pun cuma sejengkal dr office..hehe..

nice tips.. ;)

p/s : slm kenal..sy dtg dr blog kak ina mail ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ALAHAI Z

Cik Pah said...

kalau turun lift dari opis pastu jalan kaki ke 7-eleven sebelah opis consider jalan kaki jugak ker? hehehehhe

kak ina mail said...

betul tu ati, akak dah lama tak berjalan jauh.exercise pun jarang.tu lah nak cuba ikhtiarlah ni, nak exercise balik.umur dah meningkat.

makdara TERdiva said...

dah lama tak berjalan kaki jauh2..skrg ni terasa bdn dah berat ..huhu!

nak jalan..nak jalan...

Ati Masrif said...

shibam,
baguslah tu kita nak org2 kita ni bija2 belako...

nabila,
salam perkenalan..

cik pah,
iya..kan bagus jauhkan lg..hehe

kak ina,
samala kita.. tak berkesempatan kan..tapi ati pagi2 hantar anak gi tadika sajer jalan kaki xmau bw kereta ...tu jer time nya...hahaha

makdara,
betui bila lama2 badan kita jd berat..malasss jerkan...hihi

Zullism said...

patut larr mak saya soh pergi skolah jalan kaki jer...huhu

Noradzuan said...

kalau macam tu bolehlah hantar insyirah hari-hari jln kaki ha ha ha ....Exercise baik untuk kesihatan ....

Lyana said...

waaahhh..sayelah tu yg bijak tu..hikhikhikhikkk

Ati Masrif said...

zul,
sbb tu gak ler zul jd cikgu kan...

wan,
ia lah tu...memang selalu buat apa..hihi

lyana,
ha yg sorang ni pun psl tu dh jd cikgu kan..hhahah

cha said...

kalau naik tangga kak? bijak tak? haha...